Articol de Mădălin Răureanu - Publicat joi, 02 februarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 02 februarie 2012 12:54
Dinamo, Rapid şi Steaua au disputat cîteva amicale în stagiul din Antalya, unde şi-au etalat noile transferuri sau o filozofie îmbunătăţită pentru retur. Ce puncte forte şi puncte slabe au arătat cele 3 mari echipe ale Capitalei.
Dinamo
Puncte forte:
- "Cîinii" au transferat doi jucători de bandă care îi oferă mai multe soluţii lui Ciobotariu. Avîndu-i pe Curtean şi Strătilă, antrenorul lui Dinamo intenţionează să-l folosească pe Laurenţiu Rus fundaş dreapta, asta oferindu-i mai multe soluţii şi în centrul defensivei. În acest condiţii, Luchin va fi trecut în centru şi se va lupta pe două locuri cu Moţi şi Grigore.
- Revenirea unor jucători acoperă unele slăbiciuni. Deşi au arătat multe carenţe în cele 3 partide disputate în Antalya, dinamoviştii au fost lipsiţi de mai mulţi jucători de bază. Niculae, Kone sau Bălgrădean au fost chemaţi la loturile naţionale şi îşi vor face simţită prezenţa în jocul "cîinilor" de la primul meci.
- Ciobotariu îşi continuă munca foarte bună din tur. Tehnicianul foloseşte acelaşi modul 4-4-2, iar în retur Dinamo va avea avantajul omogenităţii, dar şi stabilitatea şi încrederea oferite de poziţia de lider.
Puncte slabe:
- Lipsa concurenţei pe postul de fundaş stînga. Ciobotariu are un singur jucător în această poziţie: Cristi Pulhac
- Dependenţa de Kone. Lipsa africanului în "11"-le "cîinilor" se vede imediat, variata Dorel Stoica folosită de Ciobi neridicîndu-se la nivelul lui Kone.
- Transferurile n-au confirmat. Nici unul dintre nou-transferaţii Curtean şi Strătilă n-au impresionat pînă acum şi nu pot fi certitudini în acest moment.
Amicalele roş-albilor
Dinamo - Taraz 0-1
Dinamo - Ried 1-1
Dinamo - Karpati 0-2
Rapid
Puncte forte:
- Omogenitatea. Răzvan Lucescu a păstrat acelaşi colectiv şi foloseşte acelaşi 4-3-3 ca şi în tur. Jucătorii Rapidului se obişnuiesc din ce în ce mai bine cu strategia tactică a lui Lucescu jr. şi asta se vede. Giuleştenii au numai victorii în meciurile de pregătire.
- Transferurile lui Alex Ioniţă, Pavlovici şi Vîtcă. Deşi nici unul dintre cei 3 nu va pleca din postura de titular, nou-veniţii în tabăra rapidiştilor îi oferă soluţii bune lui Răzvan. Vîtcă e mai experimentat decît Drăghia şi Straton, Pavlovici a demonstrat că-l poate înlocui cu brio pe Alexa, iar Alex Ioniţă va fi un concurent "cu greutate" pentru Daniel Pancu.
- Experienţa. Media de vîrstă a lotului rapidist este de 28 de ani. Răzvan are o echipă mult mai experimentată decît au Ciobotariu şi Ilie Stan. Media de vîrstă a dinamoviştilor este de 25,5 ani, iar a steliştilor 24,6 ani.
Puncte slabe
- Nici o noutate în lot care să fie certitudine pentru titularizare. Deşi sînt soluţii bune pentru Răzvan Lucescu, Vîtcă, Pavlovici şi Alex Ioniţă îşi vor face cu greu loc în primul "11" în faţa concurenţilor Coman, Alexa şi Pancu.
- Lipsa unui playmaker. Rapid a arătat în amicale ca o echipă foarte solidă şi bine organizată, dar care suferă la construcţie. Lipsa unui jucător creativ la mijlocul terenului se vede, jocul giuleştenilor bazîndu-se în unele momente pe pase lungi trimise de fundaşi către atacanţi sau pe contraatac.
- Pancu nu e pivotul de care ar avea nevoie Rapid. În sistemul cu un singur vîrf folosit de Răzvan, acesta trebuie să se mişte mult şi să fie combativ. Pancu are forţă, tehnică şi execuţii, dar nu mai are capacitate de efort pentru a îndeplini aceste sarcini.
Amicalele rapidiştilor
Rapid - Brann (Norvegia) 2-1
Rapid - Daugava (Letonia) 3-1
Rapid - Ordabasy (Khazahstan) 0-0 (4-2 la penalty-uri)
Rapid - Terek (Rusia) 1-0
Steaua
Puncte forte:
- Campania de achiziţii. Ilie Stan e hotărît să-i impună titulari pe Dănănae, Chipciu şi Chiricheş. Şi ceilalţi doi nou-transferaţi, Pîrvulescu şi Machado, au demonstrat în amicale că au forţa de a se lupta pentru titularizare.
- Lotul numeros şi valoros. Ilie Stan e pus în dificultate cînd alege primul "11". Antrenorul Stelei are cel puţin dubluri pe toate posturile, mai puţin pe cel de mijlocaş dreapta.
- "Renaşterea" unor jucători ca Florin Costea, Tibi Bălan sau Dănănae. Cei 3, consideraţi întotdeauna fotbalişti cu multe calităţi, par a fi revitalizaţi de Ilie Stan. Florin Costea a evoluat foarte bine în amicale şi-i ameninţă postul lui Tănase. Tibi Bălan n-a impresionat, dar bine pregătit fizic poate fi o soluţie pentru a face pereche alături de Bourceanu, iar Dănănae e deja fundaşul dreapta de bază al Stelei.
Puncte slabe:
- Concurenţa mare din lot poate fi o problemă. Ilie Stan are 4 variante de fundaş stînga, 3 de fundaş dreapta şi 6 de atacant. Asta poate crea tensiuni în lot, jucători ca Tănase, Latovlevici, Tibi Bălan sau fraţii Costea riscînd să rămînă pe bancă.
- Chipciu e singurul mijlocaş dreapta. Mijlocaşul adus pe 1,2 milioane de euro de la Braşov e unica variantă a lui Ilie Stan pentru acest post. Asta poate deveni o mare problemă, în condiţiile în care Chipciu evoluează la Steaua în premieră în banda dreaptă, iar jocul său în amicale a trădat acest lucru.
- Incertitudinea postului lui Brandan. Deşi intenţiona iniţial să-l coboare pe Brandan în apărare, Ilie Stan l-a folosit pe argentinian tot mijlocaş central iar evoluţiile foarte bune ale acestuia complică situaţia altor jucători. Prepeliţă, Tibi Bălan sau Răduţ n-ar mai avea nici o şansă de a prinde primul "11" dacă Brandan e privit în continuare ca fiind un mijlocaş.
Amicalele Stelei
Steaua - Levski Sofia (Bulgaria) 2-1
Steaua - Legia Varşovia (Polonia) 2-1