SPORTURI  »  JO 2012  »  JOCURILE OLIMPICE

Cine va duce steagul?! » Se caută un portdrapel pentru Londra

Georgeta Andrunache e prima opţiune a COSR pentru postul de portdrapel, însă canotatoarea pare tentată să refuze. +4   FOTO
Georgeta Andrunache e prima opţiune a COSR pentru postul de portdrapel, însă canotatoarea pare tentată să refuze.

Articol de , - Publicat marti, 10 aprilie 2012 00:00 / Actualizat luni, 09 aprilie 2012 20:49

COSR o vrea portdrapel la JO de la Londra pe Georgeta Andrunache. Aceasta nu crede însă că va accepta. Cvindrupla campioană olimpică nu crede că va spune da propunerii COSR din cauza programului competiţional de la Londra.

Aproape trei luni au mai rămas pînă la debutul Jocurilor Olimpice de vară, calificările încă nu s-au terminat, dar forul olimpic român s-a gîndit deja pe cine să desemneze ca portdrapel al delegaţiei tricolore la Londra. "Noi o vom propune pe canotoarea Georgeta Andrunache. Este cel mai valoros sportiv român al momentului, performanţele fiind singurul criteriu luat în calcul. Ştim că încă nu s-a definitivat lotul de canotaj, dar mai mult ca sigur, Andrunache va face parte din el", a declarat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR.

Momentul defilării "tricolorilor" la ceremoniile de deschidere a întrecerilor olimpice a fost descris cu emoţie atît de ziarişti, cît şi de sportivi. "Trec prin faţa noastră atleţii români, care şi-au făcut apariţia pe stadion avînd în frunte ca port-stegar pe atletul Alexandru Bizim. Publicul italian îşi manifestă simpatia pentru «latinii din răsărit». Fetele noastre salută tribunele agitînd batiste. Băieţii fac o frumoasă impresie prin defilarea lor ordonată, prin ţinuta elegantă" este mărturia lui Radu Urziceanu şi a lui Tudor Vornicu în cartea dedicată Jocurilor Olimpice de la Roma 1960.

Lipă: "Nu e o corvoadă!"
Ultima reprezentantă a sportului cu vîsle desemnată portdrapelul României, Elisabeta Lipă, îşi aminteşte de aceste momente de parcă ar fi fost ieri. "Eu am fost privilegiată pentru că am primit această onoare la două Olimpiade consecutive: la Sydney 2000 şi la Atena 2004. La prima am avut emoţii mari şi nu am putut face vreo deosebire între momentul ceremoniei şi cel în care am urcat pe podium. Poate pentru că sînt mai patrioată! Ştiu doar că în momentul defilării mi-a tremurat tot timpul mîna cu care am dus drapelul şi nu din cauză că mi-ar fi fost greu, ci pentru că am trăit momentul foarte intens", a povestit actuala şefă a canotajului românesc.

Ea nu crede că a fi portdrapel este o corvoadă. "Am participat la repetiţii, la ceremonie am ţinut steagul timp de o jumătate de oră, am ajuns la hotel la miezul nopţii, iar a doua zi am intrat în concurs. Credeţi că a fost obositor? Deloc. A fost chiar o plăcere! La Atena 2004 eram deja pregătită sufleteşte", a susţinut Lipă.

Grasu: "Te responsabilizează!"
În cartea "Olimpiada californiană - Los Angeles 1984", Horia Alexandrescu a consemnat: "Publicul a făcut olimpicilor noştri o primire entuziastă, de-a dreptul electrizantă. Iar sportivii şi tehnicienii, avîndu-l în frunte, portdrapel, pe campionul olimpic din 1980, Corneliu Ion, au trecut parcă şi mai mîndri şi mai onoraţi, prin faţa tribunei oficiale".

La Barcelona 1992, portdrapelul României a fost atletul Costel Grasu. "Am fost propus de Lia Manoliu, fapt ce m-a responsabilizat foarte mult. M-a obligat la un rezultat bun. Am sperat să urc pe podium, dar şi locul patru a fost o mare performanţă pentru mine", a mărturisit discobolul, în prezent soţul şi antrenorul Nicoletei Grasu.

