Articol de GSP - Publicat vineri, 24 iunie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 24 iunie 2011 11:21
Au meserii diferite,însă îi uneşte pasiunea pentru un sport mai puţin cunoscut în România
În 2007, o gaşcă de "nebuni", condusă de Cristian Rizu, a pus bazele unei echipe de fotbal american, toţi fiind uniţi de aceeaşi pasiune, plăcerea de a face mişcare şi dorinţa de a populariza în România un sport necunoscut atunci.
Ca orice început, nimic nu a fost uşor. După luni de zile în care au comunicat doar virtual, pe forumuri şi site-uri specializate, în februarie 2007, pasionaţii fotbalului american au decis că este momentul să se întîlnească. Aşa a început povestea lor. De atunci, s-au adunat în parcuri, s-au antrenat pe terenuri închiriate, fără echipamente, fără să cunoască foarte bine regulile jocului, fără antrenor, ci doar cu dorinţa de a face ceea ce le place, iar în vara lui 2007 s-a creat " The Warriors", formaţia care trei ani mai tîrziu avea să devină prima campioană naţională la fotbal american.
Antrenament în costum
Bogdan Tudor, unul dintre primii oameni care s-au alăturat grupului, îşi aduce aminte acum cu amuzament despre primele întîlniri la care a participat. Nu regret nici o clipă decizia pe care a luat-o, spune că are alături de el o a doua familie şi este fericit că poate face cunoscut un sport atît de frumos precum fotbalul american. "Eu sînt unul dintre veterani. Am venit încă din 2007, din primăvară, pe vremea cînd nu existau echipamente şi aveam doar trei mingi. Îmi plăcea fotbalul american şi vroiam să mai găsesc şi alţi pasionaţi aşa că am început să caut pe internet informaţii. Aşa am găsit pe forumuri anunţul lui Cristi Rizu care căuta persoane pasionate pentru a forma o echipă. Ţin minte că la primul antrenament m-am dus în costumul de la birou. Erau nişte puşti care mă priveau ca pe un nebun. Fac totul pentru mine şi pentru echipă, iar asta contează cel mai mult ", a spus Tudor.
Chinuit de echipament
Şi Cosmin Zamfir are o poveste asemănătoare cu cea a lui Bogdan. Din dorinţa de a face sport şi din auzite, a aflat despre echipă. Rîde cînd îşi aduce aminte de primul antrenament cu echipament complet şi de primul meci pe care "The Warriors" l-a jucat cu formaţia din Constanţa. "Totul a început dintr-o aroganţă. Nu ştiam aproape nimic despre fotbalul american. Pînă m-am angajat am făcut foarte mult sport şi mi-am dorit să continui. Am găsit pe internet mai multe articole şi aşa am ajuns la ei. Eram doar cîţiva băieţi, cam derutaţi, dar toţi vroiam să facem mişcare. În toamna lui 2007, cînd am primit echipamentele a fost un chin. Au aproape 10 kg. Eram restricţionaţi în mişcări, nu mai vedeam aproape nimic, dar ne-am obişnuit. Tot atunci am jucat şi primul meci, cu cei de la Constanţa. Acum, cînd mă uit la înregistrări, îmi vine să rîd. Eram ca nişte copii", a povestit Cosmin.
De la ziarist la fotbalist
Unul dintre cei mai noi jucători sosiţi în echipă este Laurenţiu Mandu. A cochetat cu fotbalul american la nivel de spectator, dar şi de scriitor datorită meseriei pe care o practică, cea de jurnalist. În 2009 şi 2010 a participat la finalele Super Bowl XLIII. Acum cîteva luni a mers la un antrenament al bucureştenilor şi acolo a rămas. "Am fost legat de acest sport de mulţi ani. Am văzut mai multe meciuri din America, chiar şi finalele din 2009 şi 2010. Ştiam de comunitatea din Bucureşti şi am decis că este momentul să fac şi eu mai mult decît să mă uit la televizor, mai ales acum, pînă îmi mai permite vîrsta. Ştiam regulile de joc aşa că m-am acomodat repede, mai ales că grupul este foarte unit şi deschis să primească cît mai mulţi membrii pasionaţi de fotbal american. Sînt oameni din toate categoriile: studenţi, şomeri, directori, dar pe teren toţi sînt jucători", a afirmat Laurenţiu.
Antrenori americani
Evoluţia celor de la "The Warriors" nu este întîmplătoare. Dacă în 2007 erau doar cîţiva oameni pasionaţi de sport, acum au ajuns campionii României şi se duelează cu formaţii din străinătate. Un rol important la această ascesiune au avut-o şi tehnicienii americani care se ocupă de pregătirea echipei. Rob Pewtress este antrenorul principal şi este ajutat de Jeff Clinger şi de Rob Demsey. "Pewtress s-a mutat recent în ţară cu familia. Îi lipseşte cultul pentru sport al americanilor, de aceea s-a decis să ne ajute. I-a făcut plăcere să afle că există şi în România oameni pasionaţi de fotbalul american. Jeff Clinger a ajuns aici în scop de serviciu. E detaşat NATO. Şi-a adus copilul să joace pentru noi, iar apoi nu a mai plecat nici el. Ne antrenam după ureche, iar el s-a oferit să rămînă alături de noi, iar Demsey este însurat cu o româncă şi lucrează în telecomunicaţii. La fel ca şi ceilalţi, a auzit de noi, a venit să vadă ce facem şi s-a alăturat echipei. Toţi fac asta din plăcere, nu primesc nici un ban", a povestit Bogdan Tudor. Sînt puşi pe fapte mari şi vor ca fotbalul american să facă parte din viaţa românilor.