FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID - STEAUA, AZI, 20:30, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Cazul "Bricheta" » Istoria momentului care a schimbat faţa derby-ului Rapid - Steaua!

Articol de - Publicat luni, 08 noiembrie 2010 00:00

PRIMĂVARA 2008. În tentativa de recuperare a distanţei faţă de liderul CFR Cluj, Rapid şi Steaua se înfruntau în derby-ul care urma să decidă challengerul ardelenilor la titlu.

Aproape învingători, Săpunaru marcînd pentru 1-0, rapidiştii au simţit cum "planeta se scufundă" cu adevărat în momentul în care Alexandru Deaconu fluieră finalul meciului. Era minutul 74, iar o brichetă schimba radical soarta partidei şi a luptei pentru titlu.

DERBY-UL 100 DISTRUS
Rapid şi Steaua se întîlneau pe 20 martie 2008 în cea de-a o suta partidă în Liga I. Un moment istoric pentru două dintre cele mai importante echipe din fotbalul românesc. Totul avea să treacă în umbră din cauza incidentelor provocate de suporteri.

Giuleştenii au încercat să controleze partida încă din primele momente. Împinşi de la spate de galeria impresionantă, aceştia l-au pus la grea încercare pe Robinson Zapata. Axul latino al Stelei (Dayro Moreno, Andres Mendoza şi Pepe Moreno) nu a rămas nici el dator, dar n-a fost suficient.

Gazdele au dat lovitura în minutul 68. O minge respinsă în faţă de Zapata a fost reluată acrobatic de Săpunaru, iar Rapid conducea cu 1-0. Degeaba! Şase minute mai tîrziu, "roş-albaştrii" marcau ceea ce avea să fie un "hat-trick". Marcator: o brichetă venită din sectorul fanilor rapidişti.

Tehnicianul Mircea Rednic a ţinut să îi ironizeze pe stelişti: "Ce viteză aveau cînd au fugit spre vestiare! N-au alergat tot meciul cum au făcut-o în momentul ăla".

"EROUL" LOVIN
Florin Lovin a devenit principala ţintă a fanilor Rapidului, el fiind cel mai insistent stelist pe lîngă Alexandru Deaconu, încercînd să-l convingă să oprească meciul. "Îmi pare rău pentru ei, dar nu vreau să rejucăm. Toată lumea m-a acuzat că nu sînt bărbat, dar eu îmi dovedesc altfel bărbăţia, în familie", declara mijlocaşul atunci.

SĂPUNARU L-A FĂCUT PRAF PE DEACONU
Poate cel mai vehement contestatar al deciziei lui Deaconu a fost chiar marcatorul unicului gol al partidei, Cristi Săpunaru. Acesta nu a ezitat să arunce replici tăioase la adresa "centralului": "L-a lovit o brichetă şi a plîns ca o femei! Nu e bărbat adevărat! Mai bine venea Irina Mîrţ, sigur avea mai multă tărie!"

"Să ne retrogradeze în Liga II mai bine decît să îşi bat joc în halul ăsta!"
NAE MANEA

“Vom cere să se reia meciul din minutul în care a fost întrerupt. Să lase fotbalul să se joace pe teren!”
CONSTANTIN ZOTTA

"A fost un adevărat jaf, arbitrii ne-au furat în ultimul hal, e inadmisibil aşa ceva! Nu cred că suporterii rapidişti au aruncat cu obiecte în teren, noi conduceam. Deaconu n-a judecat după regulament, a fost ceva premeditat!"
GEORGE COPOS

"Nu o să cer rejucarea. Cine nu vrea să fie avantajat? Normal e să se respecte regulamentele, adică, din cîte ştiu eu, să cîştigăm la masa verde"
GIGI BECALI

“Trebuia ca arbitrul să fie lovit de două ori pentru a opri partida? Decizia a fost înţeleaptă”
VALERIU ARGĂSEALĂ

“Aşteptăm să se aplice regulamentul şi să cîştigăm meciul cu 3-0. De ce sîntem noi acuzaţi? Avem vreo vină pentru că fanii Rapidului dau cu brichete?”
ADRIAN ILIE

"Arbitrul a procedat corect, el trebuia să oprească meciul dacă se simţea în incapacitate fizică sau psihică de a conduce partida"
ION CRĂCIUNESCU

“Bine a făcut că a oprit meciul! De ce să mai stea trei minute? Să-l omoare suporterii pe teren?”
DAN LĂZĂRESCU

 

Nota “centralului”: 8,5
Observatorul de arbitri de la derby, Dan Petrescu, s-a declarat mulţumit de prestaţia lui Deaconu. În raportul depus la FRF, “centralul” a primit nota 8,5, ceea ce înseamnă între foarte bine şi excelent. Deaconu a fost decorat şi de Traian Băsescu "pentru că a avut curaj să oprească meciul şi a pus stop violenţei". Acesta a primit Ordinul Meritul Sportiv Clasa a III-a, la fel ca Adrian Porumboiu şi Ion Crăciunescu.

STELISTUL DEACONU
Gazeta Sporturilor a dezvăluit atunci că Alexandru Deaconu evoluase în trecut la juniorii Stelei şi făcuse armata chiar în Ghencea! Mai mult, Deaconu locuia chiar în Ghencea, în apropierea stadionului "roş-albaştrilor". Fundaş, acesta n-a reuşit să-l convingă pe Florin Marin, fiind împrumutat la "satelitul" Steaua Mizil. A dat probe şi la Oţelul, dar n-a fost oprit.

În 1992 s-a apucat de arbitraj la numai 20 de ani. Opt ani mai tîrziu făcea deja pasul spre primul eşalon, iar în 2005 a ajuns pe lista FIFA. Antrenamentele a continuat să le facă în locul unde a luat pentru prima dată legătură cu fotbalul, Stadionul Steaua.

RAPORTUL ERA ÎMPOTRIVA SA
Gazeta Sporturilor a intrat ulterior şi în posesia raportului de joc pe care Deaconu l-a făcut la Rapid - Steaua. Acesta notase: “La aproximativ două minute după ce am fost lovit, m-am deplasat spre locul de unde urma să se reia jocul, însă în acel moment mai multe obiecte au fost aruncate din acelaşi sector, moment în care am considerat că integritatea fizică a jucătorilor şi a brigăzii de arbitri este pusă în pericol şi am oprit definitiv jocul”.

Ion Crăciunescu a considerat că acesta a greşit: "Era OK dacă scria că a oprit meciul din cauză ca a fost lovit. Aşa însă, încercînd să o scalde, totul s-a complicat. Dacă a oprit jocul pentru că s-au aruncat obiecte, nu pentru că a fost lovit, trebuia să acorde 3 minute. E în culpă!"

CUM S-A DECIS
Cu o zi înainte de reunirea Comisiei de Disciplină, conducătorii fotbalului românesc se pronunţaseră deja în privinţa verdictului. Dumitru Dragomir (preşedintele LPF), Mircea Sandu (preşedintele FRF) şi Patriţiu Abrudan (vicepreşedintele FRF) au anunţat că Rapid nu are nici o şansă şi că verdictul este unul clar: 3-0 pentru Steaua!

Cine a votat soarta derby-ului:
Marin Cernat - preşedinte
Mircea Dridea - vicepreşedinte
Adriean Neguţ - membru
Lucică Ghiţă - membru
Victor Cicu - membru

Ce spuneau regulamentele:
Regulamentul FRF » Articolul 83, alineatul 83
“Neexecutarea dispoziţiilor date de arbitru în legătură cu desfăşurarea regulamentară a jocului, înaintea sau în timpul jocului, care are ca efect neînceperea sau nereluarea jocului în termenul regulamentar, se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait”.

Legile Jocului
“Dacă un obiect aruncat de către un spectator loveşte arbitrul sau pe unul dintre asistenţi, sau un jucător, sau un oficial al echipei, arbitrul poate lăsa jocul să continue, să-l întrerupă sau să-l oprească definitiv, în funcţie de gravitatea incidentului. În toate cazurile arbitrul trebuie să raporteze cele întîmplate autorităţilor competente”.

CUM S-A DESFĂŞURAT
Pe 29 martie, la ora 1:39 noaptea, Comisia a anunţat decizia finală după 9 ore de deliberări: "Rapid pierde prin forfait, e obligată să joace două meciuri acasă fără spectatori şi să achite o amendă de 53.500 RON".

De dimineaţă, CCA a discutat aproape trei ore decizia lui Alexandru Deaconu de a opri meciul. Gheorghe Constantin, Marcel Lică, Dan Petrescu şi Nicolae Grigorescu au condus şedinţa, dar ultimul a şocat cînd a spus că: "nici măcar n-am văzut meciul, nu ştiu ce s-a întîmplat".

