Articol de GSP - Publicat vineri, 21 decembrie 2018 10:03
Virginia Ruzici, manageryul Simonei Halep, vorbește într-un interviu în exclusivitate acordat Gazetei Sporturilor despre legătura profesională a liderului WTA cu antrenorul australian Darren Cahill și despre o posibilă reluare a ei în viitor.
- După ce a încheiat sezonul, Simona Halep a refuzat interviurile unu la unu cu presa din România, de aceea Gazeta Sporturilor a apelat la Virginia Ruzici, managerul liderului mondial pentru o privire asupra acestui sezon.
- Capitolul colaborării dintre Darren și Simona s-a încheiat. Îmi spuneai de la început, în 2015, că ești impresionată de felul în care gestionează el antrenamentele. Cum ți se pare totul acum, după 4 ani?
- De la început am văzut că este antrenorul care îi trebuia Simonei și cu care și-a găsit stabilitatea și dorința de a se depăși, de a lucra cât mai mult. Merită toate cuvintele elogioase, este efectiv unul dintre cei mai mari antrenori din lume nu doar pentru a reușit cu trei jucători lideri mondiali, dar și ca metode, ca personalitate. Este de o modestie extraordinară. Darren nu e un antrenor care a tratat-o pe Simona ca pe o elevă. Simona nu mai este de mult timp o elevă. Odată ce ești lansată pe circuit și câștigi turnee nu te mai poți numi așa. Să nu uităm că în 2013 a câștigat 6 turnee. Asta nu înseamnă însă că nu ai încă de învățat, de progresat.
Respect pentru toți antrenorii
- L-a respectat mult...
- Da, ea are respect pentru Darren. A ascultat însă și de alți antrenori pe care i-a avut, începând cu Firicel Tomai, pe care l-a apreciat foarte mult. El a fost cel care a avut curajul să-i schimbe priza și forehand-ul. Apoi Simona, lucrând cu Darren 4 ani, a avut timp să treacă prin fiecare element al jocului ei, să-l întărească și șlefuiască. Metodele lui Darren sunt unele care te fac să lucrezi la maximum cu zâmbetul pe buze. Nu impune cu superioritate, iar pentru asta trebuie să ai metodele necesare, să fi trecut prin niște experiențe la acest nivel, așa cum a trecut el. A avut o jucătoare ca Simona din care să scoată un număr unu mondial, însă trebuie să ai și material ca antrenor. Să nu uităm acest lucru. În primul rând, jucătorul este cel care intră pe teren, cel care ia o decizie unde trimite mingea la fiecare câteva secunde.
- Iar antrenorul cum intervine?
- Rolul lui este de a te pregăti la maximum pentru ca tu pe urmă să fii capabil să gestionezi lucrurile în toate situațiile. Darren a făcut-o să creadă că poate fi numărul unu mondial și că poate câștiga un turneu de Mare Șlem. Regretăm cu toți plecarea lui, bineînțeles, pentru Simona este cel mai greu, dar viața merge înainte. E necesar un timp de reflecție și ea va trebui să digere bine această separare înainte de a face un alt pas cu altcineva.
- E posibilă o reunire a lor peste ani?
- Totul e posibil! Înțeleg foarte bine decizia lui, patru ani pe circuit sunt lungi, a trăit alături de Simona momente extrem de intense. Lumea nu-și dă seama cât suferă un jucător, cât suferă un antrenor, cât de intens participă un antrenor la ceea ce se întâmplă pe teren și Darren nu este un om care să exteriorizeze, el este o personalitate care interiorizează totul și în primul rând pentru jucător nu arată. Rolul unui antrenor în ceea ce transmite unui jucător nu este ușor.
"În sfârșit, și-a atins toate țelurile: cel de a termina aul pe primul loc și, cel mai important, acela de a câștiga un trofeu de Mare Șlem. Și a fost Roland Garros-ul, pe care și-l dorea cel mai mult. Acum are alte obiective și sperăm să reușească"
"A avut o finală dramatică de Australian Open, una la fel la Roland Garros cu victorie. Plus cele două turnee în America, unul după altul, la Montreal a câștigat după un meci extraordinar cu Stephens, care a fost declarat meciul anului. Pot să pun clar că e o dominație din partea Simonei"
Virginia Ruzici
3 trofeea câștigat Simona Halep în 2018, la Shenzhen, la Roland Garros și la Montreal
4 trofeea câștigat Simona Halep în 2018, la Shenzhen, la Roland Garros și la Montreal
"A avut simpatia tuturor"
Reacțiile lumii tenisului pe Twitter au fost numeroase după Melbourne și după Paris. La prima au apreciat meciul și lupta, iar la a doua au fost mai mult alături de româncă. "Simona a avut simpatia tuturor, a fost o eroină la Australian Open. Și-a scrântit glezna în primul tur, apoi a salvat mingi de meci în turul al treilea. După ce s-a întâmplat cu glezna, să ai acest curaj să continui și să dai totul până la capăt și să nu cedezi... A luat-o zi cu zi.
Chiar dacă a pierdut finala, a avut aprecierea și admirația tuturor celor din tenis, dar și din afara lui. A atins sufletul tuturor, a cucerit multe inimi, iar acest lucru a contat enorm. A urmat o epuizare fizică și mentală, care a durat. Simonei îi trebuie timp, după anumite eforturi supranaturale, precum cel din Australia. A avut nevoie de două luni până să-și revină la maximum, ca să dea totul și să câștige Roland Garros-ul", a explicat managerul ei.
Transformare în 6 ani
Vorbind despre felul în care s-a schimbat Halep, ca jucătoare, din 2013, anul exploziei, și până acum, Virginia Ruzici punctează: "Este o evoluție normală. Trebuie să dai timp. Cu toții ne doream totul prea devreme, dar a trebuit să treacă prin trei finale pierdute de Mare Șlem pentru a câștiga. Nu este singura! Simonei i-a trebuit timp, i-a trebuit această experiență fără de care nu poți să gestionezi o finală de Mare Șlem din toate punctele de vedere, fizic și psihic. Așa a fost pentru ea. Nu e scris nicăieri că de la prima încercare trebuie să și câștigi".
A enumerat apoi cazuri celebre. "Legendara Chris Evert a trecut prin câteva înfrângeri înainte de a câștiga unul după altul 18 titluri. Kim Clijsters, Ivan Lendl, un nume enorm, Andy Murray. Fete, băieți, psihologia este aceeași. Tenisul este complex, nu poți să știi dinainte ce se va întâmpla".
Presiunea și starea fizică
"Simona este o jucătoare care simte presiune tot timpul", spune managerul sportivei, "chiar dacă a câștigat Roland Garros-ul. Atunci a avut o ușurare enormă, dar în momentul în care ești din nou pe terenul de tenis, presiunea revine pentru că trebuie să câștigi. Simți în continuare această presiune a fanilor, a presei, indiferent dacă tu te-ai eliberat și dacă îți este mai ușor în unele turnee, această presiune revine constant.
Cu siguranță, Simona este acum o jucătoare cu experiență și e mult mai capabilă s-o gestioneze". Există totuși un "dar": "Ca să poți să faci acest lucru și să câștigi din nou trebuie să fii fizic bine, să nu ai accidentări. Tenisul este extrem de fizic în ziua de astăzi, dacă fizicul se clatină puțin, poate să se clatine și restul jocului", conchide Ruzici.
Cupa Fed depinde de formă
În februarie 2019, în weekend-ul 9-10, România va întâlni Cehia în deplasare, la Ostrava, în primul tur al Grupei Mondiale. "Uneori e mai ușor să joci afară pentru că simți mai puțină presiune. Fetele pot spune că nu au nimic de pierdut, vor da totul. Depinde de încrederea pe care o vor avea, iar acesta depinde de ce vor face la începutul sezonului.
Ca să ajungi în formă la Fed Cup trebuie să ai meciuri în picioare, meciuri bune, multe meciuri câștigate. Degeaba îți spui că intri pe teren, hai, cu încredere, dacă nu ai trecut prin victorii, și victorii una după alta. E nevoie de un asemenea capital. Acest început de an va fi important pentru jucătoarele noastre pentru a spera să treacă de Cehia", explică Virginia Ruzici, care a jucat împotriva Cehoslovaciei în Cupa Fed în 1980.