Articol de Alex Nicodim (foto), Oana Duşmănescu - Publicat vineri, 25 mai 2012 00:00 / Actualizat luni, 28 mai 2012 19:58
În locul ringului este gheaţă. Aici, unde sîmbătă spre duminică noapte, la 2 ora României, atmosfera va fi îngrozitor de încinsă, acum e gheaţă. Dar organizatorii n-au emoţii. "Durează 8 ore să o topim şi să montăm ringul", spun ei.
La cîteva străzi distanţă, Lucian a ieşit cu prietenii la o bere. Ei beau bere. El mai are 36 de ore ca să dea jos cele două kilograme în plus, o sarcină pe care o va îndeplini probabil fără emoţii. Un reportaj amplu din Nottingham, Marea Britanie, realizat de Oana Duşmănescu şi Alex Nicodim.
Susţine-l pe Bute pe Mysport! Intră în comunitatea fanilor
Capital FM Arena este o sală multifuncţională, în care se ţin concerte, spectacole de stand-up comedy şi meciuri de hochei pe gheaţă.
Din afară, Capital FM Arena e un amestec de nou şi vechi. De cărămidă roşie şi aluminiu şi sticlă. Se numeşte aşa din 2011, cînd vechiul National Ice Center, născut în 1939, a fost rebotezat. În peste 72 de ani de existenţă a fost renovat de mai multe ori.
Acum sala principală are 7.000 de locuri în tribune, dar mîine, la meciul în care Lucian Bute îşi pune în joc centura IBF în faţa englezului Carl Froch, vor exista scaune şi în jurul ringului, aşa că numărul total de spectatori va ajunge la 10.000.
Surpriza este alta. Ieri, la ora cînd am tras cu ochiul la sala care va găzdui lupta dintre român şi britanic, pe Capital FM Arena era încă gheaţă! "Vom începe să scoatem gheaţa şi să aşezăm ringul de box şi scaunele după cîntarul oficial de vineri", ne-a explicat Katie Osborne, o reprezentantă a departamentului de marketing al arenei.
CITEŞTE ŞI: Zîmbiţi, vă rog! » Lucian Bute îşi păstrează tonul optimist înaintea luptei cu Froch
"În mod obişnuit, să îndepărtăm gheaţa şi să punem o altă suprafaţă ne ia 4-5 ore. În cazul meciului de box ne va lua undeva spre 15 ore, pentru că sînt mai multe de aranjat", a adăugat ea.
Capital FM Arena e proaspătă şi vie, şi pe dinafară, şi pe dinăuntru. Pe dinafară, afişele gigantice anunţă evenimentele următoare. Chiar la intrare, pe un ecran uriaş, mai mult înalt decît lat, rulează alte afişe, de data aceasta digitale. Printre ele, ne anunţă despre cîntarul dinaintea meciului Bute-Froch.
Cei doi boxeri se arată încrezători acolo, pe LED, iar soarele care luminează intrarea în sală îi face şi mai strălucitori. Englezii chiar se miră zilele acestea de soare, sînt 25 de grade şi nu le este un sentiment obişnuit. Prea cald pentru perioada aceasta a anului, dar le place. Soarele acesta pare mai mult al lui Lucian.
Trofee pentru hocheişti
Pe dinăuntru însă, nu soarele este stăpîn. Ci gheaţa. Pe un patinoar auxiliar lumea patinează de zici că au venit Sărbătorile de iarnă, nu că tocmai stă să înceapă vara! "De fapt, patinoarul pentru public este închis doar de două ori pe an, în ziua de Crăciun şi pe 1 ianuarie", ne spune Michael, un paznic amabil. Ca mai toată lumea de aici.
Capital FM Arena este, de asemenea, şi terenul de acasă pentru echipa de hochei pe gheaţă Nottingham Panthers, care a fost înfiinţată în 1946. În 1960 a dispărut, ca să reapară în 1980. Formaţia face parte din Elite Division, primul eşalon al hocheiului englez, şi chiar a cucerit în acest an două trofee - playoff-ul şi Challenge Cup.
Bolero Square
Dar de unde şi pînă unde apetitul acesta considerabil al urmaşilor lui Robin Hood pentru gheaţă, patinat, trofee?
Katie de la marketing nu ştie să explice foarte bine de unde această pasiune. Dar ceea ce ştie cu siguranţă este că aici, de fapt pe vechea arenă din acelaşi loc dintr-un cartier industrial din Nottingham, şi-au început cariera cei mai cunoscuţi patinatori de artistic pe care i-a dat vreodată Anglia.
Este vorba de campionii olimpici din 1984, de la Sarajevo, Jayne Torvill şi Christopher Dean, cunoscuţi mai degrabă drept Torvill & Dean. Datorită lor şi dansului care le-a adus titlul olimpic acum 28 de ani, piaţeta din faţa Capital FM Arena poartă numele de Bolero Square.
De altfel, primele pete de culoare care te întîmpină în Capital FM Arena sînt nişte costume de patinaj artistic, agăţate de tavan. Sînt costumele lui Torvill & Dean, păstrate cu drag şi emoţie, costume de eroi din trecut, costumele celor doi fii ai oraşului.
Cenuşăreasa
Înapoi în sala unde va avea loc meciul Froch-Bute! Scaunele albastre din tribune îşi aşteaptă ocupanţii, iar gheaţa este impecabilă. Majoritatea privitorilor vor fi din galeria lui Nottingham Forest, echipă care joacă acum în Championship. În rest, oamenii nu prea ştiu despre meci. Nu vezi în oraş afişe prea multe, nu se învîrte totul în jurul acestei lupte.
"Sîntem obişnuiţi să organizăm multe evenimente. Şi la toate, indiferent că e vorba despre un meci de hochei, un concert, un spectacol de comedie, sala noastră este plină. De exemplu, după meciul de box avem concert Westlife, peste cîteva zile", spune Katie.
Sala aceasta modernă, primitoare, prietenoasă, mereu plină, mereu vie, aparţine unui oraş care are numai 307.000 de locuitori.
Sheffield, nu Londra
În timp ce lumea îl căuta pe Lucian Bute la Londra, unde oficialii de la Interbox spuseseră iniţial că se pregăteşte boxerul înainte de a veni la Nottingham, pugilistul român şi întreaga Team Bute se aflau la Sheffield. Adică era mult mai aproape decît credea tabăra adversă, deoarece Londra se află la 200 de kilometri distanţă de Nottingham, iar Sheffield la numai 50 de kilometri depărtare.
Şi acolo au umblat cîteva zile fără însemnele clubului pe haine, ca să nu afle cine sînt. Săptămîna trecută, reprezentanţii lui Carl Froch puseseră o "recompensă" pe capul lui Bute. Cine avea să-i găsească locul de antrenament avea să primească două bilete dintre cele mai bune la lupta de sîmbătă noapte.
10.000 de spectatori vor asista la meciul dintre Carl Froch şi Lucian Bute
50-350 de euro au costat biletele la meciul de box şi s-au vîndut aproape în întregime
18 trofee a strîns pînă acum Nottingham Panthers, echipa locală de hochei pe gheaţă