Articol de Luminiţa Paul - Publicat marti, 24 iulie 2018 14:49
La fel ca în 2016, România va ataca Grupa Mondială contra adversarei care a câștigat 5 din ultimele 7 ediții ale competiției, Cehia.
8 minute și 15 secunde a durat ceremonia de tragere la sorți a întâlnirilor pentru sezonul viitor al Fed Cup. S-a desfășurat la Londra, la sediul federației internaționale, și a început cu Grupa Mondială II. Totul făcut rapid, eficient, bilele extrase din bolul transparent, bilețelele lipite pe panourile pregătite și ornate cu logoul oficial al competiției. Repede a venit și rândul Grupei Mondiale, seria de elită în care România a revenit în urma victoriei clare reușite în aprilie contra Elveției, la Cluj-Napoca.
S-au fixat întâi capetele tabloului, Cehia favorită principală, SUA favorită 2, apoi Franța și Belarus. Așteptarea a fost scurtă, de doar câteva secunde. Prima bilă ascundea numele României, scris imediat sub cel al Kvitova &co pe grila Grupei Mondiale. Nu a mai fost nici vreo emoție suplimentară legată de gazda acestei întâlniri. Cele două team-uri s-au înfruntat recent, în 2016, tot la Cluj-Napoca, următoarea eventuală înfruntare urma să fie în Cehia.
După 2 ani
În urmă cu 2 ani, revenită în Grupa Mondială după o pauză de 23 de ani, România se ciocnea în primul tur tocmai cu Cehia, la momentul respectiv deținătoarea trofeului. Și câștigătoare a acestuia la cinci din ultimele șapte ediții. A fost o bătălie strânsă, decisă în urma partidei de dublu, 3-2 pentru oaspete. Și în acel an, Kvitova, Pliskova și celelalte au mers până la capăt și au cucerit trofeul.
O țintă pe care o vizează, în premieră, și echipa tricoloră.
Cu 6 jucătoare în Top 100, clasamentul deschizându-se cu Simona Halep, liderul mondial, obiectivul nu pare unul exagerat. "Cred că avem una dintre cele mai bune echipe din lume. Asta este foarte clar dacă ne uităm la rezultatele fetelor, la pozițiile din clasament, ținând cont că o avem pe Simona numărul unu în lume. Și nu doar pe ea, este o generație foarte bună. E o echipă foarte valoroasă. Cred că e mai important să le facem să conștientizeze că au această șansă și părerea mea sinceră este că putem ajunge undeva, în semifinalele Cupei Fed cel puțin. Dar trebuie s-o luăm pas cu pas, pe ideea să ne unim cu toții. Tragem la acest obiectiv", spunea căpitanul nejucător Florin Segărceanu într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.
"Trebuie să credem în noi"
"Mi-e greu să aleg între un turneu de Mare Șlem și Cupa Fed, le-aș vrea pe amândouă, dar pentru la anul aleg Cupa Fed", spunea în aprilie Simona Halep. Între timp, titlul de Grand Slam i-a intrat în palmares, odată cu triumful la Roland Garros. De aceea, Cupa Fed capătă o greutate specială în topul obiectivelor carierei pentru numărul unu mondial.
"Cred că ne-am făcut treaba de fiecare dată până acum. Repet, în Fed Cup nu se știe niciodată, dar eu cred că suntem în stare să ajungem cât mai sus. Trebuie să jucăm cu încredere, suntem o echipă puternică, toate jucăm la un nivel înalt, trebuie să credem în noi", adăuga ea.
Primul obstacol de învins este Cehia. La anul, pe 9-10 februarie, în deplasare.
Grupa Mondială în 2019
- Cehia-România
- Belgia-Franța
- Germania-Belarus
- SUA-Australia
Întâlniri anterioare
România-Cehia 0-2
- 1980 Berlin Grupa Mondială 1-2
- 2016 Cluj Grupa Mondială 2-3
Pot face mai multe echipe
Înaintea întâlnirii contra Canadei, din februarie, ce conta pentru Grupa Mondială II, Sorana Cîrstea spunea că România poate alcătui 3 echipe de Cupa Fed. Căpitanul nejucător Florin Segărceanu cobora, zâmbind, la "două echipe și jumătate".
"Ideal este să ai multe opțiuni pentru că, după cum se vede, și nu doar la noi în echipă, sportul a devenit atât de dur și de competitiv încât apar foarte multe accidentări. În același timp însă, fiind diferite, fiind un sport individual, este foarte important să le ții unite, ele să se simtă o echipă și să existe o armonie, iar în momentul în care o jucătoare nu este convocată la un meci, să nu se supere", explica Segărceanu pentru Gazetă.
În acest moment și pentru mare parte a sezonului 2018, tricolorele au fost în număr de 6 în Top 100 WTA, ceea ce oferă alternative pentru alcătuirea echipei. De asemenea, 4 fete sunt în Top 50 la dublu.
Românce în Top 100 la simplu
- Simona Halep - 1 WTA
- Mihaela Buzărnescu - 24
- Sorana Cîrstea - 54
- Irina Begu - 57
- Monica Niculescu - 60
- Ana Bogdan - 87
Românce în Top 50 la dublu
- Irina Begu - 26 WTA
- Monica Niculescu - 31
- Mihaela Buzărnescu - 32
- Raluca Olaru - 49
Cehia, specialista Fed Cup
Încă de când era Cehoslovacia, a adunat titluri în Cupa Fed. Primul în 1975, cel mai recent în 2016, 10 în total. Helena Sukova, recent introdusă în International Hall of Fame, are cele mai multe victorii, dar și cei mai mulți ani jucați, 13, la egalitate cu o jucătoare activă, Lucie Safarova. În 2018, are șansa să reînnoade șirul succeselor, întrerupt în 2017 cu o înfrângere în semifinale în fața SUA.
Cehia e din nou calificată în finală, unde va înfrunta pe 10-11 noiembrie, la Praga, tocmai team-ul american, în căutarea revanșei. Anul acesta, Petra Kvitova, 8 WTA, e jucătoarea cea mai eficientă, cu un palmares impecabil, 4 victorii și 0 înfrângeri. Căpitanul Petr Pala le-a mai folosit în cele două confruntări, cu Elveția și Germania, pe Karolina Pliskova (9 WTA), Barbora Strycova (21 WTA), Katerina Siniakova (37 WTA) și Lucie Safarova (59 WTA).
Vez și: Primele reacții din tabăra României după tragerea la sorți: "Nu e ce ne-am dorit!"