SPORTURI  »  ATLETISM  »  MARATONUL DE LA LONDRA

La 41 de ani, Constantina aleargă » Campioana olimpică participă la maratonul de la Londra!

Margaret Okayo (Kenya), Berhane Adere (Etiopia), Mara Yamauchi (Marea Britanie), Deena Kastor (SUA) si Constantina Dita au alergat pe străzile londoneze înaintea cursei. foto: reuters +4   FOTO
Margaret Okayo (Kenya), Berhane Adere (Etiopia), Mara Yamauchi (Marea Britanie), Deena Kastor (SUA) si Constantina Dita au alergat pe străzile londoneze înaintea cursei. foto: reuters

Articol de GSP - Publicat vineri, 15 aprilie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 15 aprilie 2011 22:47

Constantina Diţă participă duminică la maratonul de la Londra, una dintre cele mai importante curse ale sezonului. Cu o tradiţie de 30 de ani, competiţia din capitala londoneză a adunat la start la fiecare ediţie nume importante din lumea atletismului mondial.

Îi place la Londra!
Campioana olimpică din 2008, Constantina Diţă va participa pentru a noua oară consecutiv la maratonul de la Londra, oraş în care la anul se vor desfăşura Jocurile Olimpice. Românca, în vîrstă de 41 de ani, va fi cea mai vîrstincă participantă care va lua startul la cursa oficială dintre sportivele care au un timp sub 2 ore şi 24 de minute. Chiar dacă nu este considerată favorită pentru a urca pe podium, Constantina ocupă un loc special în inimile londonezilor, mai ales că de ultimul deceniu al cursei se leagă şi numele româncei. 

Deşi au trecut anii peste ea, Constantina Diţă rămîne un model. La 41, românca nu a mai coborît sub 2:36.00 de doi ani, însă încă mai are suficiente resurse pentru a ajunge cît mai sus. Este o atletă excepţională care a ştiut cînd să-şi arate valoare, la Olimpiadă”, s-a scris în presa britanică.

La ediţia din 2009, Constantina Diţă a abandonat şi a oprit seria de şase curse încheiate cu succes pe străzile londoneze. Chiar dacă a fost forţată să ia această decizie din cauza problemelor de sănătate, românca a fost vădit dezamăgită de acest eşec, demonstrînd încă o dată că vîrsta nu reprezintă un obsacol pentru ea . "Mi-am dorit din tot sufletul să fac o cursă bună la Londra. Simt că am dezamăgit o lume întreagă", declara sportiva la finalul cursei.

Principala favorită a cursei feminine este Liliya Shobukhova, cîştigătoarea competiţiei din 2010. Rusoaica are parte de o concurenţă foarte mare. Printre pretendentele la podium se află şi nemţoaica Irina Mikitenko, care a obţinut două victorii consecutive în 2008 şi 2009, dar şi chinezoaica Chunxiu Zhou şi etiopiencele Tafa Askale şi Baysa Atsede.

Potrivit caselor de pariuri, Constantina Diţă este cotată cu a opta şansă la victorie, fiind la egalitate cu Atsede Habtamu (Etiopia), Deena Kastor (SUA) şi Askale Tafa (Etiopia). Şi în viziunea pariorilor, rusoaica Liliya Shobukhova este considerată principala favorită la cîştigarea cursei, fiind urmată de nemţoaica Mikitenko.


30 de ani de istorie
Bazele maratonului de la Londra au fost puse de Chris Brasher, fost campion olimpic în 1956 şi jurnalist sportiv şi de John Disley, medaliat cu bronz în proba de 3000 de m obstacole la JO 1952. Cei doi sportivi au fost inspiraţi de maratonul de la New York şi, pe 29 martie 1981, visul li s-a îndeplinit, iar pe străzile londoneze 7.741 de participanţi ”au alergat împreună, au rîs împreună, au suferit împreună, au realizat imposibilul”, după cum descria Braher experienţa în publicaţia ”The Observer”.

De atunci, numărul participanţilor la ”sărbătoarea sportivă” a crescut continuu. În 1983, a avut loc şi prima cursă de maraton pentru persoanele cu handicap. La start s-au aflat 19 concurenţi, dintre care au încheiat 17. La 28 de ani de la prima întrecere, în 2009, numărul celor care au fost dornici de a ”realiza imposibilul” a ajuns la 35.859, iar un an mai tîrziu a depăşit 36.500.

Maratonul de la Londra este cunoscut şi pentru strîngerile de fonduri în scopuri caritabile care se desfăşoară în timpul evenimentului. În 2006, Sir Steve Redgrave, cîştigător a cinci medalii olimpice de aur de aur consecutive la canotaj, a reuşit să strîngă 1,8 milioane de lire sterline, stabilind un record mondial, record care a fost doborît un an mai tîrziu cînd Steve Chalke a adunat 1,85 milioane de lire sterline.

Pe lîngă cursele oficiale, în cadrul maratonului de la Londra se mai desfăşoară şi alte probe, pe categorii de vîrstă, pentru persoanele care nu sînt implicate în fenomenul sportiv, dar care vor să facă mişcare.

Rezultatele Constantinei Diţă la maratonul de la Londra

2003: locul 6
2004: locul 3
2005: locul 2
2006: locul 7
2007: locul 3
2008: locul 8
2009: nu a încheiat cursa
2010: locul 25

TOP 10 timpi ai sportivelor participante la ediţia din 2011
Irina Mikitenko    Germania    2:19.19    38 ani
Zhou Chunxiu    China    2:19.51    32 ani
Liliya Shobukhova    Rusia    2:20.25    33 ani
Constantina Diţă    România    2:21.30    41 ani
Tafa Askale    Etiopia    2:21.31    26 ani
Atsede Baysa    Etiopia    2:22.04    23 ani
Inga Abitova    Rusia    2:22.19    28 ani
Lornah Kiplagat    Olanda    2:22.22    37 ani
Aselefech Mergia    Etiopia    2:22.38    26 ani
Bezunesh Bekele    Etiopia    2:23.09    28 ani

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
lucell
lucell  •  16 Aprilie 2011, 03:04

unde pot vedea acest maraton??

agelu
agelu  •  15 Aprilie 2011, 15:21

Acum inteleg de ce 90% din continut e fotbal. .... "medaliat cu bronz în proba de 3000 de m garduri"! Astept si lovitura de 11 m de la meciul de volei.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează