Articol de Mirela Neag - Publicat marti, 22 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 21 noiembrie 2011 20:07
Plecînd de la problemele ridicate de renta viageră, preşedintele forului olimpic român crede că este momentul schimbării mentalităţii în sportul românesc
Comitetul Olimpic şi Sportiv Român s-a mutat în noul sediu, situat lîngă Arcul de Triumf, de mai bine de o lună. Octavian Morariu şi-a aranjat biroul la etajul al treilea. Unul mai spaţios şi mai luminos decît cel din vechiul sediu, din Piaţa Victoriei. Problemele sportului au rămas însă aceleaşi.
- Domnule Morariu, renta viageră a fost întoarsă pe toate feţele în ultimele zile!
- Mă bucur că s-a creat această emoţie care a bulversat multă lume. Acum se vorbeşte şi despre sport.
- Şi cum vede forul olimpic această problemă?
- Renta viageră face din România ţara care-şi protejează cel mai bine din lume sportivii. Aceste rente s-au născut pe fondul unei nevoi sociale, dar care oferă posibilitatea unei conversii sociale după ce sportivul îşi întrerupe cariera competiţională. Renta este legitimă şi singulară, dar ne arată acum că sportul nu are un sistem social compatibil cu societatea în care trăim. Şi de aici toate relele...
- Trebuie reformat cumva şi sportul?
- Toată această dezbatere provocată de renta viageră ne arată exact acest lucru. Că sistemul în care funcţionează sportul românesc nu mai este conectat la realitate. Şi sportul merită să fie reformat. Comitetul Olimpic a propus în ultimii ani multe modificări legislative în acest sens, dar nu au fost luate în calcul. Poate că era nevoie de un cataclism ca să vorbim despre ele.
- Cum vede forul olimpic acordarea acestor rente?
- În primul rînd, ANST trebuia să colaboreze cu toţi factorii implicaţi înainte de a propune aceste modificări la Legea Sportului. Nu este în regulă ca ministrul să se ducă să liniştească sportivii. Eu înţeleg ideea din spatele proiectului ANST, dar aceasta trebuie modelată şi analizată. Nu cred că poate cineva să le impună sportivilor cît timp să facă performanţă. Putem să facem calcule şi statistici, dar trebuie să fim rezonabili. Dar dacă tot se va merge pe impunerea unei limite de vîrstă, trebuie găsit un echilibru în funcţie de disciplină.
- Şi se va rezolva problema?
- Nu cred că acordarea sau nu a rentei este miezul reformei în sport. Trebuie creat un sistem prin care sportivii să cîştige bani din piaţa privată. Nu le facem nici un bine dacă-i ţinem numai din veniturile de la stat, care pe timp de criză nu pot depăşi decenţa. Trebuie să-i facem să-şi promoveze interesele. Că s-a ajuns aici este responsabilitatea întregii lumi sportive, care nu a militat suficient, iar acum regretă. Înainte de '89, sportivii români erau nişte profesionişti săraci, iar cei din Occident, amatori bogaţi. Acum, datele s-au schimbat. Ei au devenit profesionişti bogaţi, iar noi, nişte amatori săraci...
- Deci tot la modificarea Legii Sportului se ajunge?
- Da, dar cu implicarea tututor. Toate intenţiile noastre au fost percepute distorsionat. Că, de fapt, COSR doreşte să pună mîna pe federaţii! Există şi o prudenţă, o reticenţă a federaţiilor, în sensul că or să piardă banii de la stat. Dar nu-i vor pierde, ci o să cîştige mai mulţi. Cu o condiţie. Să muncească.
- ANST v-a solicitat colaborarea?
- Între COSR, ANST şi Minister este o comunicare greoaie. Îmi este mai uşor să comunic cu preşedintele Băsescu. De exemplu, nici acum nu am primit banii de la Loteria Naţională, deşi ştim că banii sînt la ANST.
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro