Articol de Remus Dinu - Publicat miercuri, 07 aprilie 2021 12:13 / Actualizat miercuri, 07 aprilie 2021 17:00
Sorana Cîrstea, considerată în continuare una dintre cele mai talentate jucătoare de tenis din România, a împlinit astăzi 31 de ani.
Aniversarea o găsește pe Cîrstea pe locul 65 WTA, poziție pe care Sorana speră să o îmbunătățească anul acesta, mai ales în contextul derogării primite pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. 2021 a debutat într-o notă pozitivă pentru ea, cu un succes remarcabil reușit la Australian Open în fața Petrei Kvitova. Ulterior, rezultatele care au urmat n-au fost cele așteptate de fanii Soranei.
Sorana Cîrstea: 10 repere din carieră
- Cea mai tânără debutantă din istoria echipei României de Fed Cup. Sorana a jucat primul meci în culorile țării la doar 16 ani și 14 zile. În total, ea a jucat 29 de meciuri în FED Cup la simplu și la dublu, bifând 16 victorii și 13 înfrângeri.
- Locul 21, cea mai bună clasare a carierei. Sorana a ajuns pe acea poziție în august 2013, an în care a ajuns până în finala turneului Premier 5 de la Toronto. A cedat în finală în fața Serenei Williams, după ce le învinsese în prealabil pe Na Li, Petra Kvitova, Jelena Jankovic și Caroline Wozniacki.
- Singurul titlu de până acum a venit în 2008, la Tashkent, în Uzbekistan, unde a trecut în finală de Sabine Lisicki. A pierdut alte trei finale: Budapestea (2007), Toronto (2012) și Tashkent (2019).
- La 19 ani, a ajuns până în sferturi la ediția din 2009 de la Roland Garros, unde avea să fie învinsă de mult mai experimentata Samantha Stosur. În turneu, Sorana obținuse victorii de prestigiu: cu Alize Cornet, Caroline Wozniacki sau Jelena Jankovic. Mai are și o „optime” la Australian Open (2017).
- Are un bilanț pozitiv în raportul victorii-înfrângeri. A câștigat 459 de meciuri și a pierdut 345, un procentaj de 57%.
- A obținut 16 victorii în fața jucătoarelor clasate de-a lungul timpului în TOP 10. Printre „victime” se numără Caroline Wozniacki, Angelique Kerber, Petra Kvitova, Karolina Pliskova, Na Li sau Jelena Jankovic.
- Are cinci titluri în carieră în proba de dublu, unde ajungea în 2009 până pe locul 35 în lume.
- Sorana s-a impus de 9 ori în turneele ITF, ultima oară la Dubai, în 2020. A cedat alte șapte finale.
- A trecut de pragul de șase milioane de dolari câștigați din tenis. În total, din premii, Sorana Cîrstea a încasat 6,019,231$.
- A colaborat cu antrenori importanți din WTA, cum ar fi Darren Cahill sau Carl Maes, fostul antrenor al lui Kim Clijsters. În prezent, în loja ei se află Adrian Cruciat.
Două momente neștiute cu Sorana Cîrstea, povestite în direct de Sever Dron
Sever Dron (76 de ani), finalist cu România în ediția din 1969 a Cupei Davis și fost căpitan nejucător al echipei de Fed Cup, a relatat, în februarie, în direct la GSP Live, două momente neștiute cu Sorana Cîrstea.
„Sorana este o jucătoare care, din punct de vedere tehnic, poate fi dată ca exemplu. Am două întâlniri cu ea care m-au impresionat.
În primii ani de după Revoluție, după ce am revenit la București, am fost incognito la Centrul Național și am văzut două fete care m-au impresionat, care făceau niște exerciții deja pentru nivel înalt. Jucau din spatele terenului, una ridica mingea, iar cealaltă venea și lovea cu voleul liftat, lovitură care pe vremea mea nu exista. Jucătoarea care dădea cu voleul liftat era Sorana Cîrstea, iar în fața ei era Alina Tecșor, una dintre cele mai bune antrenoare din România, care ajută foarte mult fetele.
Am văzut că Sorana este, prin prisma loviturilor de tenis, cea mai bună din România. Noi, la școala noastră de tenis, când vrem să dăm exemplu o lovitură, luăm loviturile Soranei Cîrstea”, a spus Sever Dron, la GSP Live.
Am stat de vorbă cu Sorana și am întrebat-o ce vrea să facă în tenis. Și mi-a spus atât de frumos că ea crede că poate bate pe oricine. Nimeni nu m-a impresionat atât de mult ca ea, cu excepția lui Boris Becker, care a ajuns numărul unu în lume.
- Sever Dron