SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

Sportivul anului 2015 în ancheta Gazetei, Tecău, își recunoaște obsesia pentru 2016: “Rio, Rio, Rio!”

Articol de , - Publicat luni, 04 ianuarie 2016 00:00

Horia Tecău, învingător la Wimbledon şi la Turneul Campionilor, numărul unu alături de Jean-Julien Rojer, spune că abia aşteaptă să revină pe iarba de la All England Club. „De acolo a început un nou nivel în cariera noastră”, explică el

A pornit spre noul sezon din ultima zi a anului care a trecut. Pe 31 decembrie a urcat într-un avion spre Doha, pentru primul turneu din 2016. Cele cîteva zile petrecute în Bucureşti înainte de călătoria spre Qatar au fost pentru Horia din cele cu program clar, antrenamente la Centrul Naţional plus pregătire fizică, totul în continuarea celor două săptămîni de trudă de la Miami. Parcat pe alee e BMW-ul i8 pe care l-a primit pe 28 decembrie. "E o fiară!", zîmbeşte Tecău, înghesuind geanta de antrenament în portbagajul micuţ. Acolo însă se mai află ceva: trofeul primit din partea Gazetei, cel de Sportivul Anului 2015.

Horia vrea să ştie cum s-a votat şi îi explicăm mecanismul, cu cele trei secţiuni, federaţii, public care îşi exprimă opţiunile pe site şi redactori. "E greu de ales, nu? Erau şi alţi sportivi care meritau", spune el, modest şi autentic. "A fost totuşi anul tău!". "A fost...", admite şi de aici porneşte discuţia de mai jos, una care se îndreaptă mai mult spre 2016. Spre obiective, năzuinţe, presiune, aşteptări.

- Horia, o dorință pentru 2016?
- Pe plan profesional, primul obiectiv ar fi o medalie la Jocurile Olimpice. E un an special, an olimpic. Am mai participat și în 2012 și ceea ce am trăit acolo a fost emoționant. Nu aveam o șansă reală atunci pentru medalie, dar lucrurile sînt schimbate în acest an. Consider că și la dublu, și la dublu mixt am avea o șansă. Și Simona, la simplu fete și chiar și la dublu fete. Plecăm cu ambiții mari.

- Și în afara Jocurilor Olimpice?
- Sînt alte turnee mari pe care ne dorim să le cîștigăm pînă atunci. Ne dorim al doilea titlu de Grand Slam, poate chiar la Australian Open. Ne dorim să avem un parcurs mai bun la turneele Master Series și va fi foarte important cum ne vom face programul și cum vom reuși să ne mobilizăm în săptămînile acestea care contează, să fim la capacitate maximă, și fizică, și mentală. Va fi un an lung, cu multe turnee importante. Punctul culminant, vîrful de formă sperăm să fie pe vară, la Wimbledon și apoi la Jocurile Olimpice. Ne dorim să cîștigăm turnee noi, primul ar fi Australian Open, dar obiectivul cel mai mare pe 2016 e o medalie, chiar de aur, la Jocurile Olimpice.
Vrea să vadă Rio, dar nu ca turist

- Pentru că ai amintit deja de cîteva ori de Jocurile Olimpice... Ai mai fost în Brazilia?
- Am mai fost să joc turneul lor de categorie 250, care se disputa la Costa do Sauipe, în 2010, cînd îl aveam partener pe Andre Sa. Un singur an, mi-a fost de ajuns, n-am mai mers după aceea. A, și am mai fost și la juniori o dată, la Sao Paulo.

- E frumos în Brazilia?
- Nu mai țin bine minte. Costa do Sauipe e într-un resort, Sao Paulo a fost demult. Dar Rio... În Rio n-am fost și, din ce am auzit, mi s-a povestit, tot timpul mi-am dorit să merg, să vizitez... Bine, acum n-o să vizitez, avem alte treburi acolo.

- Poate o să vezi totuși cîte ceva, depinde cît o să stai.
- La Jocurile Olimpice îmi place să trăiesc atmosfera, nu merg ca turist, să văd orașul. Sper să fim ocupați cu meciuri, nu cu zile libere!

- La Londra ai fost în tribună și la alte sporturi?
- Am fost doar la gimnastică.

- Cum ți s-au părut competiția, atmosfera?
- În primul rînd, e diferit cînd ești suporter, aveam emoții, mai mari decît la tenis. O să încerc anul acesta să merg la mai multe sporturi. Știu că e dificil, că sînt împărțite în mai multe locuri. E o experiență minunată să fii acolo și să-i cunoști pe ceilalți sportivi, să stai cu ei la masă, să vorbești cu ei. E ceva deosebit, care se întîmplă o dată la patru ani.

"Cea mai emoţionantă experienţă"

- E bătaie mare pe postul de portdrapel. Simona își dorește, Cristina Neagu a fost propusă... Tu chiar ai fost în această poziție, în 2012.
- Da și a fost, probabil, cea mai emoționantă experiență din cariera mea de sportiv, cînd am intrat pe stadion, cu steagul. Am văzut cum e, am experimentat, dacă voi fi ales, ar fi o onoare mare pentru mine, dar mi-aș dori și pentru alți sportivi să trăiască același sentiment.

- Știi vreun cuvînt în portugheză? Ai jucat cu Sa, Juls vorbește și el, nu?, sînt cîțiva jucători brazilieni foarte buni de dublu cu care te întîlnești des...
- Juls vorbește un dialect, cu influențe portugheze, dar e diferit. Nu, chiar nu știu prea multe vorbe (rîde).

Reperul Wimbledon

- O să fie un an diferit și pentru că vor fi puncte, titluri importante de apărat. E vreun loc unde abia îți dorești să revii? Cu emoții, cu așteptări...
- Cu siguranță, Wimbledonul. De acolo a început un nou nivel din cariera noastră. După ce am cucerit titlul, atunci s-au schimbat lucrurile pentru noi, ne-am dat seama că putem cîștiga turnee de Grand Slam. Am început să credem mai mult în noi, am învățat să facem asta, de aceea a fost și rămîne un reper, un loc special pentru noi. Sînt multe alte turnee unde îmi doresc să joc bine, în Australia, la Melbourne, spre exemplu, mă simt bine și îmi place, dar Wimbledonul rămîne de departe locul unde abia aștept să ajung. Mă bucur din prima pînă în ultima zi petrecută acolo.

- Se vorbește mult despre presiunea apărării unui rezultat, mai ales a unuia important. Cum crezi că ai s-o gestionezi?
- Noi începem anul 2016 de la zero. Am fost în decembrie la Miami, am făcut o perioadă de pregătire de două săptămîni împreună, în care eu am lucrat la jocul meu, Juls la al lui. Îl îmbunătățim, am progresat fiecare ca jucători, dar și ca echipă, muncim și la asta. Este primul lucru care ne interesează. Noi sîntem fericiți că ne îmbunătățim jocul. Că descoperim lucruri noi pe care putem să le facem. Pe care le putem aplica, au dat chiar roade la ultimele turnee. Sîntem entuziasmați că sîntem pe drumul cel bun, adăugăm și alte lucruri. În primul rînd, ne concentrăm la progres.

- Iar obiectivele pe care vi le-ați fixat?
- Obiectivele sînt o motivație. Ca să ne trezim dimineața, să ne ridicăm din pat repede și să ne începem antrenamentele. De aceea, presiunea pentru noi nu există. Lucrînd tot timpul la jocul nostru, și fizic, și mental, și tehnic, ne bucurăm că progresăm. Restul vine de la sine. Atunci cîștigăm și meciuri, vin și titlurile. Nu putem să începem de la coadă, să ne gîndim la trofee, însă avem nu o presiune, ci o încredere în plus. O aveam, dar acum a crescut.

- A fost legitimată de rezultatele din 2015.
- Da, am trăit niște experiențe mari, prin Wimbledon, prin Turneul Campionilor, prin locul întîi la sfîrșitul anului. Am reușit niște lucruri, vrem să le repetăm. Am experimentat senzații pe care le păstrăm cu noi, știm cum e, știm ce trebuie să facem, depinde doar de noi să aplicăm asta constant. Să fim concentrați, sănătoși. Ne înțelegem bine, comunicarea noastră este bună, n-ar fi nimic care să intervină în echipă.

Maximum la Melbourne

Înainte de primul turneu de Mare Şlem al anului, Australian Open, Tecău şi Rojer vor disputa concursurile de la Doha și Sydney. "Sînt turnee pregătitoare. Ne dorim să cîștigăm meciuri, să fim într-o formă bună pentru Australian Open, dar focusul e pe Melbourne. Încă avem cîteva zile să continuăm, la Doha şi la Sydney, pregătirea pe care am început-o. Off-season-ul e foarte scurt. Avem plan de antrenamente, fizice și de tenis, pe care n-am avut timp să le facem în două săptămîni, ar fi fost prea comprimat, de aceea o să continuăm. Să fim în formă maximă la Melbourne și să ne țină și după aceea", a explicat Horia.

IPTL? Poate la anul

Mulţi jucători de top au participat la sfîrşitul anului trecut la IPTL, competiţia asiatică pe echipe, între ei aflîndu-se Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Serena Williams sau Maria Şarapova. Ar fi vrut şi Tecău să participe? Nu neapărat. "Sînt puține echipe. Paes, Bopanna, Huey, care e din Filipine, Nestor, care a jucat anul trecut și care avea deja o relație acolo, și gata, deja s-au dus locurile de dublu! Poate anul viitor, dar... eu țin foarte mult la perioada de odihnă de după Londra și la perioada de pregătire, pe care cei care au jucat, Melo, Nestor, Bopanna, n-o fac. Pentru noi e importantă, n-aș renunța la ea", a spus românul.

Tecău şi Rojer sînt favoriţi principali pe tabloul de dublu de la Doha, turneu ATP 250 care începe azi. În primul tur ei vor întîlni perechea Jonathan Erlich-Colin Fleming (Isr/M.Br)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează