SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA DAVIS

Înapoi la nisipurile mișcătoare » România a pierdut duelul de Cupa Davis cu Belarus: ce urmează pentru tricolori

Adrian Ungur nu-și reține dezamăgirea după o ratare în meciul de ieri // FOTO tennis.by
Adrian Ungur nu-și reține dezamăgirea după o ratare în meciul de ieri // FOTO tennis.by

Articol de - Publicat luni, 06 februarie 2017 00:00

Echipa României a cedat în fața celei a Belarusului, 2-3, și are de așteptat până își va afla următorul adversar.

De câțiva ani, România face trasee scurte, uneori încheiate zâmbitor, alteori în rictus de dezamăgire, în Grupa I a Zonei Europa-Africa. Grupa Mondială e departe, mai aproape pare eșalonul inferior, dar e o luptă continuă de menținere. Așa cum a fost și weekend-ul trecut, la Minsk, împotriva Belarusului.

După două zile de meciuri, gazdele conduceau cu 2-1, cu un impuls suplimentar venit în urma victoriei la dublu. Acolo s-au înfruntat foștii parteneri din circuitul ATP, în 2013, Max Mirnâi și Horia Tecău, primul, maestrul, jucătorul mai vârstnic și mai aureolat, ieșind triumfător.

A reaprins speranța

Totul avea să fie decis în ultima zi a întâlnirii, ieri, când erau programate meciurile de simplu rămase în program. Marius Copil și-a controlat mult mai bine decât vineri jocul și emoțiile, a ținut nervii la cutie și a echilibrat scorul general. 7-5, 6-4, 6-1 în fața lui Ilia Ivașka, jucătorul cel mai bine clasat din team-ul bielorus.

A fost pe teren un Copil mult mai atent, aproape impecabil pe propriul serviciu, cu 13 ași și procentaj impresionant de reușită: 91% pe primul. Nu a fost nevoit să salveze decât o singură minge de break, în timp ce el și-a procurat 9 oportunități și a valorificat 4 din ele.

La final, cu privirea senină, l-a îmbrățișat pe Andrei Pavel. Își făcuse datoria, câștigase punctul ce-i revenea în ziua decisivă și dusese scorul general la echilibru, 2-2.

Presiunea și responsabilitatea s-au mutat în doar câteva minute pe Adrian Ungur, care îl avea în față pe surprinzătorul Egor Gherasimov. Al doilea jucător din echipa gazdelor, numărul 341 ATP la simplu, 24 de ani, el reușise în prima zi să-l învingă pe Copil în trei seturi. Iar acum toate speranțele victoriei bieloruse stăteau în el.

Dincolo de fileu, Ungur, 313 ATP, mult mai experimentat la cei 32 de ani ai săi și cu o prezență mai bogată în înfruntări de Cupa Davis. Un război al orgoliilor și al stăpânirii psihice, un duel al tenisului jucat cu arme diferite.

Mai înalt, cu serviciu mai puternic, care i-a și adus 15 ași, Gherasimov a mizat mult pe jocul agresiv din spatele terenului și pe lungimea mingii. Deseori retras înapoia liniei de fund, Ungur a avut posibilități limitate de a riposta.

Egor, șocul bielorus

Bielorusul a făcut break primul, a condus în setul 1, dar românul a revenit și a fost la un pas – de fapt, la o minge – de a-l câștiga. La 6-5, a avut avantaj, după a doua egalitate. A ratat însă, a pierdut game-ul și apoi actul, la tie-break.

În continuare, au apărut și probleme la spate, timeout medical, iar Gherasimov a fost cel care a fisurat de fiecare dată primul serviciul advers.

Bielorusul s-a impus în trei seturi, 7-6 (5), 6-4, 6-4, a scurtat astfel emoțiile publicului și colegilor, sărbătorind reținut momentul de vârf al carierei sale. Pentru că nu e puțin lucru să câștigi pentru echipa ta. Și Adi Ungur știe asta, a avut momentele sale impresionante de Cupa Davis, nu și ieri însă.

Ca și în precedenta ciocnire cu Belarusul, cea din 2005, de la Brașov, s-a încheiat 3-2, doar că învingătorul a diferit. Ei merg mai departe, cu speranțe de baraj pentru Grupa Mondială, ai noștri așteaptă rezultatele celorlalți pentru a ști cu cine se vor bate în continuare. Aici, în Grupa I a Zonei Europa-Africa.

Cine e următorul adversar?

Anul acesta, România va mai disputa măcar o întâlnire în Cupa Davis, posibil două. Totul depinde de ceea ce se va întâmpla între 7 și 9 aprilie. Belarus urmează să înfrunte atunci Austria, miza fiind un loc în barajul pentru Grupa Mondială.

Dacă Mirnâi & co se impun, atunci ai noștri vor juca împotriva austriecilor în turul 1 al playoff-ului de rămânere în Grupa I a Zonei Europa-Africa. Dacă bielorușii pierd însă, ei stau pe loc, iar România trece direct în turul 2 al playoff-ului, cel mai periculos, la un pas de retrogradarea în eșalonul inferior.

Dacă se va întâmpla așa, pe cine va întâlni acolo? Depinde de rezultatul disputei, tot din 7-9 aprilie, dintre Portugalia și Ucraina.

Dacă învinge Portugalia, atunci Ucraina va întâlni Israelul, iar România pe învinsa de acolo. Dacă bate Ucraina, în schimb, atunci România va înfrunta direct Israelul.

BELARUS-ROMÂNIA 3-2

Vineri
Adrian Ungur-Ilia Ivașka 6-2, 5-7, 7-5, 6-4
Egor Gherasimov-Marius Copil 6-3, 6-4, 6-4

Sâmbătă
Max Mirnâi, Iaraslav Șila-Marius Copil, Horia Tecău 7-6 (3), 6-4, 6-7 (5), 6-4

Ieri
Marius Copil-Ilia Ivașka 7-5, 6-4, 6-1
Egor Gherasimov -Adrian Ungur 7-6 (5), 6-4, 6-4

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (4)
anne1970_ar
anne1970_ar  •  08 Februarie 2017, 00:54

Copil si Ungur, doi elefanti ratati, nu se descurca bine nici in turneele Challenger, Asta e nivelul tenisului masculin romanesc. De unde nu-i , nici Dumnezeu nu cere...

1059109910783295
Luci Luci  •  06 Februarie 2017, 14:12

La masculin n-avem nici macar un jucator in TOP 100. Ce pretentii sa avem? Cu jucatori de pe locurile 300+ nu putem sa emitem pretentii sa ajungem sa ne duelam cu Elvetia, Serbia sau SUA. Mai trebuie sa asteptam sa apara macar un jucator cum era Andrei Pavel, el juca bine si se ridica la nivelul jucatorilor de TOP, ba chiar a castigat trei turnee destul de importante, Tokyo-1998, St. Polten-2000, Montreal-2001 si a participat la numeroase finale de turnee.

fibra
fibra  •  06 Februarie 2017, 12:37

Din pacate,nu avem valoare si nici macar ambitie.Jucam acolo unde ne este locul.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close