Articol de Viorel Tudorache - Publicat luni, 19 aprilie 2010 00:00
Fiul din prima căsătorie al atacantului de la Guadalajara povesteşte că tatăl său a ajuns în Giuleşti după ce a fost respins de la o selecţie în Ghencea
Calvarul lui Sandu Neagu a început miercuri seară, cînd şi-a fracturat stupid femurul piciorului drept întinzîndu-se după o minge pasată de fiul său cel mic, Robert (5 ani). A fost internat de urgenţă la Spitalul Universitar Bucureşti.
A murit sîmbătă, măcinat de ciroză
Nu a putut fi operat din cauza complicaţiilor pricinuite de ciroza care l-a chinuit în ultimii ani de viaţă. Finalul l-a anunţat oficial dr. Bogdan Popescu, purtătorul de cuvînt al Spitalului Universitar: "Sîmbătă, la ora 07:45, Sandu Neagu a făcut un prim stop cardiorespirator, dar medicii l-au resuscitat. A fost dus imediat la terepie intensivă, unde a mai făcut un stop cardiorespirator. Din păcate, n-a mai putut fi salvat, iar decesul s-a produs la ora 13:05. Cauza decesului a fost boala lui cronică, ciroza".
A copilărit în Rahova
În urma lui Sandu Neagu au rămas multe lacrimi şi regrete, dar şi o poveste de viaţă cu urcuşuri şi coborîşuri. O poveste spusă printre lacrimi de Sandrino Neagu (38 de ani), fiul cel mare al fostului mare fotbalist: "Tata a copilărit în zona Petre Ispirescu din cartierul Rahova. Pe la 10-11 ani a fost la o selecţie la Steaua, dar nu l-au primit spunîndu-i că e cam brunet. Înainte făcuse cîteva luni atletism la Steaua. S-a dus la Rapid, unde a trecut pe la toate grupele de copii şi juniori, apoi a jucat 13 ani la seniori. În 1978, cînd echipa era în B, i s-a transmis că nu mai e agreat la Rapid şi a plecat. Avea 30 de ani".
"Am copilărit cu Sandu Neagu, am jucat împreună fotbal pe maidan. A fost un suflet uriaş, mare fotbalist. N-am să-l uit niciodată!"
Anghel Iordănescu
S-a lăsat de fotbal la ICSIM
Atacantul de la Guadalajara a evoluat şi în Divizia C. "De la Rapid a plecat la ICSIM. A jucat un an acolo, dar s-a lăsat din cauza unei artroze lombare, făcute la pescuit, din cauză că a stat în apă rece pînă la brîu", rememorează Sandrino Neagu finalul carierei de fotbalist a tatălui său.
Arbitru şi antrenor
Sandu Neagu a încercat să rămînă în fotbal. Era viaţa lui. "A făcut şcoala de arbitraj şi a oficiat la Divizia C. În paralel antrena o echipă de ospătari din Onoare, IAPL Bistriţa, dar din Bucureşti, unde juca şi fratele lui Mircea Sandu, Costel. A mai antrenat şi la Crevedia", a dezvăluit fiul lui Sandu Neagu.
A lucrat în Egipt ca maistru mecanic
Sandrino a mai povestit: "Din 1980 a ieşit din fenomen. S-a angajat la Centrala de Construcţii Industriale, ca maistru mecanic şef de coloană. Avea serviciul pe <Pache Protopescu>. În 1985 a plecat în Egipt, unde a lucrat un şi jumătate. În fotbal a revenit după revoluţie, iar din '94 a fost angajat la centrul de copii şi juniori al Rapidului".
Patru copii din două căsnicii
Sandu Neagu are patru copii. Cu prima soţie, Sofia, decedată în 2005, are o fată, Mihaela (40 de ani) şi un băiat, Sandrino (38 de ani). "Tata a cunoscut-o pe mama în 1966, era casieră la frizeria unde se tundea el. S-au despărţit în 1992, dar au mai stat doi ani în aceeaşi casă. Au rămas prieteni, mergeam împreună la meciuri", a mai dezvăluit Sandrino. Cu cea de-a doua soţie, Cristina, are tot o fată, Ingrid (7 ani), şi un băiat, Robert (5 ani).
"Toată lumea i-a dat să bea"
Fiul cel mare oftează cînd vorbeşte de viciile tatălui său: "Anturajul din timpul cît a lucrat la Centrala de Construcţii l-a distrus. Toată lumea se mîndrea să stea lîngă o personalitate ca Sandu Neagu şi îl invita la cîte un vin sau un coniac. Nimeni nu zicea <Hai nea Sandule, să mîncăm ceva!>. Aşa a făcut ciroză".
Lucescu i-a cumpărat o casă
Sandu Neagu a primit anul trecut o casă la curte de la Mircea Lucescu, la Grădineşti, Argeş, dar cu toate astea a preferat să stea într-o cămăruţă la stadionul Giuleşti. "Casa de la Lucescu nu e în condiţii prea bune, trebuie renovată. Tata şi Florea Dumitrache au primit o repartiţie pentru o casă naţionalizată, dar le-a fost milă să-i dea afară pe cei care o ocupaseră abuziv. Erau nişte săraci", a explicat băiatul lui Sandu Neagu.
"Cea mai frumoasă amintire cu tatăl meu este ultima întîlnire cu el. Duminică am văzut împreună CFR - Rapid şi i-am zis că-l iubesc, iar el mi-a spus că mă iubeşte"
Sandrino Neagu, fiul cel mare al lui Sandu Neagu
Rică l-a băgat în echipă
Fosta glorie a Rapidului îşi aduce aminte cu nostalgie de o întîmplare fericită de la turneul final din Mexic 1970: "Pot să spun că eu l-am băgat în echipă pe Sandu Neagu la meciul cu Cehoslovacia, la care a marcat acel gol faimos". Rică povesteşte cum i-a pîrît pe şpriţarii echipei atunci cînd Angelo Niculescu i-a bănuit pe el şi pe Neagu că fac parte din grup: "Ia nu ne mai lua, bre' pe noi, că nu avem nici o vină. Dobrin, Dan Coe, Tufan, Ivăncescu, Tătaru, pe ei caută-i, nu pe noi", i-a spus atunci Rică selecţionerului. Acesta a reacţionat şi l-a titularizat pe Sandu Neagu în locul lui Tătaru la al doilea meci al grupei, cu Cehoslovacia, şi a urmat acel gol.
S-au stins nouă!
Sandu Neagu este al nouălea fotbalist decedat din generaţia Guadalajara. Înaintea fostei glorii rapidiste s-au stins Stere Adamache (1978), Dan Coe (1981), Gheorghe Tătaru, Mihai Ivăncescu (ambii în 2004), Gheorghe Gornea (2005), Florea Dumitrache, Nicolae Dobrin (ambii în 2007) şi Mihai Mocanu (2009). Dintre "tricolorii" care au jucat la CM '70 din Mexic, mai activează în fotbal Mircea Lucescu, Cornel Dinu, Lajos Sătmăreanu, Liţă Dumitru şi Flavius Domide. Secundul Emeric Vogl a murit în 1971.
"...stau cu Răducanu în cameră"
Prietenia dintre Răducanu şi Sandu Neagu, dar şi faptul că la Guadalajara au fost colegi de cameră, a mai generat un episod legendar, cel al scrisorii copiate. Neagu trimitea mereu epistole acasă fără să ştie că una dintre ele i-a servit drept model lui Rică. Numai că acesta, fără prea multă carte, a copiat cuvînt cu cuvînt scrisoarea lui Neagu. Astfel încît familia lui Răducanu a primit un plic cu un mesaj ciudat: "Sîntem bine şi e frumos aici. Stau cu Rică Răducanu în cameră...".
GAZETA DE DUMINICĂ
"Săptămîna asta mor!"
Cristina Neagu, soţia lui Sandu Neagu, a dezvăluit în Gazeta de duminică premoniţia sumbră pe care fostul atacant de la Guadalajara a avut-o cu cîteva zile înaintea să înceteze din viaţă. "În ultimele zile, Sandu îmi tot zicea: "Săptămîna asta mor!". N-a vrut să mai mergem la un control. Repeta: <Eu mor aici, în Giuleşti>". Gazeta de duminică a prezentat, în descrierea celebrului cronicar Ioan Chirilă, antologicul gol marcat de Neagu împotriva Cehoslovaciei. "Cel mai scump gol din istoria fotbalului românesc", a scris Nea Vanea în cartea "Mexico '70 - Jurnal sentimental".