Articol de Luminiţa Paul - Publicat duminica, 22 martie 2015 00:00 / Actualizat sambata, 21 martie 2015 21:32
Românca n-a mai disputat semi finala cu Serena Williams, americanca declarînd forfait din cauza unei probleme la genunchi. Adversară în ultimul act îi va fi Jelena Jankovici, în faţa căreia n-a mai pierdut din 2010
Finalele importante se înmulţesc în palmaresul încă extrem de tînăr al Simonei Halep. Pînă acum, Roland Garros 2014 rămîne piatra preţioasă cea mai de soi, rubinul rar, vîrful. Fiindcă e vorba de un turneu de Mare Şlem. Imediat în urmă vine Turneul Campioanelor, la mică distanţă de Paris, cu alt tip de şlefuire şi tăietură pentru că formatul de desfăşurare e unul unic. Şi apoi e Madridul, tot anul trecut, căruia i se adaugă acum Indian Wells 2015. Ambele sînt turnee Premier Mandatory, a doua categorie valorică într-o ierarhie a concursurilor feminine. La Madrid, Simona n-a putut să se impună, azi însă, la marginea deşertului californian, are ocazia să-şi pună în vitrină cel mai sclipitor trofeu al carierei.
Treapta următoare
Pînă acum, titlurile de la Doha 2014 şi Dubai 2015, cucerite în turnee Premier 5, au greutatea cea mai mare. Ambele au venit după săptămîni complicate, de luptă, efort şi sudoare, cu victorii la jucătoare bine cotate, unele de-a dreptul dramatice. Astăzi, românca poate mări miza.
Se aştepta să o înfrunte în semifinale pe liderul mondial, Serena Williams, contra căreia jucase două meciuri într-un interval scurt, doar cîteva zile, anul trecut, la Turneul Campioanelor. O izbîndă şi o înfrîngere. Ambele aşteptau cu poftă nedisimulată un nou duel. Care însă n-a mai avut loc, americanca declarînd forfait cu puţin timp înainte de începerea meciului din cauza unei accidentări la genunchi.
Prima semifinală, Jankovici-Lisicki, era în desfăşurare în momentul în care a venit vestea retragerii din turneu a Serenei. "Cînd am auzit ce s-a întîmplat, m-am dus la antrenament. Am stat cam o oră pe teren", a povestit Halep. "A fost o zi ciudată pentru mine, am aşteptat mult să joc, dar n-a mai fost cazul. Îmi doream mult s-o întîlnesc iar pe Serena, chiar i-am spus antrenorului meu după primul meci că asta aş vrea, o nouă înfruntare cu ea. E dur că a trebuit să abandoneze. Ştiu ce înseamnă să fii accidentat, e greu să intri pe teren şi să joci. Mai mult, poate fi periculos şi trebuie să ai grijă de tine", a explicat Simona.
Senzaţii amestecate
"Nu pot fi bucuroasă. Nu pot fi nici tristă", a mai spus numărul 3 mondial, cu un zîmbet timid pe chip.
"Vreau să mă gîndesc doar că e o altă finală, că e nevoie să rămîn concentrată şi să încerc totul pentru a cuceri titlul". În ultimul act, o va întîlni pe Jelena Jankovici, actualmente număul 21 mondial, dar o jucătoare experimentată, care oricînd poate face un rezultat mare. Dovadă calificarea în finala de la Indian Wells. Halep conduce cu 3-1 în disputele directe, singura înfrîngere înregistrîndu-se în 2010, la US Open. Toate cele 4 meciuri au ajuns în setul decisiv. "Am jucat de multe ori cu ea, de fiecare dată a fost dificil. Ştiu că va trebui să alerg mult, să lovesc tare şi să fiu agresivă. Şi va mai trebui să fiu atentă la fiecare minge pentru că Jelena va lupta pînă la final", a conchis Simona.
Simona Halep-Jelena Jankovici 3-1
2010, US Open turul 1 4-6, 6-4, 5-7
2012, Bruxelles turul 2 6-2, 3-6, 7-6 (3)
2013, Roma sferturi 4-6, 6-0, 7-5
2014, Australian Open optimi 6-4, 2-6, 6-0
Televizare
Azi, ora 20:00, Dolce Sport 1
Simona Halep-Jelena Jankovici
"Sper ca experienţa să conteze"
Jelena Jankovici a cucerit titlul la Indian Wells în 2010, în 2008 a ajuns în semifinale, iar anul trecut în "sferturi". În faţa unui nou ultim act, sîrboaica a spus că ştie cît de dificil va fi pentru că a pierdut de 3 ori în faţa Simonei, de fiecare dată în trei seturi. "Totuşi, ea nu a mai fost în această finală, pe cînd eu da", a explicat Jelena. "Sper că experienţa va conta, sper să fie un avantaj pentru mine. Mi-ar plăcea să cîştig un nou titlu aici şi cu siguranţă voi lupta din greu pentru asta". Ea a vorbit de perioada dificilă pe care a avut-o, cu accidentări la spate şi la picior. "Cînd am ajuns însă aici, pe aceste terenuri, parcă totul s-a schimbat pentru mine. Am început să mă simt mult mai bine şi de la un meci la altul mi-am găsit ritmul".
Alţi doi finalişti la IW
De-a lungul timpului, alţi doi români au disputat finala acestui turneu. Întîi a fost Ilie Năstase, care a ajuns în ultimul act la a doua ediţie, în 1975, cedînd însă în faţa australianului John Alexander, 5-7, 2-6. Pe atunci, turneul se disputa însă la Tucson, în Arizona. A mai avut şi alte gazde, Palm Springs, Rancho Mirage, La Quinta, iar din 1987 s-a stabilit la Indian Wells. Turneul feminin a avut ediţia inaugurală în 1989, iar în 1997 Irina Spîrlea a atins ultimul act. A pierdut însă în faţa lui Lindsay Davenport, 2-6, 1-6. Alţi români au mai avansat doar pînă în turul al treilea: Adrian Voinea, în 1997, Ruxandra Dragomir, în 1997, 1998 şi 2000, Andrei Pavel, în 2005, şi Sorana Cîrstea, în 2013.
Premii consistente
Atingînd finala, Halep şi-a asigurat un cec de 439.420 de dolari, alături de 650 de puncte WTA. Dacă va cuceri titlul, suma creşte la 900.400 de dolari, iar punctele la 1.000. Pînă acum, cele mai valoroase premii în bani ale româncei sînt:
1. Roland Garros 2014 1.087.417
2. Singapore 2014 971.000
3. Wimbledon 2014 685.781
4. Madrid 2014 459.975
5. Dubai 2015 456.000
6. Doha 2014 441.000
Miami, în urmă
Simona Halep a adunat deja rezultate consistente în turneele Premier Mandatory, acolo unde a ajuns pentru prima dată în finală anul trecut, la Madrid, cedînd însă la Maria Şarapova. La Indian Wells avea semifinala de anul trecut, cedată la Agnieszka Radwanska, în timp ce la Beijing a reuşit sezonul precedent să ajungă în sferturi de finală. S-a retras însă înainte de disputarea meciului din cauza unei accidentări la coapsă. Din cele 4 concursuri Mandatory, doar la Miami performanţele sînt mai puţin strălucitoare, turul al 3-lea în 2012 şi 2013. În 2014, ea nu a participat, avînd un deces în familie, dar şi o operaţie la unghia degetului mare de la picior.
Rămîne pe 3
Indiferent de rezultatul de azi, Halep va rămîne pe locul al 3-lea în clasamentul mondial. Ea avea înainte de Indian Wells 6.571 de puncte, dar progresul în finală îi asigură un total de 6.831. Victoria ar duce-o la 7.181, care însă doar o apropie de ocupanta poziţiei secunde, Maria Şarapova, 8.270 puncte. Lider e Serena Williams, cu 9.982 puncte.
OK cu doi antrenori
La Indian Wells, Simona Halep beneficiază, pe lîngă colaborarea fixă cu Victor Ioniţă, şi de sfaturile lui Darren Cahill, antrenor reputat, care este înglobat în Adidas Development Programme. Ea a vorbit despre acest aspect, dar şi despre îmbunătăţirile din joc. "Cahill m-a ajutat mult, mă bucur că am servit mai bine zilele acestea. Am căutat mai mult procentajul, nu tăria. De asemenea, cred că lovesc mai tare acum. Mă mişc mai bine pe teren". Întrebată dacă nu îi e dificil să audă mai multe voci distincte de tehnicieni în jur, Halep a replicat: "Nu, deloc. Pentru mine e bine. Am decis că e bine aşa. Sînt mulţumită, amîndoi mă ajută".