Articol de Luminița Paul - Publicat joi, 05 ianuarie 2023 16:03 / Actualizat joi, 05 ianuarie 2023 17:32
Maria Sakkari, a 6-a jucătoare a lumii, și Stefanos Tsitsipas, numărul 4 ATP, cei care au pus Grecia pe harta tenisului în ultimii ani, descriu ce înseamnă să aibă mame foste jucătoare.
Aflată la prima ediție, United Cup, găzduită de Perth, este deocamdată singura întrecere în care se înfruntă echipe mixte – prilej pentru jucătoare și jucători din aceeași țară să lupte împreună, să aibă un țel comun într-un sport considerat în proporție copleșitoare drept unul solitar.
Pe Sakkari și Tsitsipas îi unește însă și altceva dincolo de team spirit-ul experimentat zilele acestea: faptul că mamele lor au jucat tenis și le-au transmis o bună parte din pasiunea și experiența lor.
Julia Apostoli, 58 de ani, născută la Moscova ca Iulia Salnikova, a jucat pentru URSS în anii 1980, mai puțin însă spre sfârșitul lor, când s-a concentrat pe studiile universitare. A obținut o diplomă în jurnalism în 1990, apoi a revenit la tenis, dar sub steagul Greciei, după căsătoria cu Apostolos Tsitsipas. Atunci a atins și cel mai bun loc WTA al ei, 194.
„Tot ce e legat de felul cum joc îl am de la mama", mărturisea Stefanos pentru site-ul ATP. Ea nu doar l-a crescut și îndrumat, ci și-a lăsat amprenta pe unele elemente de bază ale stilului său.
De la ea are Tsitsipas reverul
„Reverul cu o mână, serviciul-voleu pe care îl fac uneori sunt de la ea. A fost genul de jucătoare foarte agresivă. În prezent nu mai sunt multe sportive în circuit cu asemenea backhand, dar al ei era foarte frumos, cea mai bună lovitură, pe care o folosea eficient. E ceva ce cred că și pentru mine reprezintă unul dintre punctele forte", a explicat Tsitsipas, actual număr 4 ATP.
Compatrioata sa, Maria Sakkari, 6 WTA, are de purtat pe umeri povara unei celebrități mai mari. Mama ei, Angeliki Kanellopoulou, a atins în 1987 locul 43 în lume.
„La vârsta la care a început să-mi placă tenisul eram prea mică pentru a-mi da seama cine a fost mama. Are un nume strălucitor în comunitatea de tenis de acasă", a explicat dubla semifinalistă de Grand Slam.
„Când am realizat ce jucătoare bună a fost, nu mi-a fost ușor să gestionez situația. Toată lumea se aștepta ca eu să câștig doar pentru că mama a fost foarte valoroasă la vremea ei", a adăugat.
Julia l-a însoțit pe Stef, acum în vârstă de 24 de ani, când era mic, la 8-9 ani, la turnee locale în sudul Franței.
„Monte Carlo Country Club a fost unul dintre primele cluburi pe care le-am vizitat, acolo am văzut pe viu turneul, pe Nadal și Federer înfruntându-se", a rememorat Tsitsipas.
Apoi, a devenit dublu campion Masters 1000 în Principat, acolo unde mama lui câștigase un turneu cu două decenii în urmă. Un frumos arc peste timp.
„Poate înțelege emoțiile"
Angeliki Kanellopoulou, 57 de ani, a atins de două ori în carieră turul 3 la Roland Garros și a jucat o finală WTA în 1986, chiar la Atena, pierdută în fața germancei Sylvia Hanika. Fiica ei i-a depășit reperele, a ajuns în semifinale la Paris, are un titlu și alte 6 ultime acte disputate.
„Este foarte util să ai lângă tine pe cineva care a jucat la nivel profesionist. Poate înțelege emoțiile pe care le simți pe teren, te învață multe lucruri, îți spune ce crede și, cel mai important, te sprijină", a subliniat Maria.
„M-a învățat să fiu disciplinat", a punctat Stefanos. „Nu a fost îngăduitoare cu mine și cred că a avut un motiv bun fiindcă asta m-a făcut mai puternic", crede el. Oricum ar fi, cei doi au avut de la cine învăța, iar pentru mame răsplata cea mai dulce e aceea de a fi fost depășite de copiii lor.
Citește și:
Imagini tulburătoare: Emma Răducanu a părăsit terenul plângând în Australia!
Numărul 3 mondial ia o pauză după Australian Open: „Nu e deloc sănătos pentru organism”