Articol de Cristina Negrilă - Publicat marti, 09 martie 2010 00:00
Johan Cruyff scrie într-un editorial publicat de "El Periodico" despre problemele din jocul celor de la FC Barcelona, despre egalul scos în extremis de catalani în meciul cu Almeria (2-2) şi despre prestaţia nesatisfăcătoare a unora dintre jucătorii lui Pep Guardiola.
"Cel mai grav lucru care a putut fi observat în meciul de duminică a fost că sînt cîţiva jucători care nu se află la potenţial maxim, iar asta afectează jocul echipei.
Partea bună a fost reacţia formaţiei aflate în inferioritate numerică şi condusă pe tabelă. Dovada că atunci cînd vrei, poţi.
Jumătatea plină a paharului: schimbarea liderului nu schimbă nimic. Nu, atîta timp cît partida decisivă e Real Madrid - Barca, pe Bernabeu. Dacă ajungi acolo cu două puncte mai mult sau la egalitate cu adversara e acelaşi lucru. Egalul sau victoria te-ar face campion, iar înfrîngerea, nu. Asta, presupunînd că ambele echipe vor strînge acelaşi număr de puncte pînă la final.
Jumătatea goală a paharului: mai sînt 5 meciuri înainte de "El Clasico" şi încă alte 7 după. Douăsprezece partide în care va fi imposibil de cîştigat dacă se repetă prestaţiile individuale şi randamentul colectiv de la meciul de sîmbătă, cu Almeria. Partea proastă e că nu vorbim despre un caz izolat. De-a lungul sezonului, au fost destule meciuri în care campioana care a cîştigat totul nu s-a aflat la înălţimea gloriei obţinute, fiind lipsită de un randament cu un minimum de constanţă.
Prin randament mă refer la nivelul fotbalistic şi la tot ce derivă din el, asta e ceea ce mă preocupă, nu cifrele sau statisticile. Dacă ar fi jucat bine în meciurile cu Almeria, pe Calderon, în Pamplona sau în San Mames, acest Madrid, procentual unul dintre cele mai bune din istoria sa, ar fi fost mult în spatele Barcei.
Repetarea greşelilor
Au fost traşi de urechi în mai multe ocazii. Şi nu învaţă din greşeli. Atletico, Racing, Stuttgart... După 3 meciuri proaste, au făcut unul bun la Malaga. După toate acele partide, în meciul cu Malaga au alergat toţi. S-au dăruit toţi. Mai mult sau mai puţin s-au întors la noţiunile de bază. La lucrurile elementare, la un joc bun de aşezare, circulaţie rapidă a balonului şi s-au creat multe spaţii graţie celor spuse anterior.
Antrenorul poate să vorbească pînă mîine. Poate oferi exemple, poate semnala anumite lucruri ale echipei sale sau ale adversarei, dar dacă apoi jucătorii săi nu aplică ideile elementare - joc de poziţie şi ritm al balonului - apar problemele. A evoluat foarte bine Almeria? Organizată în compartimentul defensiv, aşa cum sînt toate echipele. Din Primera pînă în Segunda.
Mişă-te lent şi fă ca circulaţia balonului să fie lentă, astfel, din punct de vedere defensiv, îi faci rău pe jumătate rivalului. Cealaltă jumătate este anihilată de simpla retragere. Dacă adaugi la asta cîteva greşeli individuale ai deja răspunsul la întrebarea cum au primit golurile de la Almeria. Primul, din corner, da, care nu ar fi trebuit să se producă dacă n-ar fi fost înainte un "cadou" flagrant, mingea a ieşit în afara terenului fără presiunea adversarului. Al doilea, ce ghinion!- un gol în propria poartă. O acţiune nefericită, fără îndoială, dar care nu ar fi existat dacă nu ar fi fost indolenţă în presiunea Barcei.
Acţiuni care trădează
Golul Barcei a venit nu dintr-o pasă magică, care a dezechilibrat totul, ci prin indolenţa survenită din încercarea de a pune presiune în zona mediană. Două pase comode, practic venite din lateral, dar fără ca cineva să se opună, şi deschizînd simplu pe benzi, pam, centrare uşoară, respinsă nefericit şi gol. Şi, în ambele cazuri, nici Henry, nici Ibrahimovici nu au avut nimic de-a face cu asta.
Reacţia echipei, rămasă în 10 oameni, condusă pe tabelă, oferă motive de optimism, îi descrie pe fotbalişti sau pe mulţi dintre ei. Dacă îşi propun, pot urca. Sînt cîţiva care nu dau satisfacţie. Eu i-aş invita să se privească în oglindă, să vadă ce făceau înainte şi ce fac acum. E o problemă individuală care afectează toată echipa. E nevoie să se uite la ei înşişi pentru a repara greşelile. Ori îţi recapeţi stilul şi felul în care îl aplici, ori vor mai fi rezultate ca cel de sîmbătă.
Şi, după cum stau lucrurile, vei ajunge să depinzi de alţii. De ceea ce va face Madridul şi rivalele ei. Pentru că şi "albilor" le rămîn acelaşi număr de meciuri pentru a obţine ceea ce şi tu îţi doreşti"
sursa: elperiodico.com
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul