Articol de Ionuţ Coman - Publicat luni, 01 august 2011 00:00 / Actualizat luni, 01 august 2011 22:08
Prima ediţie a maratonului de înot în ape deschise, " Aqua Challenge Mamaia 2011", a înregistrat un record absolut de participare, la startul întrecerii prezentîndu-se 130 de concurenţi de toate vîrstele. Competiţia, care a prins viaţă graţie singurului medaliat olimpic din înotul masculin românesc,Răzvan Florea, care şi-a unit forţele cu Vlad Stoica, preşedintele ACS Smartatletic, fost campion naţional de triathlon şi participant la mai multe concursuri ironmen. "Anul trecut am făcut o încercare, dar, de această dată, împreună cu Vlad Stoica, DJST Constanţa şi Serviciul de Salvamari Profesionişti, am organizat o întrecere interesantă. Este o competiţie benefică atât pentru sportul de masă şi, de ce nu, şi pentru sportul de performanţă, pentru că vorbim despre o probă olimpică, cea de 5.000 de metri. La noi în ţară nu s-au organizat astfel de întreceri până acum, dar sper ca peste cîţiva ani România să aibă un reprezentant în marile concursuri de înot în ape deschise. Îmi doresc ca această competiţie să devină de la an la an mai populară", a spus Răzvan Florea. Concurenţii, veniţi din toată ţara, au luat startul în cele două probe, de 1.500 metri şi 5.000 metri, de pe plaja "Lozul cel mare", aparţinând Loteriei României, din zona Cazino a staţiunii Mamaia, acolo unde organizatorii şi-au stabilit cartierul general.
"Uriaşul" învingător
Proba regină, 5.000 de metri, a fost câştigată la categoria Elite de una dintre marile speranţe ale înotului românesc, Bogdan Urichianu, un uriaş de 2 metri, în vîrstă de 20 de ani, component al lotului naţional. "Sînt bucuros că am reuşit să termin cu bine concursul şi că am avut un final bun. Rezultatul mă mulţumeşte şi voi reveni cu multă plăcere şi anul viitor la Mamaia. Sper ca a doua ediţie să adune la start peste 200 de participanţi", a spus învingătorul.
Cîştigătorii au fost: proba de 1.500m: amatori, feminin: 19-30 ani - Ana Dima; 31-40 ani - Oana Felipov; 41-50 ani - Anca Pătrăşcoiu; masculin, juniori: 9-14 ani - Eduard Drăgulin; 15-18 ani - Mihai Spălăţelu; amatori: 19-30 ani - Alin Artimon; 31-40 ani - Dragoş Coman; 41-50 ani - Gabriel Mitache; peste 50 ani - Gheorghe Poroineanu; proba de 5.000m: amatori, feminin: 19-30 ani - Anda Georgescu; 31-40 ani - Ileana Panţu; masculin: 19-30 ani - Alexandru Diaconu; 31-40 ani - George Munteanu; 41-50 ani - Doru Munteanu; Elite - Bogdan Urichianu.
Întâlnire cu foştii colegi
Desfăşurată pe o vreme excelentă, întrecerea a fost dominată de o atmosferă de bună dispoziţie şi fair-playul, mai ales că a prilejuit întîlnirea între foştii mari performeri ai înotului românesc. "M-a atras în primul rînd mişcarea, dar şi faptul că m-am întâlnit cu foştii mei colegi de la lot, în frunte cu Răzvan Florea. Am ales să particip la 1.500m, distanţa perfectă pentru mişcare şi pentru a slăbi. Mi-ar fi fost mult mai greu la 5.000m. Nu mă aşteptam să fie atât de mulţi participanţi şi, mai ales, atît de mulţi copii la startul întrecerii", a mărturisit Dragoş Coman, medaliat cu bronz în proba de 400m de la Campionatele Mondiale din 2003, de la Barcelona.
Pe lîngă acesta, la startul competiţiei au mai fost prezente nume mari ale înotului românesc, Ştefan Gherghel, Anca Pătrăşcoiu, Nicu Ivan, toţi participanţi la Jocurile Olimpice, vicepreşedintele Federaţie Române de Nataţie şi Pentatlon, Matei Giurcăneanu, dar şi actuali componenţi ai lotului naţional, Bogdan Urichianu, Cătălin Cozma şi Mihai Spălăţelu, alături de reprezentanţi ai forurilor sportive, Elena Frîncu, director DJST, şi Octavian Tileagă, antrenor federal de la Federaţia Română de Nataţie. Printre participanţi s-au aflat şi doi stranieri, italianul Dario Dodero, care a încheiat al doilea în proba de 1.500m, la categoria 41-50 ani, 1500m şi americanul Robert Doughten, clasat al cincilea în proba de 5.000m, la categoria 31-40 ani. Decanul de vîrstă al întrecerii a fost Gheorghe Poroineanu, în vîrstă de 70 de ani, care s-a impus în proba de 1.500m, la categoria peste 50 de ani, promiţând că anul viitor va reveni pentru a concura în proba de 5.000m. Nu a lipsit nici partea feminină a întrecerii, în frunte cu Anca Pătrăşcoiu, medaliată cu bronz în proba de 200m spate de la Jocurile Olimpice din 1984, de la Los Angeles.
Mişcare şi muzică
Pe lângă concurs, organizatorii au oferit numeroase surprize pentru spectatori. Astfel, instructorii de la două săli de forţă constănţene, Sangym, din complexul Brick, şi "Atmosphere Wellness Club", situată la ultimul etaj al centrului de distracţii Lake View, au susţinut un show aerobic, însoţit şi de un moment artistic oferit de o trupă de zumba, care a găsit mulţi adepţi printre cei aflaţi pe plajă. Toţi participanţii au primit diplome de participare, iar cei clasaţi pe podium au fost recompensaţi cu echipament sportiv marca Tyr, energizante de la suplimente.ro şi abonamente la cele două săli de forţă. După festivitatea de premiere, organizatorii şi concurenţii au participat la Pasta Party, un banchet organizat pe terasa Aka Liane, aflată pe plaja de la Casino.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul