Articol de Luminiţa Paul - Publicat joi, 06 septembrie 2018 14:38
Temperaturile de peste zi sunt înalte, peste 30-32 de grade Celsius, dar se simt precum 37-39, astfel indică site-urile specializate în starea vremii. Spre seară, mercurul termometrelor coboară puțin, însă crește dureros umiditatea din aer.
Greu de stabilit ce e mai rău, dar sigur este că sesiunile de noapte de la US Open din acest an au oferit imagini absolut inedite. Roger Federer stând în pauzele dintre game-uri în fața unui ventilator portabil. Rafael Nadal probând o vestă cu gheață pe care Nike i-a realizat-o în mod special pentru asemenea situații. Kaia Kanepi storcându-și marginea fustei complet îmbibate de transpirație.
Pauză, șort, tablete
Miercuri noapte, în sfertul de finală dintre Novak Djokovici și John Millman, la 6-3 pentru sârb și 2-2 în setul secund, australianul a trebuit să meargă la vestiar pentru a-și pune pe el un șort uscat. "Îmi pare rău, omule, trebuie să merg să mă schimb", i-a spus el lui Nole. Între timp, acesta nu-și găsea în bagaj "tabletele", până la urmă apelând la arbitrul de scaun pentru a da de urma "tabletelor pe care soția mea le-a adus de la apartament". Mai târziu, a primit o sticlă din partea unui copil de mingi, probabil cu acele pastile dizolvate. Întrebat dacă erau tablete de sare, a spus că nu poate vorbi despre asta.
USTA a remis o declarație oficială, explicând de ce i s-a permis lui Millman să-și schimbe echipamentul în mijlocul setului. Nu era vorba doar de disconfortul jucătorului, ci și de faptul că transpirația lăsa urme umede pe teren, existând pericol de alunecare, eventual accidentare. "Arbitrul de scaun a decis că suprafața era suficient de periculoasă pentru a invoca prevedera "equipment out of adjustment" din regulamentul de îndatoriri și proceduri al ITF". O situație identică apăruse spre finalul meciului dintre Rafael Nadal și Dominic Thiem, cu o seară înainte.
"Eu, unul, nu am mai transpirat niciodată atât de mult ca aici. Incredibil. Trebuie să iau cu mine măcar zece tricouri pentru fiecare meci. După două game-uri ești, pur și simplu, îmbibat. Indiferent că e zi sau noapte, aici nu e aer. Te simți ca în saună", a spus Djokovici. "E grozav că există acoperiș pe două terenuri. Totuși, cu atâția jucători care au abandonat în primele zile sau au avut dificultăți de respirație – se întâmplă pentru nu există circulație a aerului, mai ales la nivelul terenului", a conchis sârbul.
"Mă gândeam cât durează până ajung din nou la prosop și dacă voi avea destul aer pentru următorul schimb de mingi"
Novak Djokovici"Nu asud mult de obicei, nu sunt dintre cei care își schimbă tot echipamentul. Dar acum transpirația nu se mai oprea"
John Millman
"Nu voiam să mă întorc"
Așa a spus, glumind, Juan Martin Del Potro după sfertul de finală câștigat în patru seturi în fața lui John Isner. După actul al treilea, cei doi au luat pauza de 10 minute permisă de regula căldurii extreme, mergând la vestiar pentru a se împrospăta. "Am făcut un duș, mi-am rebandajat gleznele și am stat întins pe masă. Nu voiam să mă întorc pe teren", a descris argentinianul ce a făcut în scurta perioadă de odihnă. El, după cum a admis, a rezistat totuși mai bine decât adversarul său condițiilor meteo dificile. Isner a povestit că a schimbat 11 tricouri pe parcursul partidei de 3 ore și jumătate și că a pierdut între 3 și 4 kilograme transpirând. Temperatura în interiorul arenei Arthur Ashe ajunsese la 38 de grade Celsius. "Sunt condiții dificile. E foarte umed, aerul nu circulă, poate din cauza acoperișului", a spus americanul.
Nu i se mai întâmplase
Învins de John Millman în "optimi", Roger Federer a suferit și el din cauza combinației de căldură cu umiditate. "A fost una dintre acele nopți în care am simțit că nu pot să găsesc aer. Nu exista deloc circulație. E una dintre primele dăți când mi s-a întâmplat așa ceva. E inconfortabil. Transpiri mult, și mai mult, și mai mult pe măsură ce meciul continuă. Pierzi energie", a descris elvețianul cum s-a simțit pe teren. Umiditatea atinsese niveluri aproape inimaginabile, 89%. El a adăugat că s-a antrenat în condiții mai grele, ziua, la 40 de grade, dar lipsa aerului face ca lucrurile să fie complicate la US Open.
Vestă cu gheață
Rafael Nadal a folosit o vestă cu gheață, creată special de Nike pentru el, în timpul meciului cu Dominic Thiem. La temperatură de 30 de grade Celsius și umiditate de 70%, spaniolul a completat-o cu ventilator și prosoape cu gheață. Totuși, a apelat la vestă doar în primul set, poate și pentru că era nevoie ca un copil de mingi să-l ajute atât la punerea, cât și la îndepărtarea ei.