Articol de Cristian Geambașu - Publicat miercuri, 23 mai 2012 00:00 / Actualizat joi, 24 mai 2012 10:20
Ermetismul italian al lui Bonetti a fost peste organizarea lui Răzvan. Dinamo s-a apărat eroic, Rapid s-a trezit prea tîrziu
Banal. Sau poate că nu. Mai întîi a fost meciul galeriilor. Atacuri şi contraatacuri, nu s-a jucat deloc la temporizare. Culori cu zeci de mii de inimi. Alb-roşu, vişiniu, vise, speranţe. Concentrare. Emoţii. Fotbal, ar trebui să fie şi fotbal. Cupa României pe un stadion adevărat, unde oamenii nu mai vin cu coifuri făcute din ziare şi umbrela în punga de plastic. Astăzi umbrelele sînt considerate arme albe, iar hamburgerii au luat locul seminţelor de "floare". Acum 44 de ani, cînd Dinamo cîştiga ultima Cupă în faţa Rapidului, aşa era. Şi nu o să vă vină să credeţi, nu erau toate aşa de rele!
Click aici pentru GALERIE FOTO de la partidă!
Viteză contra posesie
Bonetti l-a trimis din nou pe Naumovski să apere poarta lui Dinamo, iar pe Dănciulescu să-l ajute pe Niculae, în faţă. Nu, nu a renunţat la Alexe, care pîndeşte în spatele lor. Teoretic, Dinamo începe mai ofensiv decît credeau cei mai mulţi. Nu doar teoretic, băieţii din Ştefan cel Mare joacă mai direct pe poartă şi încearcă să spargă pe flancuri. Rapid răspunde cu posesie şi nu se simte absenţa lui Rui Duarte, înlocuit de Mihai Roman. Ex-braşoveanul e prezent şi atent, atît în defensivă, cît şi în atac.
Marius Niculae semnează prima ocazie dinamovistă în minutul 15, cu o semifoarfecă foarte curată după o pasă de pe stînga a lui Dănciulescu. Coman era bătut, dar mingea a trecut puţin pe lîngă bară. Rapid ripostează la doar 4 minute distanţă, cînd Kone se complică şi pierde o minge în faţa lui Teixeira. Pasă la Deac, apoi în careu Alexa şi Surdu ratează deschiderea scorului sub privirile împietrite şi picioarele împleticite ale apărării conduse de Moţi.
Fundaşii în alb-roşu continuă să aibă intervenţii situate între stîngăcie şi comic pentru că Deac şi Herea nu slăbesc presiunea şi singura şansă a dinamoviştilor rămîne ca faza să se dezvolte departe de poarta lui Naumovski. Adică Rus, Alexe, şi Curtean să ţină mai mult de minge, lucru pe care în prima jumătate l-au reuşit mai bine Teixeira, Grigore şi Bozovici. Marius Alexe (39) rupe ritmul după o perioadă în care nimeni nu a mai vrut să rişte, dar centrarea lui nu găseşte decît capul lui Roman, care respinge la sacrificiu. La faza imediat următoare, Curtean şutează interesant, cu efect, spre colţul lung al porţii lui Coman, care găseşte totuşi resurse să respingă. Meciul se animă, Bozovici trimite pe lîngă la pasa lui Deac.
Galeriile cîntă, dar prima repriză se termină cu un 0-0 mare înscris pe cubul pe care la inaugurare îl luau la ţintă alde Benzema şi Ribery. O bănuială ne dă tîrcoale în pauză: aceea că finala începe să semene cu ultima partidă din campionat; din Giuleşti. Să nu disperăm totuşi...
Antrenori trendy, joc vintage
La pauză un priten îmi spune că are impresia că vede un meci între două echipe ale lui Chelsea, dar pe ai căror jucători îi cam muşcă mingea. Răutăţi. Sau răutăcisme. Hai să vedem ce mai fac şi domnii antrenori. Răzvan e dirijorul la patru ace, Bonetti, regizorul trendy, în sacou, blugi şi bascheţi. Moda din teren e vintage, fiindcă nimeni nu are tupeu să ia taurul de coarne, să atace. Iar scenariul unui astfel de meci include logic şi un gol care cade după o lovitură de colţ. Curtean este la serviciu, Scarlatache la primire, fundaşul dinamovist lovind impecabil cu capul sub privirile bînde ale lui Marcos Antonio şi Oros.
Este 1-0 pentru Dinamo şi Rapid mai are 33 de minute să repare. La fel de logic, băieţii din Grant merg spre poarta dinamovistă, renunţînd la prudenţă. Nu mai au ce apăra. De parcă avuseseră. Herea (65) se înfiltrează în careul mic dinamovist la cornerul bătut de Deac, apărătorii din faţa lui Naumvski sînt culanţi, dar vîrful rapidist greşeşte ţinta. Grigorie, intrat în locul lui Surdu după gol, atacă pe dreapta flancului alb-roşu, acolo unde Luchin nu străluceşte la capitolul viteză. Kone salvează şi oferă secunde de respiraţie pentru ai lui. Intră şi Cătălin Munteanu la Dinamo, dar playmakerul din Ştefan cel Mare e trimis la munca de jos, alături de Kone. Răzvan îşi trimite toţi atacanţii în teren şi renunţă la "chirurgul" Alexa.
Vor reuşi Pancu şi Ioniţă mai mult? Răspuns final al finalei. Nu. Cinismul italienesc al lui Bonetti a învins catenaccio-ul de Giuleşti al lui Lucescu junior. E bine? E rău? E moral? Poate că nu, dar trofeele se cîştigă şi aşa.
ŞTIRI DE LA MECI
Surpriza lui Răzvan
Aseară, Răzvan Lucescu a improvizat şi a mizat în banda dreaptă a defensivei pe Mihai Roman, în locul suspendatului Rui Duarte. Tehnicianul din Grant l-a preferat pe mijlocaşul ofensiv, deşi îl avea disponibil pe Valentin Creţu, însă fotbalistul împrumutat de la Chiajna a dezamăgit în acest sezon. Imediat după partida cu Oţelul, Răzvan a negat că se gîndeşte la titularizarea lui Roman: "Am alte soluţii acolo, e exclus să mizez pe Mihai".
"Un an pentru Petrescu!"
Şefii clubului giuleştean i-au adresat o scrisoare deschisă lui Ion Crăciunescu, preşedintele CCA, căruia i-au cerut să-l suspende pe Radu Petrescu un an de zile! "Centralul" bucureştean e cel care la partida Rapid - Oţelul (1-0) i-a acordat al doilea "galben" şi, implicit, pe cel "roşu" lui Rui Duarte, considerînd că rapidistul a simulat în careu. "Cerem să nu fie delegat la nici un meci în sezonul 2012-2013, inclusiv el a recunoscut că a gafat. Din cauza lui, Duarte a ratat cel mai important meci al carierei", au scris giuleştenii.
Cu ochii-n cub
Aseară, pe cele patru ecrane situate în mijlocul acoperişului, pe toată durata partidei, a rulat transmisiunea live de la Pro TV. Astfel, toată lumea prezentă la meci a putut vedea reluările, în special la fazele unde arbitrii s-au aflat în prim-plan. În competiţiile de primă clasă, Champions League, Europa League, Campionatul Mondial sau cel European, difuzarea imaginilor este strict interzisă! Motivul? Suporterii ar putea deveni nervoşi dacă s-ar observa că arbitrul a gafat.
A ales experienţa
Dario Bonetti i-a rotit de i-a zăpăcit pe dinamovişti la antrenamente pentru ca nu cumva să se scurgă vreo informaţie tactică spre rapidişti. Deşi nu-l are la suflet pe Dănciulescu, italianul l-a titularizat în ofensivă pe Ionel, alături de Niculae, iar Alexe a fost retras iar în banda stîngă a liniei mediane, acolo unde nu i-a priit deloc în mandatul lui Ciobotariu. Linia de fund a avut o singură surpriză, Pulhac rezervă, locul său ca fundaş stînga fiind luat de Scarlatache.
"Nico", ultras rapidist
"Tricolorii" lui Victor Piţurcă au fost aseară la finala Cupei. Dacă steliştii au privit liniştiţi desfăşurarea partidei, fostul rapidist Daniel Niculae şi fostul dinamovist Gabriel Torje s-au contrat nonstop. Cei doi au stat unul lîngă altul şi s-au "înţepat" la fiecare fază mai tensionată. Fostul atacant din Giuleşti a venit la meci cu o eşarfă în culorile Rapidului (foto), motiv pentru Torje să se amuze copios.
A pierdut titlul în Bulgaria
Georgian Păun a ratat în ultima etapă medalia de campion cu ŢSKA Sofia, titlul revenindu-le celor de la Ludogoreţ. Echipa mijlocaşului de 26 de ani avea nevoie în deplasarea de la Ludogoreţ de o remiză, însă ŢSKA a plecat învinsă de pe terenul nou-promovatei (0-1). În aceste condiţii, şansele ca Păun să continue şi de la anul la Sofia s-au diminuat.