Articol de Roxana Fleşeru - Publicat miercuri, 21 iunie 2017 10:05
Două filme inspirate din sportul alb vor fi lansate la distanță de o săptămână în toamnă: Borg și Battle of Sexes.
Popularitatea tot mai mare a tenisului a făcut ca producătorii de filme să-și îndrepte privirea și spre acest sport. Așadar, anul acesta, două filme bazate pe fapte reale se vor lansa: Battle of Sexes și Borg.
Primul dintre ele este inspirat de meciul dintre numărul unu mondial Billie Jean King și Bobby Riggs, o confruntare care a avut loc pe 20 septembrie 1973 și rămâne și acum cel mai vizionat meci de tenis, adunând în fața televizoarelor 90 de milioane de oameni, 50 în SUA.
Totul a pornit odată cu remarcile făcute de Riggs, care a spus că tenisul feminin e atât de prost încât chiar și la cei 55 de ani ai săi ar învinge orice jucătoare de top activă. El mai spunea că locul femeilor e în dormitor și la cratiță și că nu au stabilitatea emoțională să fie sportive. A provocat-o pe Billie Jean King, dar aceasta a refuzat, iar locul i-a fost luat de Margaret Court, pe care Riggs a învins-o cu 6-2, 6-1.
12 trofee de Mare Șlem a adunat Billie Jean King în carieră
Unu la unu
Până la urmă, Billie Jean King, 29 de ani pe atunci, a fost convinsă să accepte un duel cu Riggs, iar publicitatea și marketingul au împachetat extrem de bine acest duel, câștigat de King cu 6-4, 6-3, 6-3 și dotat cu un premiu de 100.000 de dolari. Pe acest meci se concentrează și filmul care va fi lansat pe 22 septembrie. Rolul lui Billie Jean King este jucat de Emma Stone, recent câștigătoare a Premiului Oscar, iar cel al lui Bobby Riggs este interpretat de Steve Carell.
Înainte ca să înceapă filmările, Emma Stone a apelat la Billie Jean King pentru sfaturi și pentru un studiu de personaj. Fosta jucătoare de tenis a fost impresionată de felul în care actrița a reușit să o interpreteze pe ecran. "E ca și cum m-aș auzi pe mine. Are un talent incredibil, la fel și Steve Carell!", a povestit King într-o conferință de presă.
Foto: Bobby Riggs și Billie Jean King
Apoi și-a amintit de presiunea pe care a simțit-o înainte de meciul din 1973. "Tot timpul mă gândeam ce s-ar fi întâmplat dacă pierdeam, nici nu vreau să-mi imaginez cum ar fi fost restul vieții mele. Nu cred că aș fi putut lupta pentru egalitate, toată dinamica vieții mele s-ar fi schimbat". Americanca în vârstă de 73 de ani a vrut să spulbere și zvonurile care spuneau că Riggs ar fi lăsat-o să câștige. Ea a dezvăluit ce i-a spus promotorul evenimentului, Jerry Perechino, care s-a stins din viață acum o lună: "Dacă te-ar fi învins ne gândeam să mergem să-i propunem lui Chris Evert un duel pe un milion de dolari. Aveam totul pregătit. După ce l-ai învins, a pus stop la tot".
Foto: Emma Stone și Steve Carell
Wimbledon, locul cu povești
Cel de al doilea film se va lansa pe 15 septembrie și Inițial, titlul lui era Borg/McEnroe, dar suedezii au decis ca până la urmă să rămână doar Borg. Un film care încearcă să aducă în atenția publicului povestea uneia dintre cele mai mari rivalități ale tenisului masculin, concentrându-se în special pe turneul de la Wimbledon 1980, care a avut o finală memorabilă.
În realitate, suedezul și americanul s-au întâlnit în circuit de 14 ori, fiecare impunându-se în câte șapte meciuri. Finala de la Wimbledon 1980 a fost câștigată de Borg cu 8-6 în decisiv.
Foto: Shia LaBeouf și Sverrir Gudnason în rolurile lui McEnroe și Borg
Producția suedeză regizată pe danezul Janus Metz Pedersen îi are în rolurile principale pe Sverrir Gudnason (Borg) și pe Shia LaBeouf (McEnroe). "Eu și McEnroe avem foarte multe în comun. Suntem pasionați. Perfecționiști. Narcisiști. Sunt și un fel de caricatură, aș putea spune... mereu cauți o asemănare cu viața reală și sunt norocos pentru că ea chiar există acum! Scenariul este sclipitor, am plâns prima oară când l-am citit, nu e bazat pe o carte sau pe o biografie, ci pe munca imensă depusă", a spus LaBeouf pentru Vanity Fair.
11 trofee de Mare Șlem are în palmares Bjorn Borg, cucerite la Wimbledon și Roland Garros
Șase luni de pregătire
Gudnason a precizat într-un interviu că s-a pregătit pentru film antrenându-se timp de șase luni câte 15 ore pe săptămână, dintre care două ore de tenis și patru ore de pregătire fizică. Scenele de la Wimbledon au fost filmate în arena Stavanice din Praga, iar cel care îi dă viață în film lui Borg a spus că felul în care a fost aranjată această arenă îți senzația de autenticitate.
În film vor apărea și personajele a doi români: Mariana Simionescu, soția lui Borg, interpretată de Tuva Novotny, și Ilie Năstase, jucat de Val Jobara.
John McEnroe a spus pentru Vanity Fair că nici el și nici Bjorn Borg nu au fost consultați în legătură cu acest film. "Să sperăm că va ieși ceva bun, dar nu am văzut până acum nicio peliculă bună despre tenis. Toate încercările au fost groaznice", a declarat americanul.
170de săptămâni a stat pe primul loc al ierarhiei mondiale John McEnroe