Articol de GSP - Publicat marti, 16 noiembrie 2010 00:00 / Actualizat marti, 12 aprilie 2011 02:02
Ilie Savu (91 de ani), primul portar al CCA-ului şi unul dintre fondatorii generaţiei de aur a roş-albaştrilor, din anii '50-'60, se zbate pe patul de spital între viaţă şi moarte.
Este încă o pagină vie din cartea de istorie a Stelei. Ilie Savu s-a numărat printre întemeietorii clubului clubului militar, înfiinţat în 1947. A fost apoi, pe rînd, antrenor şi conducător, pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu - Dej şi a lui Nicolae Ceauşescu. În urmă cu 5 ani a primit gradul de general locotenent al Armatei Române, el luptînd efectiv în Cel de-al Doilea Război Mondial, cînd a şi fost rănit pe cîmpul de luptă.
Acum, unul dintre ultimii supravieţuitori ai primei echipe roş-albastre se luptă pentru viaţă la Spitalul Militar Central. Este diagnosticat cu ciroză hepatică în ultimă fază, iar medicii sînt extrem de rezervaţi în privinţa şanselor sale de supravieţuire. Nu mai vorbeşte, respiră cu greutate şi rareori mai dă semne de luciditate.
"Sfîrlează" Savu, primul portar al Stelei
În '46, Ilie Savu a fost chemat la Bucureşti să pună bazele noii echipe a Armatei, pe atunci doar un proiect al conducătorilor vremii. În 2007, la sărbătorirea a 60 de ani de la înfiinţarea Stelei, Ilie Savu povestea: ""Eram la Deva. Mă pregăteam de însurătoare. M-a sunat un general care se ocupa de acest proiect şi mi-a zis să mă prezint la Bucureşti că se înfiinţează Clubul Sportiv al Armatei. I-am zis că nu pot, că mă însor. Mi-a spus însă ca a doua zi după nuntă să vin. Şi am venit!". În primele trei sezoane a fost portarul roş-albaştrilor. "Avea numai 1,72, dar era extrem de mobil şi foarte curajos. De aia i se şi zicea Sfîrlează" , îşi aminteşte o altă legendă a Stelei, Ion Voinescu (81 de ani), cel care în anii '50-'60 avea să-i fie elev lui "nea Ilie".
8 ani antrenor al Stelei
În perioada '53-'59 a fost antrenor principal sau secund al Stelei. Ilie Savu îşi amintea cu mîndrie că "am pus bazele marii echipe a CCA-ului. Ceauşescu, care se ocupa pe atunci cu sportul, îmi dădea mînă liberă să iau ce jucători aş fi vrut. I-am spus că vreau să las şi altora, ca să am adversari puternici în campionat". În '56, sub conducerea lui Ilie savu, Steaua cucerea al patrulea titlu de campioană. A revenit apoi ca antrenor al roş-albaştrilor în anii '65-'67, timp în care a mai cucerit încă două Cupe ale României, pe lîngă cele 4 pe care le avea deja în palmares.
Au speriat Anglia
În '55, englezii de la Lutton Town au făcut un turneu în România. Ilie Savu îşi amintea cum s-a întîlnit cu Gheorghe Gheorgiu Dej: "«Vezi să nu vă bată capitaliştii aia!», mi-a spus. Ne-au condus cu 1-0, dar pînă la urmă i-am bătut cu 5-1". Succesul i-a făcut pe englezi să vrea revanşa, invitînd CCA în Anglia. Roş-albaştrii au cîştigat cu 4-3 "revanşa" cu Lutton Town. Au făcut 1-1 cu Arsenal şi 3-3 cu Shefield United. Au pierdut doar ultimul joc, 5-0 cu Wolverhampton. "Ne-au făcut cu arbitrii în ultimul meci. Îi speriaserăm, că nu ne puteau învinge. Aveam o echipă formidabilă atunci. Toată presa sportivă din Anglia vuia", îşi aminteşte Ilie Savu, cel care a stat pe banca tehnică alături de Ştefan Dobay.
Lotul din turneul din Anglia:
Voinescu, Toma - portari. Zavoda II, Apolzan, V. Dumitrescu, Tr. Ivănescu, Dragomirescu, Al. Rădulescu - fundaşi. Onisie, Bone, Staicu., Bibere - mijlocaşi. Cacoveanu, Gh. Constantin, Alecsandrescu, Zavoda I, Tătaru, Moldovan, Nertea, Bukossi, M. Marin, Ghibea - atacanţi.
La 80 de ani era mai iute ca unul de 30
Scenă petrecută în redacţia ziarului, în urmă cu 10 ani. Ilie Savu venise pentru un interviu. Cînd să plece, a atins spătarul scaunului, unde îşi pusese sacoul, iar acesta a căzut pe podea. Ziaristul care îl intervievase s-a gîndit să se aplece şi să i-l dea. "Pînă să fac asta, nea Ilie se repezise, ridicase haina şi deja o îmbrăca", a povestit jurnalistul. A condus maşina pînă în urmă cu un an şi jumătate. Prin 2006 îşi luase un Fiat nou, în locul vechii sale Dacii. De cîţiva ani, Ilie Savu era angajat la LPF, unde făcea parte din Comisia de Statistică. De 9 luni nu s-a mai putut duce la serviciu, dar Dumitru Dragomir îi plăteşte în continuare salariul.
L-a cunoscut personal pe Hitler
După ce a terminat Şcoala Militară, Ilie Savu a fost trimis în Germania, la specializare. Acolo, la şcoala de tanchişti de la Postdam, l-a cunoscut pe Adolf Hitler. "Am sărit peste patru scaune ca să ajung lîngă el, cînd am fost prezentat. L-am impresionat, mai ales că eram mic de statură, ca şi el. Aveam o detentă fantastică", spune Ilie Savu.
Rănit în Munţii Tatra
Ilie Savu a luptat şi pentru nemţi, şi împotriva lor. "Cînd am aflat că au intrat ruşii la noi în ţară, am dezertat de la nemţi. Am ajuns în ţară după 18 zile. Apoi am luptat împotriva lor. În Munţii Tatra, iarna, mi-au rănit un camarad. M-am dus să-l iau. Cînd îl căram prin zăpadă, l-au omorît. M-au împuşcat şi pe mine în picior. Am stat aşa, plin de sînge în zăpadă, şase ore. Am şi acum o gaură cît pumnul în coapsă", îşi aminteşte Ilie Savu.
Inamicul lui Gigi Becali
Membru de onoare al Asociaţiei Independente a Suporterilor Stelişti, Ilie Savu a fost mereu împotriva practicilor lui Gigi Becali: "E de două ori mai dictator decît Ceauşescu. Dacă nu se potoleşte o să ducă Steaua de rîpă! Să lase echipa şi antrenorii în pace, sau să plece el de la Steaua!", spunea Ilie Savu într-un interviu acordat în 2009.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!