Articol de Roxana Fleşeru - Publicat marti, 19 iunie 2012 00:00 / Actualizat luni, 18 iunie 2012 22:18
Dan Podeanu spune că obţinerea medaliei de argint la CE este doar o evaluare a stadiului de pregătire pentru Londra, nu e repetiţie pentru JO.
Finala pentru aurul european se terminase de aproape o oră. Ana Maria Brînză, Simona Gherman, Anca Măroiu şi Loredana Dinu urcaseră pe treapta a doua a podiumului cu feţe triste, deşi cîştigaseră o medalie la Campionatele Europene. Ele sînt obişnuite cu locul întîi, lucru subliniat şi de Dan Podeanu. A fost o seară tristă şi grea la Legnano pentru spadasinele române.
- Domnule Podeanu, cum a fost acest Campionat European?
- Încă sînt sub impresia finalei pe echipe. Debutul nu ne-a fost foarte favorabil. Fetele au intrat greu în întîlnirea asta din cauza pauzei foarte mari dintre semifinală şi finală. Am terminat la unu şi jumătate şi abia pe la 8 fără un sfert a început. În plus, a fost schimbat şi locul competiţiei, e clar că a fost un alt concurs! În partea de mijloc ne-am revenit, am mers bine. Am condus şi cu două tuşe, apoi a urmat o mică ezitare a Simonei, finalul a fost la prioritate cu o tuşă pe care Ana nu o recunoaşte. De obicei, ea rezolvă astfel de probleme.
- Chiar a ţipat la final că nu se poate să i se întîmple a doua oară la fel!
- Se mai întîmplă că vîrful să se blocheze în pista metalică şi să se aprindă becul. A mai păţit ceva asemănător la Barcelona, dar era un atac la cochilie.
- Ce aţi făcut în acea pauză de cîteva ore?
- Am stat cu fetele la sala Borsani pentru că ne-am gîndit că dacă mergem la hotel, ar putea ieşi din starea de concurs.
"Mai rău nu se poate"
- Nu prea v-a plăcut faptul că a fost ţinut concursul în două locuri diferite.
- După 20 de ani de mers la competiţii pot spune că mai rău de atît nu se poate. A fost foarte cald. S-a ajuns la deshidratare, la lipotimie, aşa cum a păţit Simona la individual. Nu e de ajuns cît transpirau fetele doar pentru că aveau costumele pe ele, a trebuit să mai stea şi într-un cort în care nici nu puteai să respiri! Dar condiţiile au fost aceleaşi pentru toată lumea. În plus, n-am avut spaţiu de încălzire adecvat înainte de finală.
- Nu a fost prea mare veselie pe podium pentru fete, chiar dacă e o medalie la Europene.
- Problema e următoarea: cînd eşti obişnuit cu locul întîi, ce e mai jos te nemulţumeşte. Cînd eşti pe locul întîi, mai sus nu ai unde să urci, ci doar să te menţii, lucru care este foarte greu. Din şapte medalii puse în joc la spadă, noi am luat trei, deci nu trebuie să facem acum un capăt de ţară.
- Ştiu că ultima impresie contează, totuşi Simona Gherman e campioană europeană.
- E foarte îmbucurător pentru ea că a reuşit acest lucru. Anca a reuşit să confirme cu acest argint bronzul de la Mondialele din 2011. Surprinzător pentru mine a fost că Ana nu a reuşit să treacă peste unele ezitări pe care le-a avut la individual, pentru că la echipe a mers bine!
- Mai sînt puţine zile pînă la Jocurile Olimpice, ar putea avea vreo influenţă acest rezultat?
- Nici vorbă! Această competiţie nu a fost o repetiţie pentru Jocurile Olimpice. Ne-a arătat doar stadiul de pregătire la care sîntem. Dintre echipele europene calificate la Jocurile Olimpice, noi şi Rusia am fost pe podium. Italia a clacat, Ucraina la fel, Germania de asemenea.
Loredana va fi rezervă
- Rusia a crescut foarte mult în acest an.
- Rusoaicele au avut ca obiectiv să se califice la Jocurile Olimpice de la Londra. Anul trecut le-am învins cu 45-31, iată diferenţa.
- Mai e doar un singur concurs pînă la Londra. V-aţi hotărît cine va fi rezervă?
- Rezultatele din acest ciclu olimpic au hotărît. Vom merge la individual cu Ana, Simona şi Anca şi cu ele şi la echipe, urmînd ca Loredana să fie rezervă. Putem să facem schimbarea o singură dată din motive medicale sau tactice.
- Ce urmează?
- Mai avem o etapă de Cupă Mondială la Leipzig, apoi două-trei zile de pauză, după care urcăm la Forban, cu Cornel Milan şi cu George Epurescu, să definitivăm pregătirea pentru Jocurile Olimpice.