Articol de Luminița Paul - Publicat sambata, 06 iunie 2020 17:24
De-a lungul anilor, tenisul și eleganța au mers mână în mână la Paris, unul dintre orașele emblemă ale modei. Să rememorăm câteva dintre cele mai interesante apariții de la Roland Garros, atât la feminin, cât și la masculin
- În perioada 24 mai-7 iunie era programat turneul de la Roland Garros, amânat însă din cauza pandemiei de COVID-19. GSP vă oferă în schimb amintiri, povești și momente inedite de pe zgura pariziană
În mai 1996, Mary Pierce intra pe teren la Roland Garros și era întâmpinată de un cor de fluierături admirative. Era momentul inaugurării unei creații spectaculoase a firmei de echipament Nike, cu care franțuzoaica era sub contract: o rochie mulată, cu un decolteu adânc și spatele descoperit, cu două bretele late încrucișate. „O ținută care ar putea trece grațios de la tenis la o seară de cocktail”, scria Washington Post.
„Dezvăluie mult. Bineînțeles că atrage atenția”, spunea Pierce ziariștilor după meci. Se încheiau astfel, elegant și ușor provocator, două decenii în care jucătoarele se limitaseră la un aspect aproape de uniformă: tricou, eventual stil polo, și fustă. Uitaseră de rochii, de accente, de cochetărie. La acea ediție a turneului parizian, mai multe sportive au apărut în ținute care nu mai erau compuse din două piese, între ele, în afară de Pierce, fiind Steffi Graf, Mary Joe Fernandez și Anna Kurnikova. „Nu aș juca în rochie la un turneu de Grand Slam dacă nu m-aș simti confortabil în ea. M-am antrenat îmbrăcată cu ea, cum fac cu toate hainele mele de turneu”, a precizat Mary, pe atunci în vârstă de 21 de ani.
„Rochia lui Pierce, aproape la fel de neagră precum cerul zilei, făcut senzație mai mare decât victoria ei” – France-Soir
La început a fost corsetul
În primii ani ai secolului trecut, femeile purtau corset pe sub bluze închise până în gât și fuste ce coborau la nivelul gleznei. În anii 20, ținutele au început să devină mai puțin rigide, lumea reținând imaginile cu Suzanne Lenglen lovind mingea cu racheta de lemn în fuste plisate. Două decenii mai târziu lungimea ajunsese deasupra genunchiului, unde va rămâne până în anii 60, odată cu apariția minijupei. Apoi au venit decadele anilor 80-90, în care rochia a dispărut, revenind însă apoi ca element forte pentru multe jucătoare. Să revizuim câteva exemple.
Dantelă și „senzația de goliciune”
Venus Williams a apărut la Paris în 2010 într-o rochie tip corset realizată din dantelă neagră cu inserții roșii, căreia i-a asortat pantalonași de culoarea ciocolatei. O creație personală, sub emblema firmei proprii, EleVen. „Nu s-a mai purtat dantelă până acum în tenis, voiam de mult să încerc”, a detaliat atunci Venus, care a adăugat că pantalonașii în culoarea pielii au fost aleși pentru „senzația de goliciune”. A precizat și că după ce va ieși de pe tablou, rochia va fi „retrasă”.
Corset for concern? 2010 French Open - Not to be outdone by her younger sister, Venus Williams played at Roland Garros in a black and red, corset-style outfit with flesh-coloured underwear. pic.twitter.com/yl2D2VIeQt
— AFP Photo (@AFPphoto) May 30, 2018
O rochie elegantă, perfect echilibrată în bleumarin și subtile accente portocalii a purtat Ana Ivanovic în 2013, creație exclusivă pentru ea de la adidas. La fel cum a fost apariția colorată, florală a Agnieszkăi Radwanska de la Lotto în 2014.
Serena, supereroină și controversă
Iar în 2018 Serena Williams a stârnit din nou, ca în alte ocazii, o furtună de interes când a apărut pe zgura pariziană într-un catsuit negru. Părerile au fost împărțite, mulți criticând alegerea, însă americanca a explicat că ”mă simt ca o războinică îmbrăcată astfel, ca o prințesă războinică din Wakanda”, națiunea fictivă din filmul Pantera neagră. Costumul avea însă și un beneficiu medical, de compresie, ajutând-o pe Serena cu problemele de coagulare suferite la nașterea fiicei sale, Olympia.
„Mereu mi-am dorit să fiu o supereroină și acesta e felul meu de a o face” – Serena Williams
La masculin, anii 20-30 prezentau jucători în pantaloni lungi, cu șepci elegante și pulovere cu torsade. Decenii mai târziu, au făcut furori șorturile foarte scurte și tricourile strâmte, cu guler polo, precum cele ale lui Bjorn Borg din perioada 70-80, create de Fila.
Andre Agassi a adus un aer inovator și proaspăt, chiar excentric în decada anilor 90, când a introdus pe terenurile de la Paris șortul din denim cu colanți fosforescenți pe dedesubt, mov sau ciclam, și tricourile colorate, puse cap la cap de Nike. Rafael Nadal a venit în 2005, la debut, cu pantalonii pescărești, lungi cu o palmă sub genunchi, de la Nike, pe care i-a purtat până în 2008 inclusiv.
Nostalgic video of the week: 1990 French Open final 'A.Gomez vs A.Agassi' with a big upset in the end... http://t.co/zU8necGc
— Roland-Garros (@rolandgarros) October 6, 2011
Șortul-pijama, la muzeu
Iar în 2015 a venit șortul în carouri, catalogat de mulți drept pijama, de la Yonex, al campionului din acel an, elvețianul Stan Wawrinka. După finală, a adus un exemplar la conferința de presă, avertizând amuzat că „va fi în muzeul Roland Garros. Îl veți putea vedea în fiecare zi. Toată lumea vorbește despre acești pantaloni. Mie îmi plac, dar se pare că sunt singurul”.
Citește și celelalte povești de la Roland Garros:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!