Articol de Raed Krishan (foto) - Publicat joi, 31 mai 2012 00:00 / Actualizat joi, 31 mai 2012 13:09
Cîştigător de şase pe zgura franceză, spaniolul are parte de antrenamente gălăgioase.
E 11:20 la Paris. Pe aproape toate terenurile din complexul de la Roland Garros au început meciurile din cea de-a treia zi. Pe terenul 15 încă nu e nimeni. Pe aleea de lîngă el e multă lume.
La prima vedere ai putea crede că se adăpostesc de soarele nemilos. Dar nu există unul care să nu aibă pregătit un telefon, o cameră foto, un Ipad. E clar că nu vor să surprindă umbra.
Programul de antrenamente lămureşte situaţia. La 11:30, aici, pe terenul fără tribune, se va antrena cel care a cîştigat de şase ori trofeul de la Roland Garros.
Rafael Nadal intră pe poarta terenului 15 la 11:25. Nu ai cum să-l ratezi pentru că atunci cînd a coborît pe scările de lîngă arena Suzanne Lenglen, oamenii au început să ţipe: "Rafa, Rafa". Lîngă el unchiul Toni şi cinci bodyguarzi în costume care-l protejează de fanii care ar face orice pentru un autograf.
Rafael Nadal le zîmbeşte, dar nu are timp de semnături. Se grăbeşte să intre pe teren, acolo unde îl aştepta de 10 minute Maxime Texeira. Cu şapca pusă invers Rafa începe mişcările de încălzire cu nişte benzi elastice ajutat de un membru al echipei sale.
Pe aleea de lîngă teren e din ce în ce mai multă lume. Telefoane de toate mărcile, smartphonurile, camere profesioniste, semi-profesioniste de toate mărimile şi culorile lucreză. Se vorbeşte în franceză, spaniolă, germană, engleză.
Două puştoaice spaniole sar pe vîrfuri strigînd: "Rafa, Rafa. El e!", nevenindu-le să creadă că-l văd în realitate pe fostul lider mondial. Mai încolo o doamnă de patruzei de ani observă: "Ce corpolent e! Nu credeam că e aşa". Două domnişoare şoptesc: "Ai, ce fund, ce muşchi!". Un tînăr care e cu ele le atrage atenţia: "Vedeţi ce diferenţă e între braţul drept şi cel stîng?"
Rafa se duce în partea stînga a terenului 15, acolo unde o plasă îl desparte de fani. Toni Nadal îl supraveghează de undeva de pe fundul terenului. Aleea e plină de oameni. Te simţi ca într-un autobuz din Bucureşti la o oră de vîrf.
Cîţiva centimetri în plus la înălţime nu ar fi stricat acum. Cei care au prins loc în faţă nu stau acolo pînă la final, le fac loc şi celorlalţi, înţelegînd că toată lumea trebuie să facă o poză. "Uită-te încoace, frumosule!", spune o tînără.
Dar Rafa nu ascultă. E concentrat pe ce are de făcut. Schimbă mingi cu partenerul său. Mingea sună diferit atunci cînd e lovită pe măsură ce minutele trec. Intensitatea creşte. Şi mulţimea creşte. "Toni, de ce nu ne laşi să intrăm?", întreabă un cineva. Unchiul lui Nadal ridică din umeri şi le zîmbeşte.
Mingea se plimbă peste fileu. Rafa loveşte cu dreapta cu o forţă incredibilă, apoi dă cu reverul. Transpirţia i-a udat deja tricoul roşu. Şi fanii au transpirat încercînd să ajungă în faţă. Doi domni înalţi şi francezi observă. "Ce priză are la rachetă, fantastic".
Pe terenul 17 se joacă partida dintre Floryan Mayer şi Marcel Granollers. Spectatorii de acolo au lasăt meciul şi s-au ridicat în picioare pentru a prinde şi ei o poză. Nu toată lumea vrea să-l văd pe Nadal. Doi tineri trec pe lîngă teren şi glumesc. "Vai, unchiule Toni, nu vreau să mă mai antrenez. Nu, nu". Totul spus pe o voce plîngăcioasă.
La 11: 45 Nadal se aşează pe bancă. Strînge şireturile. Desface racheta. Aleea încă e plină. Nimeni nu a obosit de făcut poze. Unii, mai curajoşi s-au urcat şi pe garduri. Alţii şi mai curajoşi strigă "Vamos Rafa!". Se pasează aparatele foto.
La 11:50, Rafa exerseză voleul, iar apoi în ultimele minute de atrenament serviciul. N-a scos mai mult de zece cuvinte pe parcursul minutelor în care lovit mingea.
Pe teren intră Vera Duşevina şi Chia-Jung Chuan. Nadal trage cu ochiul. Ştie că jumătate lui de oră s-a terminat, dar mai dă de două ori în minge. Apoi dispare. Cel puţin aşa cred cei din partea stîngă a terenului. "Unde e? Unde e?". Spaniolul s-a oprit să dea cîteva autografe în partea cealaltă. Zîmbeşte şi semnează mingi, programe, foi, caiete, poze.
Nebunia e totală cînd Nadal iese de pe teren, la 12:00. Cei cinci bodyguarzi nu pot face faţă mulţimii doritoare de o amintire de la Rafa. Mai semnează cîteva autografe încercînd să-şi facă loc spre vestiare.
Se pierde în mulţime chiar dacă e îmbrăcat în roşu şi înalt de 1,85 m . Nimeni nu se uită în jur. Toţi încearcă să ajungă la el. Se opreşte, mai semnează, dar încet, încet îşi face loc prin oameni care au format o barieră. Spaniolul dispare, dar în urma lui un puşti saltă de bucurie. "A semnat, a semnat", iar un grup de spanioli agită un steag, cîntînd "Viva Espana!".
2 este locul pe carere-l ocupă în clasamentul mondial Rafael Nadal
48.433.332 de dolari a cîştigat doar din tenis Nadal
575-120 e raportul victorii-înfrîngeri în cariera ibericului
49 de titluri ATP a cucerit Rafa, dintre care 10 în turneele de mare Şlem: 6 la Roland Garros, 2 la Wimbledon, cîte unul la US Open şi Australian Open
102 de săptămîni a fost Nadal numărul 1 mondial, între 18 august 2008 şi 5 iulie 2009 şi apoi între 7 iunie 2010 şi 3 iulie 2011
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul