SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

EXCLUSIV Interviu cu Ana Bogdan, jucătoarea care le-a învins pe Jelena Jankovici și Martina Hingis: "Eram pe locul 350 și voiam să mă las" » A revenit incredibil și e la un pas de top 100

Articol de GSP - Publicat joi, 22 septembrie 2016 14:20

Număr 2 mondial în clasamentul junioarelor și cu o victorie în fața Martinei Hingis în urmă cu 6 ani, Ana Bogdan (23 de ani) a fost revelația tenisului românesc luna trecută, atunci când a avut evoluții de excepție la Florianopolis și US Open.

Victoriile cu Jelena Jankovici, fostul lider WTA, și Sorana Cîrstea, au adus-o pe Ana mai aproape de top 100, însă visul tinerei din Sinaia abia începe.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru GSP.RO, Ana a vorbit, chiar înaintea plecării spre turneul de la Tashkent (Uzbekistan), despre dificultățile pe care le-a întâmpinat de-a lungul carierei și momentele în care a vrut să renunțe, despre aventura de la US Open, dar și planurile de viitor.

117
este locul pe care îl ocupă acum Ana Bogdan 

-Îți amintești când ai jucat pentru prima oară tenis? Ai avut de ales între mai multe sporturi?

-Se întâmpla pe la 4 ani. Părinții mei, fiind ambii sportivi, m-au crescut cu această cultură în casă. Mama a fost cea care m-a dus la terenul de tenis din dorința de a-mi deschide apetitul spre cât mai multe sporturi. Pe atunci făceam deja balet, înot și schi. La 2 ani, deja schiam pentru că intențiile familiei erau să fac performanță în schi.

- În urmă cu doi ani, erai undeva în top 300 mondial, iar acum ești foarte aproape de a-ți face loc printre primele 100 de jucătoare ale lumii. Ce s-a întâmplat între timp?

- Eram pe locul 350 și chiar mă gândeam să renunț la tenis. Era foarte greu din punct de vedere financiar să sper la mai mult. A fost un moment de cumpănă, dar un turneu din Austria unde am învins în calificări favorita numărul 1 și încă două sportive mult mai bine clasate m-a determinat să trec peste neajunsuri și să mizez totul pe tenis. De atunci, privesc doar în sus, către topul mondial.

- Ai reușit să o învingi pe Jelena Jankovici, dar imediat după ai avut o evoluție notabilă la US Open. S-a întâmplat să și joci împotriva a două compatrioate. Cum ai caracteriza experiența de peste Ocean?

- Cu siguranță US Open-ul a fost cea mai bună performanță de până acum. Am ajuns până în turul 2 pe tabloul principal, dar când vii de calificări, după 3-4 meciuri, nu tocmai ușoare, și ajungi să ai zilnic meciuri la nivel înalt e foarte dificil. A fost un consum uriaș de energie, un efort mare, dar o realizare frumoasă. Nu voi uita această reușită, mi-a dat enorm de multă încredere în forțele mele. Cât despre meciurile cu Sorana și Monica, aș fi preferat să nu ne întâlnim decât mai târziu în turneu, dar așa a fost să fie. Valoarea tenisului românesc e de apreciat pentru că am fost 6 românce pe tabloul principal. Prin comparație, Franța și Italia au avut câte 5 reprezentante, Polonia două și Ungaria o singură jucătoare.

- Care este cea mai importantă victorie pe care ai obținut-o până acum?

- Victoriile din meciurile cu Jelena Jankovic (30 WTA, fost lider mondial) si cu Sorana (85 WTA) sunt cele mai importante din ultima perioadă și din carieră, de fapt. Succesul de la Florianopolis cu o sportivă care a ocupat locul 1 mondial mi-a oferit încrederea de care aveam nevoie pentru a aborda US Open-ul și iată că a fost foarte bună deoarece am avut un traseu de care sunt mulțumită.

- Mai există vreun moment memorabil de care îți aduci aminte de fiecare dată cu plăcere?

- O victorie în fața Martinei Hingis în 2010, atunci când încă eram junioare (în acel moment, Ana era locul 2 mondial la junioare) și câștigarea turneului de la Grado de anul acesta. Mă leagă amintiri frumoase de aceste două victorii.

- Care este relația cu tatăl tău, cel care îți este și antrenor de peste 10 ani. Mai este cineva care se ocupă de pregătirea ta?

- Avem o relație specială și foarte strânsă. În primul rând există respectul față de el ca tată și apoi ca antrenor. Avem deja 10 ani de cand lucrăm împreună. Datorită lui, dar și mamei mele, celorlalți membri ai familiei și prietenilor foarte apropiați, care îmi sunt alături clipă de clipă, plus munca și a eforturile depuse împreună, am ajuns numărul 2 în lume la junioare și curând sper că voi fi în Top 100 WTA. Doresc să îmi fie alături mereu, să ne bucurăm în continuare de tot ceea ce clădim împreună ca echipă, dar și ca familie. Aș vrea totodată să menționez faptul că în America, în perioada premergătoare US Open-ului, am avut șansa să mă pregătesc cu Lucian Costin, un antrenor român stabilit în Statele Unite, cu care am colaborat perfect și pe care îl apreciez pentru modul de lucru. Cu siguranță, și la anul vom munci împreună.

- Ce planuri ai pe termen scurt? 

- În primul rând vreau să fiu sănătoasă și să îmi pot continua pregătirea și ascensiunea, iar implicit să pot participa la toate turneele de Mare Șlem, unde să am realizări din ce în ce mai bune. Știu ceea ce fac, muncesc pentru asta și cred în visul meu. Totodată, aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în ultimele luni, a fost o mare bucurie să citesc sute de mesaje din partea unor oameni pe care nu îi cunoșteam până atunci. Vă promit că voi munci de două ori mai mult!

112
este cel mai bun loc ocupat de Ana Bogdan în carieră, în august 2016

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (5)
mplttev
mplttev  •  22 Septembrie 2016, 21:07

Există probleme financiare dar cu un sprijin de la un sponsor se poate lua un antrenor. Cred în această sportivă. Hai Ana, ești frumoasă, tânără și talentată.

302868743422470
Mihai Antochi  •  22 Septembrie 2016, 17:27

Felicitari si succes in continuare.Aprecieri deosebite pentru familie si pentru tata , in deosebi. Daca ai posibilitatea ia un antrenor cu experienta in WTA.Sunt si romani f. bun.Sanatate si putere de munca.

bdgeorge
bdgeorge  •  22 Septembrie 2016, 16:57

daca intra direct pe tablou la urmatoarele turnee la cat este de frumoasa se bat sponsorii pe ea...si vb serios . insa trebuie sa isi gaseasca un antrenor adevarat care sa-i schimbe in primul rand primul servici si sa fie mai agresiva pe teren.cu tata nu faci fata Ana sunt sigur ca e bine intentionat dar ai nevoie de un antrenor adevarat (si sunt la nivelul asta cativa romani f buni)

Vezi toate comentariile (5)
Comentează