Articol de Luminița Paul - Publicat duminica, 24 noiembrie 2024 21:11 / Actualizat duminica, 24 noiembrie 2024 21:11
Jannik Sinner și Matteo Berrettini au adus victoriile pentru Italia în finala Cupei Davis cu Olanda de la Malaga. Al doilea titlu consecutiv și al treilea din istorie pentru echipa din Cizmă.
Italia a reușit să se impună pentru al doilea an la rând în finala Cupei Davis, de data aceasta împotriva Olandei, în turneul găzduit de Palacio de Deportes Jose Maria Martin Carpena din Malaga.
Al treilea titlu per total, primul fiind obținut în 1976, contra echipei statului Chile, însă generația actuală, cu Jannik Sinner în frunte, s-a arătat capabilă să dubleze succesul în ani consecutivi.
La două luni și o săptămână distanță, Italia și Olanda s-au reîntâlnit în Cupa Davis, de data aceasta cu o miză mult mai importantă la mijloc: chiar trofeul, Salatiera de Argint.
În septembrie, la Bologna, în grupele de calificare, fără Jannik Sinner, jucătorii conduși de pe margine de Filippo Volandri câștigau cu 2-1. O steluță în plus la ascendentul istoric pe care îl aveau, 8 victorii din 9 întâlniri precedente, începând din 1923 și până în prezent.
Matteo Berrettini a adus primul punct Italiei
La fel ca în seria A de calificare, primul meci din finală i-a opus pe Matteo Berrettini (28 de ani, locul 35 mondial) și Botic van de Zandschulp (29 de ani, numărul 80 ATP). Ca la Bologna, finalistul de la Wimbledon 2021 s-a impus, de data aceasta chiar cu mai multă ușurință, în minimum de seturi față de trei.
Primele game-uri cu serviciul au fost și cele mai disputate, apoi lucrurile s-au limpezit pentru ambii. Până când, la 4-4, Van de Zandschulp a avut un joc total neinspirat, o înlănțuire de decizii inexplicabile și execuții șovăitoare. Ceea ce i-a oferit break alb lui Matteo și apoi șansa de a închide setul cu 6-4.
Al doilea a fost și mai dominant, încheiat cu 6-2 de italian, care a servit superior în partidă, 16 ași față de 3, 86% reușită pe prima minge și nicio șansă de break pentru adversar, și a avut momente de magie cu passing shot-uri sau intervenții sigure la fileu.
Berrettini a notat a cincea victorie consecutivă în fața lui Van de Zandschulp și, mai important, a adus primul punct pentru Italia într-un an în care și-a regăsit într-o măsură semnificativă forma. A cucerit trei titluri ATP, Marrakesch, Gstaad și Kitzbuhel și a adunat încredere, după cum a spus și în interviul de la final.
Matteo Berrettini: „Să fiu sănătos, să fiu aici și să mă bucur e cel mai important”
„Mă simt foarte bine să fiu pe teren. Evident, dacă câștigi e mai bine, dar să fiu sănătos, să fiu aici și să mă bucur de acest tip de atmosferă este cel mai important lucru pentru mine, pentru că mi-a lipsit asta, nu mi-au lipsit victoriile sau înfrângerile, mi-au lipsit aceste momente și de aceea sunt foarte fericit”, a spus fostul număr 6 mondial dintr-o suflare.
„Când te lupți fizic și psihic, nu e ușor să joci cel mai bun tenis al tău. Dar întotdeauna am avut sentimentul că nivelul meu era acolo. Trebuia doar să muncesc din greu. Tenisul este un sport pe care trebuie să îl joci pentru a te simți din nou în formă. Nu e vorba că doar pentru că te antrenezi te vei simți mai bine, ai nevoie de meciuri”, a dezvoltat el.
„Și asta am făcut anul acesta și de aceea joc cred că destul de bine, sper că vor fi mai multe finale ca aceasta în viitor”, a încheiat Matteo Berrettini.
Jannik Sinner: „Sunt foarte mândru de echipă, e multă muncă în spate”
În al doilea meci de simplu, Jannik Sinner (23 de ani) l-a reîntâlnit, la rândul său, pe Tallon Griekspoor (28 de ani, locul 40 ATP). Avea să fie a patra lor înfruntare din acest sezon, italianul conducând cu 5-0 în partidele directe înainte de startul meciului.
La Miami și Halle însă, olandezul a izbutit să-i pună probleme liderului mondial, împingând de fiecare dată disputele în set decisiv.
Nici la Malaga nu a fost simplu, cel puțin în primul set, în care cei doi au mers cap până la 6-6. Sinner a accelerat însă în tie-break, smulgându-l rapid cu 7-2. După un schimb de break-uri în actul secund, italianul a forțat din nou, iar de la 3-2 cu break nu s-a mai oprit până când nu a trecut linia victoriei, 6-2.
A fost un an extraordinar. Sunt foarte mândru de echipă. Este multă muncă în spate. Suntem foarte fericiți să deținem din nou acest trofeu. A fost o zi foarte dificilă astăzi pentru că orice se poate întâmpla. Vreau doar să spun câteva cuvinte pentru Wesley Koolhof pentru că se retrage. A avut o carieră uimitoare. Toată lumea se întreabă dacă se retrage pentru că a jucat extraordinar tot anul. Îi doresc toate cele bune. Este un om bun. Suntem fericiți să ne întoarcem aici și să ținem acest trofeu. Mă simt de parcă am fi în Italia - Jannik Sinner
9 finalea disputat Italia în Cupa Davis, câștigând 3 (1976 cu Chile, 2023 cu Australia, 2024 cu Olanda) și cedându-le pe celelalte 6 - 1998 cu Suedia, 1980 cu Cehoslovacia, 1979 cu SUA, 1977 cu Australia, 1961 cu Australia, 1960 cu Australia
După ce Italia a câștigat titlul în Billie Jean King Cup în acest an, a devenit a cincea națiune care câștigă BJK Cup și Cupa Davis în același sezon. A fost a 13-a dată în care o națiune a reușit acest lucru, după SUA (1963, 1969, 1978, 1979, 1981, 1982 și 1990), Australia (1964, 1965 și 1973), Cehia (2012) și Rusia (2021, competiția fiind Federația Rusă de Tenis).
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro