GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL GSP

Istoria lui Radu Ganciu, 73 de ani, cîştigătorul CE de volei din '63: "Voleiul n-are voie să se pensioneze"

Radu Ganciu (nr. 3) se ridica imperial la fileu, în anii 60 Foto: Arhivă personală +2   FOTO
Radu Ganciu (nr. 3) se ridica imperial la fileu, în anii 60 Foto: Arhivă personală

Articol de GSP - Publicat duminica, 03 aprilie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 03 aprilie 2011 11:35

După o viaţă tumultuoasă, sportivul care a contribuit la marile performanţe ale voleiului românesc din anii '60 locuieşte acum la Bruxelles, de unde îşi deapănă amintirile

"Am început voleiul la 15 ani, în '53, cu atrenorul Jean Ponova. Era un sport tînăr la noi, dar foarte iubit", începe povestea Radu Ganciu, cel a cărui viaţă se suprapune istoriei voleiului din România. Primul campionat naţional se organizase cu doar 4 ani înainte, în 1949!

La 20 de ani, titular la "naţională"!
Nicolae Sotir, ulterior antrenor al României, Turciei şi Franţei, a fost cel care l-a lansat: "M-a remarcat şi m-a adus la Progresul, echipa lui. La 17 ani eram deja titular! A avut încredere, dar şi eu mă pregăteam continuu".

Ascensiunea lui Radu Ganciu a fost fulminantă. În '58, la doar 20 de ani, ajunge în echipa naţională, cu care obţine argintul la CE de la Praga. "Deşi am pierdut finala, ştiam că putem mai mult. Am continuat cu voleiul şi, în paralel, m-am înscris la Politehnică". De la următoarea competiţie majoră, Mondialul din '60, Radu Ganciu a absentat: "Chiar înaintea plecării în Brazilia am fost operat de peritonită. Mi-a părut rău, România a luat locul 3!".

Singura medalie de aur din voleiul românesc
Dar marile rezultate aveau să apară curînd. Cu Ganciu în echipă, "naţionala" masculină cîştigă în '63 Campionatul European disputat la Bucureşti. E singura medalie de aur a voleiului românesc şi una din puţinele cu care ne putem mîndri la sporturi de echipă!
Despre aceste performanţe, voleibalistul povesteşte: "Antrenaţi de Sotir şi Roman, am învins în finală Ungaria. Ne-am luptat din greu şi cu URSS, ruşii aveau două titluri mondiale în ultimii cinci ani! România era o forţă în volei, peste un an am luat locul 4 la Olimpiada de la Tokyo, iar în '66 medalia de argint la Mondiale!".

Campion al Belgiei şi director adjunct la Renault
După Olimpiadă, Ganciu se transferă la Dinamo, cu care cucereşte Cupa Campionilor Europeni două ediţii la rînd, în '66 şi '67. Aceste rezultate l-au stabilit definitiv în elita voleiului şi au atras atenţia cluburilor din Vest: "În '68 am primit oferta de a fi antrenor-jucător la Anderlecht Bruxelles şi am ajuns în Belgia cu soţia mea, cercetător în biologie. Doi ani mai tîrziu, cîştigam campionatul Belgiei".
Ambiţia de a urma Politehnica s-a dovedit a fi inspirată în noul context: "În paralel cu voleiul, m-am specializat în construcţia de automobile. Curînd, am devenit adjunct al directorului de fabricaţie al Renault-Belgia!"

Voleiul masculin, doar în fotografii
Astăzi, din capitala Belgiei, Radu Ganciu aşteaptă senin revigorarea voleiului masculin românesc. Performanţele au rămas în fotografii, umbrite doar de moartea unor colegi şi de suferinţele bătrîneţii. Un surîs se ridică în vocea campionului, ca o minge perfectă deasupra fileului: "Sînt pensionat din volei, dar voleiul nostru nu are voie să se pensioneze".

3 este numărul medaliilor obţinute de România la sporturi de echipă, în ultimii 20 de ani, toate la handbal: aur la CM masculin ('90), argint la CM feminin (2005) şi bronz la CE femini (2010)

Condamnat în lipsă la 10 ani de închisoare
Finalul contractului cu Anderlecht ar fi trebuit să însemne pentru Ganciu şi încheierea şederii în afara graniţelor, potrivit aprobărilor eliberate de regimul comunist. Oficialităţile române i-au ignorat însă cererea de prelungire, iar în 1974 l-au condamnat, în lipsă, la 10 ani de închisoare în urma refuzului întoarcerii în ţară! "Atunci am plecat în Spania, unde am lucrat, dar am şi jucat, la Hispano-Frances Barcelona, timp de trei ani. La întoarcerea în Bruxelles, am obţinut cetăţenia belgiană pentru mine şi familie", îşi aminteşte voleibalistul.

CV Radu Ganciu
Născut în iulie 1938
Performanţe: aur şi argint la CE ('63, '58), argint la CM ('66), locul 4 la Jocurile Olimpice ('64), CCE în '66 şi '67 cu Dinamo Bucureşti, campion al Belgiei cu Anderlecht Bruxelles, ca antrenor-jucător (1970)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rapid vrea să-i fure titularul incontestabil lui Dinamo! L-a contactat pe agentul fotbalistului pentru un transfer la rivali
Superliga
Rapid vrea să-i fure titularul incontestabil lui Dinamo! L-a contactat pe agentul fotbalistului pentru un transfer la rivali
Iker Casillas se iubește cu prezentatoarea TV care a petrecut o noapte acasă la Cristiano Ronaldo
Stiri extrasport
Iker Casillas se iubește cu prezentatoarea TV care a petrecut o noapte acasă la Cristiano Ronaldo
Surpriză! Cristi Chivu, așteptat să semneze: „Favorit să devină antrenorul echipei”
Campionate
Surpriză! Cristi Chivu, așteptat să semneze: „Favorit să devină antrenorul echipei”

Iată cu câți bani l-a convins Șucu să o refuze pe Dinamo și să vină la Rapid! Sume impresionante pentru Liga 1

„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția răpusă de cancer


Comentarii (5)
ioanemanuel
ioanemanuel  •  03 Aprilie 2011, 09:29

ma refeream la performantele fizice strict individuale dar si la contextul social in care ai putea sa faci aceste performante . in ziua de astazi ar fi imposibil un traseu asemanator . nimeni in lumea asta daca s-ar apuca de volei de performanta de la varsta de 15 ani fara a mai atinge vreodata o minge de volei i-ar fi imposibil sa ajunga la aceleasi performante .

tonyc78
tonyc78  •  03 Aprilie 2011, 08:24

BRONZ LA CM MASCULIN DE HANDBAL IN 90, EU ASA STIU... DA CE SA LE CERI LA NISTE ZIARISTI DE ...

hexan
hexan  •  03 Aprilie 2011, 06:48

Totusi, in `90 am luat doar bronz la CM handbal masculin ...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează