SPORTURI  »  TENIS  »  ANALIZĂ

Serviciul, arma boantă » Simona Halep lucrează la această lovitură care poate face diferența în fața adversarelor puternice. Ce trebuie schimbat?

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 29 septembrie 2017 09:22

Când ai 1,68 metri, pleci din start cu un dezavantaj. Serviciul. Nu poate fi în mod constant la fel de puternic și de amenințător ca al unei jucătoare înalte și de forță.

Există, în același timp, modalități de a-l antrena pentru a-l face sigur, deranjant pentru adversare. Este ceea ce a încercat Simona Halep de câțiva ani, de când a ajuns în top. Este ceea ce încearcă și acum, de când l-a adoptat în echipa sa pe Andrei Pavel, fost numărul 13 ATP.

"În tenisul feminin modern, serviciul devine un aspect din ce în ce mai important. Poate cel mai important, dacă ne uităm la jucătoarele care au câștigat turnee de Grand Slam în ultimii 15 ani. Practic, de la Martina Hingis încoace, au fost foarte puține cele care au reușit să se impună fără a avea un serviciu cel puțin bun", spune Dragoș Suciu, fost jucător din aceeași generație ca Halep și expert Eurosport. "Este pe undeva firesc, deoarece viteza de joc a crescut, iar tenisul modern, tenisul predat astăzi în academii se bazează pe construcția unui serviciu puternic și elaborat", adaugă el.

dragos
Dragoș Suciu, comentator Eurosport

Cifre dureroase

La ultimele turnee disputate, Simona a fost mult dezechilibrată de serviciul ezitant. Fără să aibă siguranță în singura lovitură în care nu depinzi de adversar, s-a expus retururilor agresive, violente. A fost, de aceea, deseori în urmă, căutând să recupereze. Cel mai evident a părut acest lucru la US Open, acolo unde Maria Șarapova a câștigat numeroase puncte direct din retur, mai ales pe serviciul al doilea.

La Wuhan, unde a jucat în turul secund cu Daria Kasatkina, cedând 2-6, 1-6, cifrele au fost și mai dureroase. În primul set nu a reușit să-și țină serviciul în niciun game, în al doilea – o singură dată. Cu al doilea a câștigat doar două puncte din 18 jucate, un procentaj de reușită de numai 11%. La primul, reușita a fost de 53%, scăzută pentru acest nivel. "Despre serviciul al doilea...", spunea românca după meci, "lucrez la el. Încerc să folosesc mai mult spin. Acesta a fost planul meu".

"Brațul nu coboară suficient"

Cum arată însă acum serviciul Simonei? Au fost perioade în carieră în care progresul era vizibil, oferindu-i mai multă siguranță, încredere și puncte rapide. "Pentru Simona este destul de dificil să compenseze lipsa înălțimii, de-a lungul timpului, serviciul ei suferind câteva modificări importante. Este și normal, deoarece este lovitura ce se află într-o continuă evoluție", spune Dragoș Suciu. El atrage atenția asupra comparației dintre singurele jucătoare de Top 10 ale momentului care au sub 1,70 metri, Halep și Dominika Cibulkova. "Diferențele între dinamica serviciului celor două sunt majore. E drept, Cibulkova este cu 7 centimetri mai scundă decât Simona și trebuie să compenseze astfel chiar mai mult. Slovaca reușește să câștige mult la capitolul forță, în momentul în care face elanul cu mâna de lovire, putem observa că vine foarte jos cu mâna dreaptă, pe când Simona pierde destul de mult, având un elan mai degrabă rigid. Brațul drept nu coboară suficient, iar plusul de forță ce putea fi căpătat astfel este anulat", analizează comentatorul Eurosport.

"Sigur că este o lovitură ce ține de feeling, de percepția subiectivă a jucătorului, dar sunt mici reglaje care pot fi făcute pentru eficientizare. De asemenea, am remarcat în ultima vreme o poziție destul de rigidă la nivelul șoldului, ceea ce nu îi permite să împingă suficient în picioare. Forța generată de picioare, de săritura la serviciu, poate fi esențială și te poate ajuta să câștigi centimetri buni, plus viteză suplimentară", adaugă el, oferind astfel o explicație tehnică pentru fluctuațiile Simonei.

Mai mult spin, mai rapid

Numărul 2 mondial a detaliat ce încearcă să facă în această perioadă pentru a-și îmbunătăți serviciul. "Am decis împreună cu echipa mea după meciul de la US Open că trebuie să servesc mai bine, cu mai mult spin și mai rapid. Nu pot îmbunătăți lucrurile în două săptămâni. Voi continua munca, trebuie să cred că voi fi mai puternică. Am nevoie însă de timp. Ca oricine și ca în oricare aspect al vieții, ai nevoie de timp ca să fii mai puternic", a spus ea după înfrângerea de la Wuhan.

Îmbunătățire nu înseamnă doar un câștig de forță sau viteză. "Din punctul meu de vedere, problema cea mai mare ține de lipsa variației. Simona are calități tehnice fantastice, mult peste ceea ce vedem de multe ori pe teren, în meciuri. Sunt convins că, dacă ar antrena suficient acest aspect, ar putea genera mult mai mult spin, atât la primul, cât și la cel de-al doilea serviciu. Serviciul «kick» este o armă redutabilă în circuitul feminin, în acest moment, să ne gândim la ceea ce reușesc Muguruza sau Svitolina, în momentul în care joacă «kick», mai ales din careul de avantaj. Cred că este o dimensiune ce trebuie adăugată în jocul Simonei, ce o poate ajuta foarte mult în viitor", oferă Dragoș opțiuni pentru un serviciu eficient, surprinzător.

E nevoie de un arsenal

În multe meciuri și în numeroase momente-cheie ale acestora, Halep și-a scos în lumină intuiția, gândirea rapidă. "Are capacitatea extraordinară de a ști ce să aleagă în diverse momente ale meciului, dar pentru asta trebuie format un arsenal, o gamă. Probabil că o perioada de tranziție la capitolul serviciu nu ar strica. Deși ar servi mai multe duble greșeli în primă fază, cred că serviciul al doilea trebuie jucat mai aproape de extremități, pentru a diminua din atacurile primite, parcă tot mai des de la o vreme, la retur", apasă comentatorul Eurosport pe o latură vizibilă a serviciului din perioada recentă.

Soluții există, chiar dacă e dificil să-ți domini aspectele fizice care te dezavantajează în unele capitole ale jocului. "Sunt sigur că această perioadă mai modestă pe care o traversează la serviciu în 2017 va fi lăsată în urmă printr-o analiză făcută alături de echipa ei, Simona având spațiu de progres și talent nativ din plin. Iar mix-ul acestor două elemente nu poate duce decât la evoluție", confirmă Suciu ceea ce spunea chiar Halep. Preocuparea pentru creșterea la serviciu acolo, rămâne doar ca timpul să valideze metodele alese. 

Risc și schimbări

În trecutul apropiat, un lider mondial impresionant prin constanță și eleganță a jocului a fost Justine Henin. De asemenea, și cel mai scund număr unu mondial, la cei 1,67 metri. În comparație cu restul loviturilor, serviciul belgiencei era însă destul de inconstant. Spre deosebire de alte jucătoare, care la al doilea caută doar să pună mingea în teren, Henin își asuma riscuri, deseori ajungând la duble greșeli din această cauză. Și ea a operat modificări la serviciu, începând cu poziția. La primele apariții în circuit, o folosea pe cea numită pinpoint, destul de comună în tenisul feminin, mai târziu însă a trecut la platformă, uzuală în tenisul masculin. În ciuda înălțimii mici, Justine putea genera servicii puternice, cel mai rapid fiind de 196 km/h, înregistrat în 2005. 

Diferență din variație

O comparație la serviciu între circuitul feminin și cel masculin va fi mereu în favoarea ultimului. "Și nu cred că neapărat din cauza vitezelor produse", spune Dragoș Suciu. "Vedem destule jucătoare care se apropie de 200 km/h și destui jucători de top, Nadal, Nishikori, Bautista Agut, care ating rareori viteze de peste 200 km/h. Variația este însă cu totul alta, iar la cel mai inalt nivel este foarte important să ai de unde alege, să ai un veritabil arsenal, adaptat unei singure lovituri", explică el. 

Cazul Dementieva

La 1,80 metri, rusoaica putea să fi avut un serviciu redutabil, cel puțin. În schimb, a fost partea cea mai slabă din jocul ei, punctul nevralgic. Parcă în compensație, Elena și-a dezvoltat un joc extrem de constant din spatele terenului, de pe ambele părți, în special pe forehand însă. Din cauza serviciului șovăitor însă a suferit mult în carieră, inclusiv la capitolul încredere. Totul pornea de la aruncarea mingii, deseori excentrică. La Indian Wells 2000, spre exemplu, a comis 79 de duble greșeli în 6 meciuri, dar tot a ajuns în semifinale. "Îmi urăsc serviciul. Nu știu cum să servesc", spunea ea. "Probabil că Serena îl privește ca pe o scurtă". Totuși, în partea a doua a carierei, ea a reușit să-l facă mult mai sigur, reducând drastic numărul dublelor greșeli. 

"Nu am un serviciu mare pentru că nu sunt înaltă. Mă deplasez rapid pe teren, în schimb, așa că există un echilibru.
Când am revăzut meciurile din SUA, am observat că serviciul meu e prea moale pentru adversarele puternice"
Simona Halep

Cifrele la serviciu ale Simonei Halep în 2017

  • Ași 72
  • Duble greșeli 129
  • Frecvență primul 68,3%
  • Eficacitate primul 64,4%
  • Eficacitate al doilea 47,7%
  • Mingi de break salvate 58%
  • Game-uri de serviciu câștigate 70,4%
  • Puncte la serviciu câștigate 59,1%

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (8)
haleppomanagioaika
haleppomanagioaika  •  29 Septembrie 2017, 12:43
Postat de ray51 pe 29 Septembrie 2017, 11:40

Buna, chiar foarte buna aceasta analiza. Am simtit de mult aceste aspecte dar n-am avut spatiul si locul necesar sa public. Simona trebe sa nu se indoiasca de acest adevar. Sa exerseze si sa progreseze la acest capitol. Indiferent de hrana, tara, conditii de joc si stare psihica. Sa-i vina din habitudini. Din firea jocului bine facut.

cand sa mai progreseze? are deja 26 de ani e deja babeta . e mamaie deja . altele s-au impus si au castigat turneele adevarate de la 18 maxim 20 de ani . vorbesc de cele care stiu tenis nu de toate mamaiele din constanta . sa ajungi la 26 de ani si sa ai in vitrina doar ce au scapat altele printre degete sau doar cadouri de la tiriak (madridul)spune multe .ce zici haleapo mai alergi si tu dupa mingea aia ? *** .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

10204444699616941
Ion Ionescu  •  30 Septembrie 2017, 02:32
Postat de haleppomanagioaika pe 29 Septembrie 2017, 12:43

cand sa mai progreseze? are deja 26 de ani e deja babeta . e mamaie deja . altele s-au impus si au castigat turneele adevarate de la 18 maxim 20 de ani . vorbesc de cele care stiu tenis nu de toate mamaiele din constanta . sa ajungi la 26 de ani si sa ai in vitrina doar ce au scapat altele printre degete sau doar cadouri de la tiriak (madridul)spune multe .ce zici haleapo mai alergi si tu dupa mingea aia ? *** .

I d i o u l e

10204444699616941
Ion Ionescu  •  30 Septembrie 2017, 02:30
Postat de tihi pe 29 Septembrie 2017, 18:31

Ma mir ca observati greseli in jocul lui Halep!! Ati considerat nr. 1 mondial,dar pe ce baza??? Eu cred,ca ea ar trebui sa imbunatateasca tot ce inseamna tenis atat mental cat si technic.Sta foarte departe de jucatoarele de elita a tenisului mondial. Acest lucru au demonstrat in acest an jucatoare ca Ostapenko,Konta,Svitolina,Sharapova si Kasatkina chiar pe teneul de tenis in jocurile directe. Din oameni de rand,nu poti face dumnezei ! Faci doar un rau !!

Esti de o prostie crasa

Vezi toate comentariile (8)
Comentează