SPORTURI  »  TENIS  »  ATP

Anul schimbării pentru Horia Tecău! Ce decizie majoră a luat: „Este o abordare diferită decât până acum”

Horia Tecău, alături de
germanul Kevin Krawietz în timpul turneului de la Rotterdam
// FOTO: Reuters
Horia Tecău, alături de germanul Kevin Krawietz în timpul turneului de la Rotterdam // FOTO: Reuters

Articol de - Publicat joi, 11 martie 2021 09:33 / Actualizat joi, 11 martie 2021 09:56

 Horia Tecău (36 de ani, 22 la dublu) cântărește începutul de an 2021, cu finala de la Rotterdam, abordarea sa diferită, fără un coleg de echipă stabil, și vorbește despre cum a fost în Australia, micșorarea premiilor și cum a trecut prin coronavirus.

2021 va fi pentru Horia un an diferit – nu doar pentru că lumea este în continuare afectată vizibil de impactul coronavirusului, ci pentru că el a ales o altă abordare. 

„Am hotărât să joc mai puțin ca să am grijă mai mult de mine. Din 2017 am tot jucat cu accidentări și am decis că un program redus mă ajută să fiu mai sănătos, ca să mă pot bucura mai mult de tenis și să fiu competitiv", a spus el pentru Gazetă. 

„În același timp, mă provoacă să fiu productiv făcând mai puțin. Este o abordare diferită decât până acum și, în mod evident, o experiență nouă din care am de învățat", a adăugat triplul campion de Mare Șlem la dublu.

Această abordare distinctă a însemnat și încheierea parteneriatului cu Jean-Julien Rojer, care s-a întins pe 7 ani și le-a adus amândurora cele mai luminoase rezultate din carieră. Între acestea, titlurile la Wimbledon 2015 și US Open 2017 și cel de la Turneul Campionilor 2015. Cei doi declaraseră în mai multe rânduri că și-ar dori să-și încheie cariera jucând împreună, însă circumstanțe care nu țin de voință au îndepărtat această variantă.

Cum a fost însă colaborarea cu Krawietz, unul dintre jucătorii care au crescut mult în ultimii 2-3 ani, devenind inclusiv campion de Grand Slam la Roland Garros 2019 și 2020 alături de compatriotul Andreas Mies. Acesta din urmă a suportat însă luna trecută o operație la genunchi, iar Kevin s-a găsit în situația de a căuta și el parteneri noi, pe termen scurt.

 L-a ajutat pe Horia experiența superioară, inclusiv la nivel înalt, să lege repede o relație de joc cu un coleg nou?

„Experiența mă ajută să construim jocul cât de bine putem, cu armele pe care le avem. Kevin a făcut sacrificiul de a juca pe partea dreaptă, el fiind, ca și mine, jucător de partea stângă", a explicat Tecău. „Când schimbi partea, e normal să-ți pierzi puțin reperele și cu asta și încrederea, dar Kevin s-a adaptat foarte bine și nu s-a simțit că nu e partea lui forte".

Horia Tecău: „Nu știam la ce să mă aștept"

Și pentru german a fost ceva inedit. „Nu este ușor cu un partener nou", declara el pentru site-ul ATP în timpul turneului de la Rotterdam, după primele două victorii. "Joc acum pe partea de deuce, așa că la început nu știam la ce să mă aștept, cum vor fi game-urile mele la retur. A fost un pic neobișnuit, dar sunt foarte, foarte fericit pentru meciurile câștigate".

Dublul învingător la Roland Garros a descris în termeni elogioși colaborarea cu românul. „Intri în rutine noi cu un coleg diferit, dar Horia a fost înțelegător, deloc complicat. Ne-am antrenat bine, am vorbit despre planul de meci, de joc, despre tactică. Până la urmă, nu e atât de altfel, el a făcut ca lucrurile să meargă ușor", a adăugat Kravietz.

Tecău, negocieri pentru zgură

În continuare, Horia are o strategie clară în alegerea viitorilor coechipieri. „Încerc să-mi aleg parteneri puternici, cu un joc în forță și cu care să comunic bine în teren", a detaliat Tecău. Aflat acum acasă, va porni spre sfârșitul lunii din nou la drum, pentru concursul Master 1000 de la Miami. 

„Voi participa acolo cu Marcelo Arevalo, iar după aceea voi pregăti sezonul de zgură, pentru care sunt în discuții cu câțiva jucători", a dezvăluit Horia. De fiecare dată, jucând pentru titlul pus la bătaie, indiferent de partener, de suprafață sau de mărimea turneului. 

Greu pentru Tecău să se concentreze

Românul s-a regăsit cu Juls în postură de adversar în chiar primul tur de la Rotterdam, după atâția ani de parteneriat. 

„A fost chiar un sentiment ciudat. Un meci plin de încărcătură emoțională. Am vorbit mult și înainte, și după, iar în timpul partidei efectiv îmi era greu să mă concentrez sau să tratez meciul ca pe unul obișnuit. Preferam ca întâlnirea noastră să se producă în finală", a descris Horia acest episod inedit. În 2021 a jucat cu doi colegi deocamdată, Marcelo Melo, în turneele din Australia, și Kravietz la Rotterdam. 

„Marcelo și Kevin sunt jucători cu personalități și stiluri diferite, dar m-am înțeles bine cu amândoi. Este o experiență interesantă să-i vezi din interiorul echipei pe foștii adversari", a explicat el. 

Experiența din Australia a lui Horia Tecău

„A fost diferit pentru că puteam ieși din hotel. Practic, în afara celor 5 zile de lockdown, era un Australian Open obișnuit, dar cu mult mai puțini spectatori", descrie Tecău cum a fost pentru el perioada de la Antipozi. 

„În timpul carantinei de două săptămâni, am putut să ieșim la antrenamente câte cinci ore pe zi și a fost prima dată când am avut o pregătire atât de lungă în condițiile de la Melbourne Park. Asta ne-a ajutat să producem un tenis destul de bun și să fim aproape de a trece de acel tur 3 dificil, dar mai departe nu se știa", a adăugat el. 

 Dacă am juca mai multe turnee la rând într-un singur loc, ca în Australia, aș prefera cele două săptămâni de carantină cu 5 ore de ieșit. În ambele cazuri, și cu bulă adică, e dificil și e nevoie de multă adaptare
 – Horia Tecău 

VIDEO Horia Tecău, despre cum s-a schimbat tenisul în pandemie: „Ne țineau închiși în camere! Voiau să fim distanțați și pe teren, era absurd”

Horia Tecău despre:

Micșorarea premiilor la turnee: „Compensația financiară nu reprezintă motivul pentru care merg să joc. Totuși, cred că este un moment de încercare pentru toată lumea, nu numai în sportul nostru, și trebuie să înțelegem asta. Rămân recunoscător că s-a găsit o modalitate de funcționare și circuitul merge mai departe".

Cum a trecut prin coronavirus: „Cazurile diferă de la om la om. Eu am simțit că am avut nevoie de două-trei săptămâni să revin la un nivel normal de antrenament".

Participarea la Jocurile Olimpice: „Noul sistem de calculare a punctelor ATP îi favorizează pe cei care au punctat în turneele de Grand Slam sau Masters Series din anii 2019 și 2020. O regulă prin care se pierd puține puncte, e mai greu să cazi în clasament, dar și să urci. Pentru mine nu schimbă nimic. Planul meu rămâne să merg doar la turneele mari, având ca obiectiv câștigarea titlurilor".

Cum își petrece săptămânile când rămâne acasă: „Odihna, recuperarea și antrenamentele îmi ocupă majoritatea timpului. Deocamdată visez și mă pregătesc pentru un viitor proiect prin a învăța cât mai mult despre ce fac, să fac cât mai bine. De asemenea, îmi fac timp pentru aceleași lucruri care îmi plăceau și înainte".

3 parteneri stabili a avut el în ultimul deceniu: Robert Lindstedt 2010-2012, Max Mirnâi 2013 și Jean-Julien Rojer 2014-2020

37 de titlurila dublu are Horia Tecău în palmares și alte 22 de finale jucate

VIDEO Gestul lui Ion Țiriac care l-a șocat pe Horia Tecău: „Dacă nu făceam asta eram ultimul om... A fost o lecție pentru mine!”

Citește mai multe știri din tenis;

Simona Halep a confirmat prezența la un nou turneu WTA » Ashleigh Barty și Naomi Osaka se află printre participante

EXCLUSIV E sigur! Ion Țiriac demisionează de la Federația Română de Tenis: „E inadmisibil ce se întâmplă într-o țară democratică!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează