SPORTURI  »  TENIS  »  MUŞCHII LUI NADAL AU CEDAT

Nadal a avut crampe, 18 abandonuri la US Open, e sezonul prea lung?

Nadal a căzut sub masă de durere
Nadal a căzut sub masă de durere

Articol de GSP - Publicat luni, 05 septembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 05 septembrie 2011 16:34

Ce i s-a întîmplat lui Rafael Nadal la conferinţa de presă de ieri, de la US Open, cînd a intrat sub masă de durere din cauza unor crampe a adus din nou în dezbatere problema că sînt prea multe turnee pe parcursul unui sezon.

New York Times a încercat să pună un pic de ordine în această dezbatere.

Nadal şi ceilalţi au ajuns la US Open după opt luni încărcate de turnee. Mulţi dintre jucătorii de top s-au plîns de nenumărate ori că sezonul este prea lung şi prea obositor. "Programul este unul nebun. E nebun acum, a fost nebun şi la anul va fi la fel de nebun. Nu poţi să-ţi împingi corpul spre limite timp de un an de zile. E imposibil", a spus Rafael Nadal înainte de US Open. Afirmaţiile lui Nadal sînt susţinute de numărul mare de abandonuri din acest an de la US Open, 18 în total.

De mult timp au apărut aceste nemulţumiri în rîndul jucătorilor, mai ales că ei spun că nu au timp să se refacă avînd în fiecare săptămînă alt turneu. În timp ce WTA a micşorat în 2009 sezonul cu două săptămîni, el încheindu-se la finalul lui octombrie, ATP îi lasă pe jucători pe teren pînă la începutul lui decembrie. "Parcă joacă tot timpul. Cred că noi sîntem norocoase", a spus Maria Şarapova. Andy Murray a reacţionat şi el. "E al optsprezecelea abandon la US Open, le spune ceva autorităţilor din tenis acest lucru?!", a scris pe Twitter numărul patru mondial.

Joc mult prea intens
Însă statisticile spun altceva, jucătorii de elită nu joacă acum mai mult decît o făceau în trecut predecesorii lor, doar că partidele sînt mult mai intense. Nadal a jucat 76 de partide anul trecut, în timp ce Jim Courier a adunat 88 de partide în 1992, Ivan Lendl 87 în 1989 şi John McEnroe 86 în 1984.

Intensitatea meciurilor e una mai mare, iar ca să rămîi în top trebuie să ai un an lipsit de accidentări. Nadal a menţionat că unul dintre factorii care duc la oboseală este viteza cu care se joacă acum. "De asta toţi vom fi nevoiţi să ne retragem mai devreme", a spus spaniolul. Progresul nu se vede în viteza de la serviciu, ci în cea a loviturilor de pe fundul terenului şi cea de la retur. "În urmă cu douăzeci de ani, o lovitură puternică de pe fundul terenului putea să aibă între 100-110 km/h la bărbaţi, iar acum este în jur de 150-160 km/h. La fete viteza a crescut de la 80 km/h la 140 km/h", a spus Leo Levin, directorul IDS, o firmă care a ajutat la dezvoltarea modului de a ţine statistici în tenis. Levin a înregistrat aceste viteze cînd testa radarul folosit pentru viteza serviciului. El a mai spus că acum jucătorii pot returna foarte bine şi datorită rachetelor hi-tech. "Joacă puncte mai lungi şi numărul loviturilor de la un punct e din ce în ce mai mare", a adăugat el.

Accidentări variate
Accidentările sînt nenumărate şi aproape toţi jucătorii au probleme medicale. Kim Clijsters a fost nevoită să nu participe la US Open din cauza unei rupturi musculare. Ea a avut tot anul probleme, ba la umăr, ba la gleznă, ba la încheietură. Justine Henin s-a retras la 28 de ani pentru că se simţea consumată şi prea fragilă pentru circuitul profesionist. Novak Djokovici are probleme la umăr. Andrea Petkovici are dureri îngrozitoare la genunchi. Viteza ameţitoare a schimbat şi tipurile de accidentări. Înainte era vorba despre accidentări cronice, cum ar fi tendinitele pe care jucătorii le duceau pe picioare. Acum este vorba despre accidentări acute care se întîmplă într-un moment, cum ar fi luxaţii, rupturi de ligamente, de tendoane care au nevoie de operaţii. Accidentările la şold, pelvis şi spate sînt acum mai frecvente pentru că jucătorii încearcă să lovească mingea cît mai devreme.

Părerea foştilor
"Dacă aş fi rege pentru o zi, aş încheia sezonul după US Open şi aş încerca să elimin sentimentul că ceva se pierde în clasament dacă iau o pauză. Dacă aş fi avut parte de alt program, poate că şi eu aş fi jucat încă trei-patru ani. Nu e mai bine să schimbi programul şi să ai parte de jucători proeminenţi mai mult timp în circuit?", a spus Jim Courier, care s-a retras la 29 de ani, cu patru trofee de Mare Şlem în palmares. Şi John McEnroe e de acord că jucătorii de top au avut de suferit o dată cu trecerea anilor şi că actualii sînt trataţi ca nişte maşini.

Pete Sampras are o soluţie. Ca jucătorii de Top 10 să se unească şi să protesteze, dar tot el spune că ei sînt diferiţi şi că fiecare are nevoi şi interese diferite. "E prea mult tenis fizic şi psihic, prea mult! La un moment, trebuie să se renunţe la ceva", a spus el.

Cerinţe ATP pentru 2011
Jucătorii care au terminat în Top 30 ATP 2010 sînt obligaţi să participe la cele patru turnee de Mare Şlem, la 8 turnee de Masters Series, la cele mai bune 4 turnee ATP 500 şi la alte două ATP 250.

VIDEO CU MOMENTELE DRAMATICE TRĂITE DE NADAL

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
delydragos
delydragos  •  05 Septembrie 2011, 19:07

sa ma f.. pe linkul vostru hahalelelor

nutifanroger
nutifanroger  •  05 Septembrie 2011, 18:24

sa nu se mai planga toti atat, roger joaca de atatia ani fara sa se planga, fara sa se accidenteze, fara sa abandoneze,fara sa se retraga din meci sau turneu, la cel mai inalt nivel si cu rezultatele pe care le stim toti! Deci se poate Atat timp cat unul poate inseamna ca se poate si la altii Asta e realitatea cruda chiar daca unora nu le convine

Vezi toate comentariile (2)
Comentează