Articol de Remus Dinu - Publicat luni, 26 iunie 2023 18:46 / Actualizat luni, 26 iunie 2023 21:24
Pregătirile au intrat în linie dreaptă la cele două turnee de tenis programate la Iași luna viitoare, Concord Open și BCR Iași Open, competiții care-și propun să alinieze la start nume atractive din cele două circuite. Maria Tudor, cea care are în grijă organizarea lor, a vorbit cu GSP.ro despre estimările, planurile și perspectivele celor două întreceri.
Bucureștiul a găzduit mai bine de două decenii un turneu masculin ce devenise punct fix în calendar, apoi a avut parte și de o întrecere feminină pe măsură, tradiții stopate, însă, din cauza problemelor de infrastructură de la Arenele BNR. Alte două orașe importante din țară, Cluj și Iași, au acum apariții de efect pe harta tenisului de la noi, iar „orașul marilor idei”, așa cum mai e cunoscută urbea din Moldova, e primul care iese la rampă în 2023.
Începând de la jumătatea lui iulie, Iașiul devine, timp de două săptămâni, capitala tenisului românesc. La Baza Sportivă Ciric vor avea loc, succesiv, un turneu masculin - categorie ATP Challenger 100 - și unul feminin - de rang WTA 125 - unde anul trecut a triumfat Ana Bogdan.
Fost director general al Federației Române de Tenis, Maria Tudor se ocupă de cele două turnee și vorbește în interviul acordat Gazetei despre ultimele noutăți înaintea turneelor. Cel masculin debutează pe 10 iulie, o săptămână mai târziu ia startul și cel feminin.
Maria Tudor „Avem două turnee cu jucători importanți, de renume”
- Maria, aș vrea să te întreb, în primul rând, cum decurg pregătirile pentru cele două competiții? Ce mai e de pus la punct?
- Lucrăm intens, am ajuns în perioada de implementare a planurilor pe care le-am făcut împreună cu inițiatorii turneelor, Andrei Oriță și Gabriel Iftimoaie, dar și cu sponsorii și partenerii care ne sunt alături și care susțin cele doua turnee. Se montează nocturna chiar zilele acestea pe terenurile secundare, se fac cosmetizări și amenajări la Baza Sportivă Ciric din Iași pentru a oferi jucătorilor și spectatorilor condițiile cele mai bune. Mai sunt trei săptămâni și deschidem oficial porțile Concord Iași Open, 10-16.07.2023 și BCR Iași Open, 17-23.07.2023. Echipa noastră depune toate eforturile pentru a face din aceste competiții (încă) un succes remarcabil. Ne bazăm pe planificare atentă, comunicare eficientă și coordonare strânsă pentru a oferi o experiență memorabilă atât pentru jucători, pentru fanii tenisului dar și pentru toți membrii echipei implicați în organizare.
- Pasionații de tenis și-ar dori să afle, mai ales, numele importante din cele două circuite care vor fi prezente la Iași. Să le luam pe rând… Câți jucatori români sunt așteptați să joace la turneul masculin, respectiv cel feminin? Ați pregătit ceva surprize în materie de wild-card-uri?
- Tocmai s-a închis lista de înscrieri pentru ambele turnee. Suntem foarte încântați că avem două turnee cu jucători importanți, de renume. La Concord Iași Open s-au înscris Radu Albot (ATP 105), Lucas Pouille (career high ATP 10), Kolar Zdenek (ATP 194) câștigătorul celei de a 2-a ediții, Hugo Gaston (career high ATP 10) finalistul celei de-a doua ediții, care este antrenat de celebrul Younes El Aynaoui. Din România, avem minimum 3 jucatori pe tabloul principal: David Nicholas Ionel, cel mai bine clasat roman în momentul acesta (ATP 191), Filip Jianu (ATP 303) care va primi WC dacă nu intră „alternate”, și ieșeanul Cezar Crețu (ATP 399) care va primi WC (n.r. - wild-card).
Discuții cu nume grele
- Și în rest?
- Avem și 4 „Special Exemption” pentru jucători din top 11-50 care, dacă pierd în prima săptămână la Wimbledon, se pot înscrie la Concord Iași Open. Suntem în discuții cu Richard Gasquet (career high ATP 7), dar și cu David Goffin (career high ATP 7) și Diego Schwartzman (career high ATP 8). În ultimii 3 ani, la Concord Iasi Open au participat jucatori care sunt acum în Top 30. Ne așteptăm ca ediția 2023 să fie una și mai puternică, unde publicul va avea ocazia să vadă tenis de cea mai înaltă calitate.
- Iar la feminin?
- La BCR Iași Open s-au închis și au confirmat participarea Irina Begu (WTA 29), cea mai bine clasată jucătoare din România, Ana Bogdan (WTA 61) câștigătoarea Luceafărului primei ediții și Gabriela Ruse (WTA 160). Pe lista înscriselor sunt și Panna Udvardy (WTA 84) finalista primei ediții, Jiu Teichmann (WTA 126), Laura Pigossi (WTA 133), Tamara Zidanske WTA 141). Kristina Mladenovic (career high WTA 10) s-a înscris și ea, este pe lista de alternates. Două WC confirmate pe tabloul principal sunt pentru Ilinca Amariei (WTA 500) și Andreea Prisăcariu (WTA 335) din Iași. Mai avem un Wild Card pe care sperăm sa îl utilizăm pentru o jucătoare din top WTA 11-50. Ne pregătim intens pentru două turnee spectaculoase, cu jucători și jucătoare de top ai tenisului mondial.
Estimări: mai mulți spectatori și un upgrade tehnologic
- Așteptați mai mulți spectatori față de 2022? Care ar fi estimările în acest moment?
- Ne așteptăm sa fie mai multi spectatori și îi așteptăm la Iași, la Baza Sportivă Ciric să își susțină preferații și preferatele, dar și să se delecteze cu tenis de înaltă calitate. Anul acesta mărim capacitatea tribunelor de pe terenurile secundare. Vom avea o capacitate totală de aproximativ 1.300 de locuri, care sperăm sa fie cât mai pline pe parcursul ambelor turnee. Biletele sunt disponibile pe platforma Entertix.ro și în magazinele Cărturești din toată țara.
- Cu ce vine turneul în plus față de anul trecut?
- Transmisiunea în direct a turneului Concord Iași Open: va fi televizat live pe Digi Sport astfel încât mult mai multi pasionați de tenis vor avea ocazia să urmărească de acasă, anul acesta, ambele turnee. Va fi Electronic Line Calling și la Concord Iași Open: sistemul tehnologie avansată care determina dacă o minge a fost lovită în interiorul sau în afara terenului de joc. Experiența spectatorilor va fi una mai bogată: pe langă meciurile de tenis spectaculoase, oferim și o varietate mai mare de activități, cadouri și surprize pentru copii, dar și pentru adulți. Infrastructura și facilitățile: zonele de masă, relaxare și warm-up/cool-down pentru jucători vor fi mai confortabile și mai atractive, oferind o experiență și mai plăcută. Plus logistica și organizarea, din experiența anilor trecuți, care sunt esențiale pentru o desfășurare eficientă și plăcută a turneului.
Maria Tudor „M-am îndrăgostit de tenisul profesionist după ce am călătorit la câteva turnee internaționale”
- Citeam că ai fost în trecut director general la Federație, cum ai ajuns să te ocupi de aceste două turnee?
- Într-adevăr, am fost director general la FRT acum 7-8 ani. La FRT m-am îndrăgostit de tenisul profesionist pentru că am avut ocazia să călătoresc la câteva turnee internaționale mari cu acces „back stage” care m-au fascinat prin complexitate și eleganță. Ca urmare a aventurii mele la FRT, mi-am dat seama că există o mulțime de oportunități de dezvoltare în țara noastră. Am fost și sunt în continuare extrem de hotărâtă să mă implic în mod activ pentru a face diferența în promovarea tenisului și a sportivilor din România. Vreau să aduc un strop de inovație și să las o amprentă pozitivă. La FRT l-am cunoscut și pe Andrei Pavel, cel care m-a invitat anul trecut sa mă alătur echipei în organizarea turneelor de la Iași. Ambele turnee sunt organizate de Concord Service Center și Asociația Iași Open în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, și îi au ca directori de turneu pe Andrei Pavel la Concord Iași Open și pe Daniel Dobre la BCR Iași Open.
- Iar legătura ta cu acest sport în ce context a început?
- Dintr-o joacă a tatălui meu care, acum 25 de ani, a fondat Tudor Tennis Trophy, un turneu de tenis pentru amatorii iubitori de tenis și de socializare, într-un cadru restrâns, dar care simulează un turneu important, unde jucătorii se simt profesioniști. De mică mi-a fost insuflată pasiunea să fiu o gazdă primitoare și să creez o atmosfera cât mai bună pentru ca invitații să se simtă confortabil și încântați. Această pasiune s-a transformat într-un job pe care îl ador.
„Viziunea noastră este să avem un impact semnificativ în formarea viitoarelor talente din tenisul românesc”
- Pe termen lung, care-s perspectivele acestor două competiții? Există posibilitatea unui upgrade la nivelul categoriei lor?
- Pe termen scurt, Asociația Iași Open își propune un proiect prin care dorește să ofere oportunitatea cât mai multor copii de a se implica în tenis, mai ales celor care nu ar avea acces la acest sport în mod obișnuit. Scopul nostru este să identificăm tineri talentați și să îi selecționăm pentru a-i sprijini pe termen lung în tenisul de înaltă performantă. Pe termen lung, viziunea noastră este să avem un impact semnificativ în formarea viitoarelor talente din tenisul românesc. Dorim să creăm un mediu favorabil pentru dezvoltarea tinerilor sportivi, oferindu-le resursele și suportul necesar pentru a atinge potențialul maxim. În același timp, da, ne dorim să creștem numărul de turnee și nivelul acestora, astfel încât să contribuim și la dezvoltarea infrastructurii și la creșterea interesului publicului față de tenis. Ne propunem să contribuim la creșterea și afirmarea tenisului românesc în plan național și internațional.
VIDEO Irina Begu, declarații înainte de Wimbledon
Citește și alte știri din tenis:
Irina Begu, alături de Simona Halep în cazul de dopaj: „Nu înțeleg de ce se tot întârzie”
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!