Articol de Roxana Fleşeru - Publicat marti, 29 august 2017 18:49
În trei luni de zile, Simona Halep a fost aproape de un trofeu de Mare Șlem, de poziția de lider mondial și de o primă victorie în fața Mariei Șarapova. Le-a ratat însă pe toate.
Simona Halep a pierdut luni dimineață în primul tur la US Open, după un meci strâns în fața Mariei Șarapova cu 4-6, 6-4, 3-6. Al șaptelea insucces consecutiv în fața rusoaicei care este în revenire după o suspendare de dopaj de 15 luni, după ce la Australian Open 2016 a fost depistată pozitiv la Meldonium.
Rusoaica a fost ajutată de organizatorii US Open cu un wild card, pentru a intra direct pe tablou, altfel ar fi trebuit să joace trei meciuri în calificări. Și cine știe?, poate nu ar mai fi avut aceeași prospețime pe parcursul celor 2 și 42 de minute joc, în care Simona a avut numeroase probleme la serviciu, dar chiar și așa a reușit să întoarcă setul al doilea de la 1-4.
La conferința de presă, românca a privit just și cumpătat ce s-a întâmplat pe teren. "Sunt tristă pentru că am pierdut meciul, dar am dat tot ce am avut. Ea a fost mai bună, a servit mai bine, în timp ce eu am avut un serviciu foarte prost. A fost un meci bun, unul pe placul fanilor", a spus ea.
Dubla șansă de la Paris
Înfrângerea în fața Mariei Șarapova pune punct unei veri crude pentru Simona Halep. Grație rezultatelor obținute, ea s-a pus în situația de a câștiga un trofeu de Mare Șlem și de a deveni numărul mondial.
Mai întâi în iunie, românca a avut un traseu extraordinar la Roland Garros, învingându-le pe parcurs pe Elina Svitolina și Karolina Pliskova, pe prima revenind de 1-5 în setul al doilea. Însă finala cu Jelena Ostapenko i-a scăpat de la un set și 3-0, plus 3-1 în decisiv. Un trofeu pe zgura de la Paris, unde mai jucase o finală în 2014, îi aducea și poziția de lider mondial.
Apoi, în iulie a trecut pe iarbă. La Eastbourne, acolo unde dacă s-ar fi impus ar fi devenit lider mondial, a fost nevoită să joace două meciuri într-o zi în zile consecutive și s-a oprit în semifinale în fața lui Caroline Wozniacki.
La Wimbledon a fost la două mingi de poziția de lider mondial, însă Johanna Konta a întors meciul din sferturi de finală, punând încă puțină sare pe rană.
Meciuri într-un singur sens
Și a venit luna august, cu semifinale la Toronto și finala de la Cincinnati, două meciuri în care Simona a adunat puține game-uri. La cel de-al doilea a fost învinsă de Garbine Muguruza, dacă ar fi câștigat ar fi devenit noul lider mondial. Nu s-a întâmplat așa. Iar sorții i-au scos-o în cale la US Open pe Maria Șarapova. Se consideră Simona Halep o persoană ghinionistă?
"Nu mă gândesc la acest lucru, sunt foarte norocoasă că am această viață și șansa de a juca la un nivel înalt pentru atâția ani. Rezumând ce mi s-a întâmplat pe hard-ul american, totuși am jucat o finală, cu siguranță am fost tristă că nu am reușit să o câștig, dar nu a fost vorba de noroc.
Nu am jucat bine ca să ies învingătoare de pe teren. În rest, poate am renunța prea repede la unele meciuri, nu că le-am lăsat, ci că nu am crezut prea mult că sunt în stare să înving", a spus românca la conferința de presă de după confruntarea cu Șarapova.
US Open merge mai departe fără Simona Halep, care-și va lua câteva zile de vacanță și apoi va începe pregătirea pentru partea de sezon din Asia. Și cum cântau cei de la Bananarama, "It was a cruel, cruel summer".
"Nu cred că a schimbat ceva în jocul ei, mereu joacă la fel cu mine. M-am așteptat să lovească puternic și fiecare minge în parte și așa s-a întâmplat, am avut schimburi lungi de mingi. A fost foarte bine, a lovit tot, la unele mingi nu am mai ajuns"
"La serviciu mi-aș fi dorit să merg mai mult spre reverul ei, dar nu am reușit. Procentajul poate a fost bun, dar am avut un serviciu prea lent, iar ea a atacat de fiecare dată la retur. De aceea am pierdut atât de multe game-uri pe serviciul meu, poate de aceea am pierdut și meciul. de fapt sunt sigură de acest lucru"
Simona Halep
"Am avut împreună multe meciuri grele, nu au fost chiar victorii foarte clare. Cred că ea e genul de jucătoare care m-ar fi învins de multe ori când eram tânără. Cineva care poate să stea trei ore pe teren și să nu renunțe. Pe final a produs niște lovituri extraordinare din alergare, doar e numărul doi mondial, dar mereu a fost cea care a fost învinsă în meciurile cu mine. Ne place amândurora competiția"
Maria Șarapova
60 de lovituri direct câștigătoare a adunat Maria Șarapova în meciul de ieri, în timp ce Simona 15
64 de greșeli neforțate a comis Șarapova, în timp ce Halep doar 14
79 la sută a fost procentajul la primul serviciu pentru Simona Halep, în timp ce Șarapova a fost la 60 la sută
La al cincilea wild card
De când a revenit după suspendarea de dopaj, Maria Șarapova nu a fost niciodată nevoită să joace în calificările vreunui turneu WTA, deși clasamentul nu-i permitea accesul pe tablouri. Rusoaica a primit de fiecare dată o invitație, mai întâi în aprilie la Stuttgart, apoi au venit cele de la Madrid, Roma și Stanford.
Din cauza unor accidentări de altele nu s-a putut folosi, cum a fost cazul celui de la Cincinnati. Turneul de la New York este primul de Mare Șlem care i-a oferit un wild card rusoaicei după revenire, după ce francezii și englezii nu au dorit să i-l acorde.
Rezultatele Simonei în 2017 la turneele de Mare Șlem
Australian Open | turul 1 |
Roland Garros | finală |
Wimbledon | sferturi de finală |
US Open | turul 1 |
Încă are șanse la poziția de lider
Chiar dacă a pierdut în primul tur la US Open, Simona mai poate deveni numărul unu mondial după turneul de la New York. Ca acest lucru să se întâmple trebuie ca Garbine Muguruza să nu ajungă în optimi de finală, Elina Svitolina să nu bifeze semifinale, Karolina Pliskova finala, iar Caroline Wozniacki sau Venus Williams să nu câștige trofeul.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!