Articol de Luminița Paul - Publicat sambata, 29 august 2020 18:01 / Actualizat sambata, 29 august 2020 18:09
Liderul mondial a renunțat la funcția de președinte al Consiliului Jucătorilor din cadrul ATP, iar Vasek Pospisil și John Isner și-au depus și ei demisiile
O formă radicală de a-și exprima dezacordul și frustrarea față de modul în care se desfășoară, din punctul lor de vedere, lucrurile în interiorul Asociației Tenismanilor Profesioniști. Canadianul Pospisil, 30 de ani, numărul 92 mondial, reprezentant al jucătorilor clasați între locurile 51 și 100 în ierarhia ATP, a fost primul care și-a făcut publică decizia vineri seară, postând o declarație lămuritoare pe Twitter.
„După doi ani petrecuți în Consiliului Jucătorilor din cadrul ATP, demisionez. A devenit clar că, din postura de membru al consiliului în structura actuală a ATP, este foarte dificil, dacă nu imposibil, să ai un impact semnificativ asupra deciziilor luate de circuitul nostru”, a comunicat Pospisil. „Sunt mândru să spun că mereu am luptat pentru ceea ce am crezut că este corect și, făcând acest lucru, nu m-am compromis niciodată integritatea. Plec u capul sus”, a adăugat.
My ATP Tour Player Council Resignation: pic.twitter.com/NlFziU1797
— Vasek Pospisil (@VasekPospisil) August 29, 2020
Novak Djokovic, liderul mondial și președintele Consiliului Jucătorilor, și John Isner, jucătorul american cu cel mai înalt clasament, au renunțat de asemenea la pozițiile lor, au confirmat pentru New York Times surse credibile, care au dorit să-și păstreze anonimatul întrucât renunțările celor doi încă nu au fost comunicate public.
„Bătălia noastră nu e unii contra celorlalți. Acum, mai mult ca oricând, este timpul pentru unitate și colaborare”
– Andreea Gaudezi, președinte ATP
Grijă pentru jucători
Ei au în plan să formeze un organism nou, despre care nu se știu prea multe lucruri deocamdată, în afara numelui, Professional Tennis Players Association (Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis), care să-i reprezinte pe cei situați în Top 500 la simplu și Top 200 la dublu. Djokovic și Pospisil au oferit mai multe detalii într-un document care a fost distribuit jucătorilor pentru a fi studiat și validat. Ideea principală este nevoia de un for care să aibă grijă doar de jucători, în timp ce ATP reprezintă interesele atât ale tenismanilor, cât și ale turneelor.
„Ținta PTPA nu este de a înlocui ATP, ci de a furniza jucătorilor o structură de decizie independentă de ATP, care să fie direct responsabilă pentru necesitățile și grijile tenismanilor care aderă”. Zonele vizate sunt „acțiuni disciplinare, pensiile jucătorilor, călătorii, asigurări și facilități la turnee”. Cei doi inițiatori s-au autointitulat co-președinți, cu un mandat de doi ani, consiliul ce va fi ales urmând să aibă nouă membri.
ATP nu a comentat oficial aceste informații, însă actualul președinte, fostul jucător italian Andrea Gaudenzi, a reacționat trimițând jucătorilor un document în care îi sfătuiește să nu îi urmeze pe Djokovic și Pospisil, admițând însă că ”nicio structură organizațională nu este perfectă”. A punctat și că o asemenea acțiune poate amenința forța pe care tenismanii o au deja în sportul lor.
„Aveți ceva la care reprezentanții altor sporturi tânjesc – un loc la masa consiliului. Pentru asta au luptat jucătorii la crearea ATP”
– Andreea Gaudezi, președinte ATP
Raonic sprijină ideea
Milos Raonic, calificat vineri seară în finala Masters-ului Western & Southern Open, a confirmat pentru NY Times că vrea să se alăture noii asociații și că așteaptă ca mulți alții s-o facă și ei. „Jucătorii au avut mult timp la dispoziție pentru a reflecta și a se gândi la anumite aspecte cu care nu sunt mulțumiți. Mi-am făcut cunoscută opinia pe unele subiecte, cum ar fi faptul că în alte discipline diriguitorii au acceptat tăieri de salariu pentru a-i sprijini pe sportivi. Noi, în schimb, nu am făcut un ban timp de luni de zile”, a încheiat canadianul.
Citește și alte știri din tenis:
A fost tras tabloul US Open: sorți cruzi pentru Begu și Buzărnescu » 4 românce la start