Pentru Londra, COSR trebuie să se gîndească la o variantă de rezervă în cazul unui refuz din partea Georgetei Andrunache, care consideră că îi va fi dificil din cauză că va intra în concurs a doua zi.

"Pentru mine este o mare onoare propunerea de a fi portdrapelul României, dar nu cred că o voi putea onora. Lotul de canotaj încă nu este definitivat şi apoi ceremonia de deschidere are loc pe 27 iulie, iar canotajul intră în concurs pe 28 iulie" (Georgeta Andrunache)

Mărturiile celor care au purtat drapelul României la Jocurile Olimpice:

1964
"Prin faţa tribunei trec sportivii României, fetele purtînd taioare albastre cu fuste gri, băieţii în costume bej-crem. Steagul patriei noastre e purtat de bravul caiacist Aurel Vernescu" (Olimpiada recordurilor - Ilie Goga si Romeo Vilara)

1968
"Sportivele noastre între care distingem pe discobola Lia Manoliu şi pe săritoarea în lungime Viorica Viscopoleanu, pe scrimele Ileana Drîmbă şi Olga Orban-Szabo, purtau taioare de aba, brodate cu motive naţionale în fir negru, jabouri de mătase crem şi pe cap pălăriuţe cu panglică neagră. Băieţii erau îmbrăcaţi în vestoane bleumarin cu cravate în dungi tricolore şi pantaloni gri" (Olimpiada mexicană - Emanuel Valeriu şi Ilie Goga)

1972
"Purtătorul drapelului, ca şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi Mexico, a fost caiacistul Aurel Vernescu. Sportivele noastre purtau elegante costume cu jachete albastre în dungi şi fuste albe, iar băieţii haine albastre şi haine gri". Defilarea a fost făcută pe o sîrbă stilizată (Jocurile Olimpice de la Munchen - Ilie Goga si Victor Bănciulescu)

1976
"De sub tunelul de lîngă capul pistei, din dreptul plecării de la 110 m garduri, îşi face apariţia delegaţia olimpică a ţării noastre. În frunte purtătorul de pancartă pe care scrie Roumanie, urmat de luptătorul Nicolae Martinescu, campion olimpic la Munchen, care poartă steagul tricolor. Cu un gest larg, elegant la o comandă, băieţii îşi scot pălăriile de pai la trecerea prin faţa tribunei oficiale, acolo, unde în picioare, suverana Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a, cu o uşoară înclinare a capului le răspunde salutului" (Olimpiada Nadiei Comăneci - Romeo Vilara)

1980
"Se aplaudă fiecare nou grup de olimpici, dar în momentul cînd în stadion pătrunde delegaţia României, peluza scandează cu putere numele ţării noastre, în timp ce drapelul tricolor flutură mîndru. În fruntea lor, portdrapelul este luptătorul Andrei Vasile, un băiat înalt, vînjos, care ţine cu mîndrie, neclintit, drapelul atît de scump nouă" (Olimpiada '80 - Horia Alexandrescu)

Sportivii care au purtat steagul la Jocurile Olimpice
1936: Şerban Mănciulescu - tirist
1952: Dumitru Paraschivescu - atlet
1956: Iosif Sîrbu - tirist
1960: Alexandru Bizim - atlet
1964: Aurel Vernescu - kaiacist
1968: Aurel Vernescu - kaiacist
1972: Aurel Vernescu - kaiacist
1976: Nicolae Martinescu - luptător
1980: Vasile Andrei - luptător
1984: Corneliu Ion - tirist
1988: Vasile Andrei - luptător
1992: Costel Grasu - atlet
1996: Iulică Ruican - canotor
2000: Elisabeta Lipă - canotoare
2004: Elisabeta Lipă - canotoare
2008: Valeria Beşe - handbalistă

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (4)
klaxxy
klaxxy  •  27 Iunie 2012, 08:23

Eu cred ca cel mai indreptatit sa duca drapelul este Victor Ponta.

neacaisa
neacaisa  •  29 Aprilie 2012, 13:48

Alina Dumitru sau Constantina Dita as propune eu :)

mihrp
mihrp  •  10 Aprilie 2012, 22:16

MARIAN OPREA triplusalt ar fi potrivit

Vezi toate comentariile (4)
Comentează