GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL GSP

Doborîrea recordurilor mondiale în sport ar putea deveni o iluzie » Se atinge limita umană

Usain Bolt Foto 3D: Dan Bucur
Usain Bolt Foto 3D: Dan Bucur

Articol de GSP - Publicat joi, 05 mai 2011 00:00 / Actualizat joi, 05 mai 2011 09:27

Analizînd 3.263 de recorduri mondiale, de la prima ediţie a JO pînă în 2007, opt cercetători francezi au observat că acestea se doboară tot mai rar şi la diferenţe tot mai mici. Predicţia e sumbră: într-o singură generaţie, sportivii îşi vor atinge barierele maxime!

Un colectiv format din opt cercetători francezi a realizat un studiu care pune în discuţie frontierele umane în sport. Concluzia: în 2027, jumătate dintre recorduri nu vor fi depăşite cu mai mult de 0,05%! Cu alte cuvinte, în curînd, ideea de performanţă în sport va trebui regîndită.

Recorduri tot mai puţine
Folosind calcule matematice complexe, s-a analizat progresia a 3.263 de recorduri mondiale, pentru cinci discipline olimpice (atletism, înot, haltere, ciclism, patinaj viteză), de-a lungul a 121 de ani. Scopul a fost determinarea numărului de noi recorduri mondiale raportat la numărul evenimentelor olimpice, de-a lungul timpului.

Şi au rezultat trei perioade de descreştere. Primele coincid cu războaiele mondiale, dar a treia debutează în anii '70 şi se manifestă şi în prezent. Coincidenţă sau nu, atunci apăreau protocoalele antidoping. Iar tendinţa se suprapune anilor '70 -'80, cînd ţările care furnizează 95% din recordurile mondiale (Rusia, SUA, Canada, Japonia) au înflorit economic. Nici măcar creşterea explozivă a numărului de ţări participante la JO n-a putut opri reculul: din '52 pînă în 2004, s-a ajuns de la 69 la 202 naţiuni prezente la Olimpiadă!

Campioni "la mustaţă"
Şi ritmul de îmbunătăţire a recordurilor mondiale e foarte scăzut: barierele sînt depăşite tot mai greu şi cu paşi din ce în ce mai mici. "În acest ritm, motto-ul olimpic «Mai repede, mai sus, mai puternic» ar putea ajunge în pericol în următorul deceniu. Ca să nu mai vorbim de impactul asupra condiţiilor de pregătire a sportivilor şi organizării competiţiilor", precizează Geoffroy Berthelot, unul dintre autori.

Sporturi noi sau de plăcere
Rezultatele acestui demers, dacă se vor adeveri, vor obliga sportul mondial să se reorienteze. "Organizaţiile sportive pot să creeze noi probe, să renunţe la cursa pentru recorduri mondiale, să favorizeze sportul mai puţin asociat cu performanţa pură sau să promoveze beneficiile activităţii fizice", precizează autorii studiului.


27 de ani e recordul de longevitate al unui record mondial în sport: proba atletică de 800 m feminin, Jarmila Kratochvilova (Cehia), 1983, Munchen

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Decizie definitivă pentru Elena Udrea! Curtea Supremă a dat verdictul în urma cererii de eliberare în dosarul „Gala Bute”
Special
Decizie definitivă pentru Elena Udrea! Curtea Supremă a dat verdictul în urma cererii de eliberare în dosarul „Gala Bute”
Inimaginabil ce a reușit Norvegia în ultimul meci al grupei la Euro 2024 de handbal feminin
Handbal
Inimaginabil ce a reușit Norvegia în ultimul meci al grupei la Euro 2024 de handbal feminin
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală: „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
Box
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală: „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”

„E în primii 3 la fiecare antrenament, cum să nu-l țin?” » Mircea Lucescu, interviu de impact: „S-au mai supărat și nu mă interesează, am fost printre ultimii”

În ce an spune Mark Zuckerberg că vor dispărea telefoanele mobile și ce dispozitiv revoluționar le va lua locul


Comentarii (2)
nter
nter  •  05 Mai 2011, 09:11

E normal sa se doboare din ce in ce mai greu, pana la urma n-o sa alerge nimeni suta de metri in 2 secunde sau chestii d-astea.

talpaiadului
talpaiadului  •  05 Mai 2011, 04:09

La cat de cacaciosi sunt francezii in ceea ce priveste cercetarea, nu are nici un sens sa ne facem probleme ca studiul de mai sus chiar are un substrat real. Daca erau americani, nemti sau japonezi, atunci era alceva, dar francezii sunt vai de mama lor la capitolul cercetare.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează