SPORTURI  »  TENIS  »  GERMANIA

EXCLUSIV Interviu cu un antrenor român aflat de 4 decenii în Germania: „Toată lumea a făcut presiune” + povestea plecării și un interogatoriu teribil cu Securitatea

Ion Geantă abia așteaptă să se reia antrenamentele la Gladbeck
Ion Geantă abia așteaptă să se reia antrenamentele la Gladbeck

Articol de - Publicat sambata, 25 aprilie 2020 13:48

Antrenorul de tenis Ion Geantă, stabilit de patru decenii în Germania, povestește că în unele zone s-a reînnodat activitatea cluburilor, relaxându-se restricțiile impuse de pandemia de COVID-19.

Au trecut șase săptămâni de la primele restricții aplicate tenisului – și nu numai – în Germania, iar lucrurile au început să se schimbe în țara europeană care are unul dintre cele mai reduse numere de decese din cauza noului coronavirus. Într-atât încât de luni s-au reluat antrenamentele în patru landuri. „La noi, în Renania de Nord-Westfalia, zona cea mai populată, a rămas stabilit să se reia activitatea pe 4 mai”, spune Ion Geantă. 

Antrenorul care va împlini duminică 70 de ani trăiește în Germania de patru decenii, timp în care a lucrat cu Nicolas Kiefer, fost numărul 4 mondial, cu olandezii Paul Haarhuis și Sjeng Schalken, cu Hendrik Dreekmann, considerat un mare talent în Germania, iar în circuitul feminin, printre altele, cu Sorana Cîrstea, Irina Begu și Edina Gallovits

Revenirea pe terenurile de tenis din Germania

Din toamna lui 2017 s-a mutat în Gladbeck, un oraș de 75.000 de locuitori din vestul țării, aproape de granița cu Olanda, unde are sub supraveghere clubul TC Haus Wittringen. „E foarte mare și frumos, cu zece terenuri, cu Central băgat în pământ, și plasat într-un parc imens, de trei ori cât Progresul”, povestea el pentru Gazetă într-un interviu din 2018. 

„Avem în perioada aceasta discuții sunt la toate nivelurile, land, federație, comitet olimpic, toată lumea a făcut presiune să se reia antrenamentele. Chiar am văzut pe Internet modele despre cum să fie făcute astfel încât să se respecte anumite reguli”, spune tehnicianul. ”Ideea mea e ca un antrenor să supravegheze două-trei terenuri, stând undeva, la mijloc. La început, oricum, faci doar lovituri, nu mari minuni. Lumea trebuie să se reobișnuiască, să se adapteze”, explică.

Nu aspectul tehnic îl îngrijorează pentru că ”loviturile nu se uită”. Este vorba despre stadiul fizic în care se vor prezenta jucătorii. „Le-am dat și programe de lucrat acasă, exerciții fizice, să alerge dacă pot, stretching. Adaptarea o faci treptat, nu ai cum să intri pe teren și să rupi, chiar și în cazul celor mai buni. Ușor-ușor. Lovituri, la punct fix, cu timpul devine mai intens antrenamentul. Eu așa voi face”, detaliază Geantă etapele.

Aparate de dezinfectare și ordine

Cum va fi însă, concret, întoarcerea, din punctul de vedere practic și al siguranței? „Aparate de dezinfectare în bază, ordine, program, fiecare să știe ce terenuri sunt ocupate, de când până când, iar noi, antrenorii, vom fi cu câte doi jucători pe teren, doar o să-i coordonăm, ca să evităm contactul apropiat, care încă este foarte periculos. Nu ai cum să testezi toată populația”, conchide el. 

EXCLUSIV Interviu cu un antrenor român aflat de 4 decenii în Germania: „Toată lumea a făcut presiune” + povestea plecării și un interogatoriu teribil cu Securitatea
Clubul de tenis TC Haus Wittringen din Gladbeck, situat lângă castelul din localitate

Un concurs anulat, altul în așteptare

De mulți ani, Ion Geantă organizează două turnee. Cel de la Munster, din circuitul Tennis Europe, pentru copii de 10-12 ani, s-a suprapus pe perioada de interdicție. „Avem posibilitatea să-l facem la anul, nu au fost pierderi, iar în această situație specială lumea înțelege, nu e ca și cum nu mai are cineva chef și gata”, detaliază antrenorul. Cel de juniori din circuitul ITF, de la Gladbeck, e programat la începutul lunii august, între 4 și 9. ”Vrem să-l ținem, am discutat cu cei de la club, cu sponsorii, așteptăm însă decizia federației internaționale”. 

Planul de sărbătoare e amânat

Duminică, Ion Geantă împlinește 70 de ani și avea programat ceva special cu această ocazie. „Lângă bază este castelul din Gladbeck, unde e un restaurant frumos, mare, cu terasă. Închiriasem acolo să sărbătorim, că doar o dată faci vârsta asta. Îi invitasem pe Hendrik Dreekmann, cu care am fost atâția ani în circuit, pe Kiefer, pe Haarhuis și mulți alții. Aranjasem ceva frumos, cu o prezentare video, dar cum acum suntem în această situație, nu se va mai putea face. Așa că îl aștept pe fratele meu, pe băiatul meu, câțiva prieteni, totul mult mai restrâns. Oricum, vreau să recuperez party-ul și să-l țin atunci situația o va permite”, a detaliat el. 

EXCLUSIV Interviu cu un antrenor român aflat de 4 decenii în Germania: „Toată lumea a făcut presiune” + povestea plecării și un interogatoriu teribil cu Securitatea
Clubul de tenis TC Haus Wittringen din Gladbeck

„Dacă ar fi să o iau de la început, aș face totul exact la fel. Am realizat mult în tenis, a fost pasiunea mea, ca jucător, apoi ca antrenor. Cred că a ieșit bine” - Ion Geantă

OPRIT LA GRANIȚĂ ȘI INTEROGAT

A ajuns în Germania în 1979, după ce un incident neplăcut l-a determinat să ia această decizie.

Eu nu am vrut să plec, eram mulțumit cu ceea ce făceam în România”, povestește Geantă acum, după 40 de ani.  „Eram antrenor tânăr la Politehnica, lucram cu surorile Romanov, Maria și Lucia. Lucrurile mergeau foarte bine. Am câștigat prima divizie a Campionatului Național, am bătut Dinamo cu Virginia Ruzici, cu Mariana Simionescu”. Apoi s-a întâmplat ceva care a schimbat total perspectiva. 

„Făcusem un cantonament de pregătire fizică la mare împreună cu echipa de baschet de la Politehnica. Era campioană în vremurile acelea, la fete. Atunci am cunoscut un fost baschetbalist de la națională și coleg cu antrenorul, care plecase în Germania de zece ani. Ne-am prezentat, am jucat un tenis și am intrat în contact cu el”, își amintește. „Fiind destul de tânăr și de naiv în legătură cu politica, cu Securitatea, nu am realizat că poate el era urmărit, iar eu, jucând tenis cu el, m-am expus. Venea des în România, era profesor la universitate”.

Ion Geantă l-a rugat să îi aranjeze o invitație oficială pentru un schimb de experiență. „Mi-a trimis-o, cu ștampile de la rector, tot. Nu mi-am închipuit însă că mi se vor pune atâtea piedici, a durat foarte mult până am obținut aprobarea. Înainte să plec, s-a petrecut o întâmplare foarte ciudată. Mergeam cu echipa la campionatele Iugoslaviei și m-au reținut la graniță, M-au dat jos din tren, echipa a plecat mai departe fără mine, m-au dus undeva, m-au interogat. A fost extrem de neplăcut. Aveam însă pașaportul cu aprobarea pentru Germania, așa că am plecat curând și am și rămas atunci. Ce s-a petrecut la graniță m-a determinat și nu regret nici până în ziua de azi”, încheie el. 

„Am multe momente frumoase din anii din circuit, 25, cu diferiți jucători de valori destul de ridicate. Proiectul de la Halle, cu Gerry Weber, de asemenea a fost o mare realizare” - Ion Geantă

România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

Citește alte știri despre tenis:

„Sunt fericit că trăiesc în acest sistem din Germania" » Antrenorul Ion Geantă laudă mentalitatea nemților

Serena Williams, replică pentru Roger Federer: „Nu trebuia dezvăluit asta!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Jandarmeria, comunicat cu nici 3 ore înainte de România - Kosovo » Ce au găsit forțele de ordine: „Au fost depuse la camera de obiecte interzise”
Nationala
Jandarmeria, comunicat cu nici 3 ore înainte de România - Kosovo » Ce au găsit forțele de ordine: „Au fost depuse la camera de obiecte interzise”
Irina Baianț, emoționată de rolul pe care îl are la România - Kosovo: „Am repetat de 300 de ori!”
Nationala
Irina Baianț, emoționată de rolul pe care îl are la România - Kosovo: „Am repetat de 300 de ori!”
Așa arată arena de 1,85 miliarde $ în care se vor bate Mike Tyson și Jake Paul » Imagini colosale
Box
Așa arată arena de 1,85 miliarde $ în care se vor bate Mike Tyson și Jake Paul » Imagini colosale

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close