Articol de Florin Dincă - Publicat luni, 21 iunie 2010 00:00
Să ne mutăm încet, încet privirea de la Mondialul de fotbal spre cealaltă mare competiţie din această perioadă.
Trecem din ţinutul colorat şi exotic al Africii de Sud în arhipelagul Reginei. Lăsăm vuvuzelele de o parte şi abordăm ţinuta clasică, "All White". Nu, nu devenim fanii echipei de fotbal a Noii Zeelande, e doar ţinuta obligatorie. Păstrăm iarba, înălţăm un fileu, luăm rachetele şi mingile, aducem frişca şi căpşunele şi ne pregătim de Wimbledon.
Roger sau Rafa
Şi am pornit din nou! I-am simţit lipsa lui Nadal în 2009, dar gata. Două săptămîni la nivel înalt pe iarba londoneză de la care toată lumea aşteaptă acelaşi lucru. Bătălia epică. Geniul înnăscut în faţa spiritului de luptător. Şi ce alt loc ar putea fi mai potrivit pentru această luptă decît All England Club? Ne-a oferit deja 3 partide fabuloase, iar un al patrulea ar fi cireaşa de pe tort.
De ce? Simplu. Roger se află acum în faţa unui moment istoric. Din nou. Poate cîştiga cel de-al şaptelea titlu la Wimbledon, egalînd recordul lui William Renshaw şi al lui Pete Sampras. Pare un deja-vu, pentru că în 2008, acelaşi elveţian se afla faţă în faţă cu istoria. Victoria însemna al şaselea trofeu consecutiv şi doborîrea recordului lui Bjorn Borg. Nadal s-a impus, cîştigînd pentru prima dată un Grand Slam pe altă suprafaţă decît zgura. Ibericul conduce acum ierarhia, iar absenţa sa de anul trecut înseamnă că orice tur în plus aduce puncte. "Fedex" trebuie să apere 2000, orice pas greşit înseamnă minus.
Federer a cîştigat deja un duel
Numărul unu mondial a pierdut deja un prim duel cu Federer. Dincolo de bătăliile de la fileu, cei doi au fost adversari şi în prima săptămînă a Mondialului de fotbal, cînd Spania şi Elveţia s-au întîlnit în primul meci al grupei H. Ibericii lui Rafa Nadal au dominat categoric partida, dar cei care s-au impus au fost elveţienii, scor 1-0. "Fedex" a zîmbit cînd a venit vorba de meci: "Nu sînt genul care să facă în ciudă" :D. Spaniolul a aruncat vina pe ghinion: "La această Cupă Mondială, multe echipe joacă foarte defensiv. E greu să evoluezi în faţa lor". Unchiul Miguel Angel Nadal, participant la trei turnee finale cu naţionala Spaniei, a fost cel care i-a insuflat pasiunea pentru fotbal.
Ameninţările Andy...
Cine poate împiedica această finală de lux? Favoritul gazdelor şi marea speranţă pentru britanici. Andy Murray a început să se maturizeze, să înţeleagă mai bine jocul. A început să realizeze că succesele îl vor urma numai dacă este dispus să muncească şi să dea totul. S-a obişnuit deja cu finalele de Mare Şlem, dar nu s-a obişnuit să le cîştige. Publicul îl va sprijini pînă la capăt, dar presiunea va fi enormă pe umerii tenismanului de 23 de ani.
74 de ani au trecut de la ultimul succes al unui britanic la Wimbledon
... şi Andy
Dacă Federer nu era "inventat", probabil am fi discutat acum numai despre el şi Nadal. Roddick este omul care a avut mult de suferit din cauza geniului elveţian. Patru finale de Grand Slam a pierdut americanul, toate în faţa lui Federer. Ultima întîlnire a avut loc chiar la ediţia precedentă, cînd A-Rod l-a împins pe "Fedex" în prelungirile setului 5. N-a reuşit însă să împiedice doborîrea recordului lui Pete Sampras de 14 titluri de Grand Slam cîştigate în carieră. Întors cu forţe proaspete, Andy se anunţa a fi unul dintre marii favoriţi ai turneului.
"De la finala din 2010, ceva s-a întîmplat. Oamenii au început să mă vadă aşa cum am încercat eu să fiu. Niciodată nu am fost perfect, dar simt că încerc să fiu, să fac totul aşa cum trebuie. Cred că, pentru prima dată, publicul m-a înţeles"
ANDY RODDICK
Serena, Serena, Serena
Serena duce o luptă de la distanţă cu amicul Tiger Woods. Americanul are 14 titluri de Grand Slam la golf, în timp ce sora cea mică a familiei Williams a ajuns la cota 12 la tenis. Cel de-al doilea duel indirect este cel cu Venus, care a triumfat de cinci ori la Wimbledon, în timp ce mezina şi-a adjudecat numai patru. Pare uşor pe hîrtie, dar cu Justine Henin şi Kim Clijsters revenite în acţiune şi cu "armata" rusească pe urmele lor, Venus şi Serena vor avea o misiune destul de dificilă să facă din Wimbledon o afacere în familie.
Vuvuzele interzise
Organizatorii şi-au luat deja măsuri de precauţie împotriva vuvezelei. Exasperaţi de sunetul asurzitor al instrumentului african, aceştia au decis să interzică accesul în complex suporterilor cu vuvuzele, motivînd că "acestea ar putea fi extrem de deranjante pentru jucători şi spectatori".
Hăne şi Piti printre favoriţi
România este reprezentată printre capii de serie de Victor Hănescu (favoritul numărul 31) şi Alexandra Dulgheru (favorita numărul 31). Pe lîngă cei doi, mai iau startul şi Sorana Cîrstea, Raluca Olaru, Edina Gallovits şi Monica Niculescu, la simplu feminin. La dublu vor participa numai Gallovits, Niculescu şi Dulgheru, respectiv Horia Tecău.
Capi de serie masculin
1. Roger Federer
2. Rafael Nadal
3. Novak Djokovici
4. Andy Murray
5. Andy Roddick
6. Robin Soderling
7. Nikolai Davîdenko
8. Fernando Verdasco
9. David Ferrer
10. Jo Tsonga
11. Marin Cilici
12. Tomas Berdych
13. Mihail Iujnîi
14. Juan Carlos Ferrero
15. Lleyton Hewitt
16. Jurgen Melzer
17. Ivan Ljubicici
18. Sam Querrey
19. Nicolas Almagro
20. Stanislas Wawrinka
21. Gael Monfils
22. Feliciano Lopez
23. John Isner
24. Marcos Baghdatis
25. Thomaz Bellucci
26. Gilles Simon
28. Albert Montanes
29. Philipp Kohlschreiber
30. Tommy Robredo
31. VICTOR HĂNESCU
32. Julien Benneteau
33. Philipp Petzschner
Capi de serie feminin
1. Serena Williams
2. Venus Williams
3. Caroline Wozniacki
4. Jelena Jankovici
5. Francesc Schiavone
6. Samantha Stosur
7. Agnieszka Radwanska
8. Kim Clijsters
9. Na Li
10. Flavia Penneta
11. Marion Bartoli
12. Nadia Petrova
13. Shahar Peer
13. Victoria Azarenka
15. Yanina Wickmayer
16. Maria Şarapova
17. Justine Henin
18. Aravane Rezai
19. Svetlana Kuzneţova
21. Vera Zvonareva
23. Jie Zheng
24. Daniela Hantuchova
25. Lucie Safarova
26. Alisa Kleybanova
27. Maria Kirilenko
28. Alona Bondarenko
29. Anastasia Pavlyuchenkova
30. Yarolsva Shvedova
31. ALEXANDRA DULGHERU
32. Sara Errani
33. Melanie Oudin
34. Kateryna Bondarenko