În mijlocul audierilor, Zotta a luat cuvîntul:
Zotta: “Domnule preşedinte, vreau să-l întreb ceva pe domnul Deaconu”
Daniel Cernat: “Vă rog!”
Zotta: “Domnule Deaconu, în baza cărui articol aţi oprit jocul?”
Deaconu: “Domnule preşedinte, nu vreau să răspund la întrebarea asta”
Daniel Cernat: “Nu vrea să răspundă!”
Zotta: “Pentru că dacă ar spune de ce l-a oprit şi-ar contrazice raportul şi ar fi deranj”

Comisia de Disciplină a început şedinţa la ora 17:00, dar abia după 2 ore şi jumătate s-a trecut la judecarea propriu-zisă a cazului. Au fost audiaţi, pe rînd, Cristi Săpunaru, Florin Lovin şi Valentin Alexandru (observatorul partidei). Nae Manea a fost dat afară după o ceartă cu Valeriu Argăseală, dar a fost reprimit ulterior în sală. Inedit a fost momentul în care membrii Comisiei au comandat cîteva pizza.

În jurul orei 12, în sală rămăseseră doar membrii Comisiei. Decizia a venit abia înspre 2 dimineaţa, cînd Daniel Cernat a anunţat triumful la "masa verde" al "roş-albaştrilor". Toţi cei cinci membri au votat ca partida să fie cîştigată cu 3-0 de Steaua. Mircea Dridea a fost singurul care a propus ca rezultatul să nu fie decis la "masa verde", dar şi-a abandonat ideea şi s-a supus majorităţii.

ALTE CAZURI SIMILARE
Sticlă în capul portarului!
Cu numai o săptămînă înainte de derby-ul Rapid - Steaua, în Spania, partida Betis - Bilbao a fost întreruptă la scorul de 1-2. Portarul bascilor, Armando fusese lovit cu o sticlă aruncată de un suporter. Meciul a fost oprit, iar liga a omologat scorul din minutul 72, cînd arbitrul a pus capăt partidei. Betis s-a ales cu două etape de suspendare a terenului.

Frisk lovit cu o monedă
În 2004, în grupele Ligii Campionilor, "centralul" Anders Frisk a primit o monedă în cap în timpul meciului AS Roma - Dinamo Kiev. Partida a fost oprită după 45 de minute, cînd Dinamo conducea cu 1-0. Mircea Sandu, observatorul întîlnirii, a fost consultat şi s-a decis ca meciul să fie abandonat. UEFA a acordat victoria cu 3-0 pentru Kiev.

Fandel a fost agresat pe teren
Preliminariile pentru CE 2008 le-au găsit ca adversare pe Danemarca şi pe Suedia. Chiar în ultimele minute ale meciului, la scorul de 3-3, un suporter danez a intrat pe teren şi l-a lovit pe arbitrul Herbert Fandel. Acesta tocmai dictase un penalty pentru Suedia, iar după incident a fluierat finalul. Danemarca a pierdut meciul la "masa verde".

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Revenire de senzație în fotbalul românesc! După două decenii, preia din nou controlul unui club. Prima măsură: readuce în prim-plan un antrenor din vechea gardă
Liga 2
Revenire de senzație în fotbalul românesc! După două decenii, preia din nou controlul unui club. Prima măsură: readuce în prim-plan un antrenor din vechea gardă
„Am fost în 19 închisori americane, am trecut prin «Diesel therapy»” » Omul-cheie din spatele lui Radu Drăgușin face mărturii spectaculoase în platoul GSP: „Nu întreabă nimeni de Giovanni, toți întrebau de mine”
Superliga
„Am fost în 19 închisori americane, am trecut prin «Diesel therapy»” » Omul-cheie din spatele lui Radu Drăgușin face mărturii spectaculoase în platoul GSP: „Nu întreabă nimeni de Giovanni, toți întrebau de mine”
Ion Țiriac, detronat din topul miliardarilor din România » Cine sunt cei mai bogați români, la distanță imensă față de urmăritori
Altele
Ion Țiriac, detronat din topul miliardarilor din România » Cine sunt cei mai bogați români, la distanță imensă față de urmăritori

Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat

FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern


Comentarii (15)
daniel74
daniel74  •  08 Noiembrie 2010, 19:05
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

la meciul ala giulestenii au aruncat si cu scaune in teren, doar ca jocul nu a fost oprit... un an mai tarziu au aruncat cu brichete si monezi, numai ca acum au lovit un arbitru... anul asta s-au pregatit cu torte, diferenta e ca jandarmii le-au gasit ascunse sub scaune

malaasorte
malaasorte  •  08 Noiembrie 2010, 19:02

o oaie doua oi....de ce nu apre cuvantul oaie in precedentele comentari???doar gsp stie....:)))))))))))

malaasorte
malaasorte  •  08 Noiembrie 2010, 19:01

oi nesimtite

Vezi toate comentariile (15)
Comentează