Articol de Luminiţa Paul - Publicat joi, 08 februarie 2018 12:11
În 2015, echipa de FED Cup a României se impunea, dramatic și sublim, în fața Canadei, în deplasare, cu 3-2, și urca în Grupa Mondială după 23 de ani.
Acum aproape 3 ani, România nu mai știa ce înseamnă înfrângerea în Cupa Fed, o competiție ce multă vreme stătuse în umbră, ascunsă după omoloaga masculină, Cupa Davis.
Era, de asemenea, la un singur pas de Grupa Mondială, nivelul cel mai înalt, care nu mai fusese atins, la vremea respectivă, de 23 ani. Și doar Canada stătea în calea celei de-a 7-a victorii consecutive și a rotunjirii unui vis mereu prezent și mereu neîmplinit.
Absențe, superstiții, durere
Întâlnirea s-a disputat pe Patinoarul Maurice Richard din Montreal, construit în 1962 și care găzduise întreceri de lupte și box la JO din 1976.
Canada venea cu o echipă în care Eugenie Bouchard era vedeta, pe atunci numărul 7 mondial, aflată însă într-un îngrijorător declin. Din team-ul român lipseau Simona Halep și Monica Niculescu, cu programe diferite de turnee.
Erau prezente însă Irina Begu, Alexandra Dulgheru și Raluca Olaru, toate cu experiență în Fed Cup, și debutanta Andreea Mitu.
A fost o ciocnire în care multe momente s-au negociat pe muchie. Emoțional, fizic, tehnic, în gesturi și sunete, aproape nimic nu a lipsit. De la momentul straniu petrecut la tragerea la sorți, când Bouchard a refuzat să strângă mâna Alexandrei, motivând o superstiție, și până la ultima minge câștigătoare a aceleiași jucătoare, două zile mai târziu.
Irina a pierdut în fața unei Francoise Abanda explozive, dar asta s-a întâmplat după ce câștigase primul set, apoi se accidentase la gamba stângă. Chiar și așa, a luptat, s-a aflat la două game-uri de victorie în actul secund și a cedat cu 4-6 în decisiv, doborâtă de durere și frustrare.
Revanșa pe teren
Dulgheru avea să ducă ziua în echilibru însă printr-o victorie entuziasmantă în fața lui Bouchard. Mereu atentă, calmă, cu loviturile bine direcționate, absorbind și filtrând ceea ce-i venea dincolo de fileu, românca a fost cu un pas în față.
A făcut prima break-ul și, chiar dacă a fost egalată, a revenit și s-a impus cu un 6-4, 6-4 clar. Ultimul game a fost în sine o mică bătălie, cu două mingi de break salvate și victoria ștampilată la a 5-a șansă de meci. Iar la final a răspuns indirect gestului lui Genie de la tragerea la sorți: s-a îndreptat spre loja tricoloră, mimând un salut, iar cei de acolo i-au răspuns ferindu-se în ultima clipă și făcându-se că-și aranjează părul!
Ziua a doua, cea hotărâtoare, a fost deschisă de partida dintre debutanta Mitu și Bouchard. Aproape cu lacrimi în ochi, românca s-a impus cu 4-6, 6-4, 6-1 pentru prima ei victorie de Top 10 din carieră.
"Bucură-te, ai câștigat!", i-a spus atunci, imediat, Irina, când a coborât din tribună alături de celelalte fete pentru a o îmbrățișa. "N-aș fi crezut că o pot învinge. Mi-a fost puțin teamă, însă în ultimul set am lăsat emoțiile deoparte", spunea atunci o Andreea Mitu extrem de emoționată.
"Nu știu cum, dar am reușit"
Punctul victoriei și urcării în Grupa Mondială a fost adus tot de Alexandra Dulgheru. Încă o probă a încăpățânării de a nu ceda. Condusă cu un set și având în față o adversară care ajungea din câțiva pași la orice minge, românca a jucat pe cartea răbdării. A știut cum să anihileze explozia din loviturile lui Abanda, a scos-o din ritm și a făcut toate acestea trăgând de ea: 3-6, 7-5, 6-2.
"Mă simt foarte obosită, am avut febră musculară. Nu știu cum am întors rezultatul, dar am reușit. În ultimul set nu mai puteam, dar am spus că voi da totul după care mă voi relaxa. Sunt foarte bucuroasă că am reușit să aduc două puncte echipei", spunea atunci Dulgheru.
Iar la final arena din Montreal a fost martora unei hore românești care a imbibat în ea toată bucuria izbânzii și a calificării. Pentru mulți, o amintire imposibil de uitat.
Canada în 2015
Eugenie Bouchard
La momentul întâlnirii din 2015 era numărul 7 mondial, acum ocupă poziția a 116-a. Nu a mai jucat de atunci în Cupa Fed. Carieră care a explodat în 2014, apoi a urmat un traseu descendent vertiginos.
Recent, a pierdut în turul 2 la Australian Open la Simona Halep, iar la Taipei City a cedat în "sferturi". Revenită acasă, a fost în tribune la Super Bowl cu John, amicul întâlnit pe Twitter.
Gabriela Dabrowski
Actual număr 11 WTA la dublu, cel mai bun loc al carierei, vine după titlul cucerit la dublu mixt la Australian Open alături de croatul Mate Pavici. În vârstă de 25 de ani, are 6 titluri WTA la dublu în palmares.
Face parte și din actuala echipă de Cupa Fed, evolând în competiție pentru Canada începând din 2013, cu un bilanț de 4 victorii și 7 înfrângeri.
Sharon Fichman
În vârstă de 27 de ani acum, nu a mai jucat niciun turneu profesionist din mai 2016. Nu mai are clasament, dar nu s-a retras oficial. A urmat un curs de antrenori și a însoțit o promițătoare junioară canadiană, Raphaëlle Lacasse, într-o serie de turnee în toamna lui 2016. Carieră fragmentată de o operație la genunchi.
Francoise Abanda
Aflată pe locul 123 mondial, are 21 de ani și continuă să fie o speranță a Canadei. La începutul lunii februarie, a ajuns în turul 2 al challenger-ului de la Midland. Are 3 titluri ITF la simplu și 2 la dublu în palmares. A jucat anul trecut în Cupa Fed în playoff-ul pentru Grupa Mondială II, are un bilanț total de 5-5.
România în 2015
Irina Begu
Ocupă locul 37 mondial, după un început de an împodobit de titlul la dublu de la Shenzhen și semifinala la simplu din același turneu. Din 2015, a participat la alte 3 întâlniri de Cupa Fed pentru România. În total, are un bilanț de 11 victorii și 9 înfrângeri. Face parte și din echipa actuală.
Alexandra Dulgheru
Numărul 170 WTA, vine după mai bine de o lună în Australia, unde a ajuns în "sferturile" challenger-ului de la Burnie și s-a oprit în turul 3 al calificărilor pentru Australian Open. După 2015, a mai jucat în Cupa Fed în 2016, în playoff-ul Grupei Mondiale contra Germaniei. Bilanț total: 7-8
Andreea Mitu
A coborât în clasament pe locul 642 WTA, dar și-a întrerupt activitatea în mai 2017, după ce a aflat că este însărcinată. La începutul lui ianuarie 2018, ea a născut un băiețel, Adam. În Cupa Fed a mai convocată în 2016, la sfertul de finală din Grupa Mondială disputat la Cluj contra Cehiei.
Raluca Olaru
Este numărul 45 mondial la dublu, are în palmares 7 titluri WTA, dintre care cel mai recent la București 2017, cu Begu, și alte 7 finale jucate. În Cupa Fed a debutat în 2007, cel mai recent a mai fost convocată în 2016, contra Germaniei. Bilanțul ei e de 6 victorii, 10 înfrângeri. Face parte și din echipa actuală.