Articol de Remus Răureanu - Publicat joi, 23 august 2012 00:00 / Actualizat joi, 23 august 2012 12:14
Jucătorii se tem fiindcă se alunecă uşor pe ”sintetic” atunci cînd plouă. Şi meteorologii anunţă precipitaţii pentru seara asta
Steaua poate să retrăiască la Vilnius condiţiile în care una dintre cele mai bune echipe din istoria clubului a realizat o mare performanţă acum 14 ani. "Militarii" lui Lăcătuş şi ai lui Hagi au bătut-o pe Spartak Moscova cu 2-1 în deplasare în 1988 şi s-au calificat în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni. Steaua cîştigase şi la Bucureşti, 3-0, şi a fost oprită doar în finală, unde Milanul lui Gullit şi al lui van Basten a bătut-o cu 4-0.
"Aluneci rău!"
"Patinoarul" pe care Lăcătuş şi Balint au marcat în 1988 la Moscova, la minus 20 de grade Celsius, poate fi reprodus în 2012, la Vilnius, de o combinaţie ciudată: teren sintetic şi ploaie. Explică unul dintre atacanţii pe care Becali i-a curtat recent, Costin Curelea: "Ultima oară am jucat pe sintetic în San Marino, cu «naţionala». Era combinat, de fapt, o parte cu iarbă naturală, altă parte cu gazon artificial. Cel mai rău e dacă plouă, chiar şi un pic! Se alunecă groaznic, e foarte dificil pentru jucători să-şi menţină echilibrul şi, automat, nici una dintre echipe nu mai funcţionează normal".
"Pericol de accidentări!"
Prognoza meteo pentru seara aceasta anunţă şanse mari de ploaie la Vilnius, unde temperatura maximă o să fie de 19 grade Celsius. În turul al doilea preliminar din Europa League, Rapid a evoluat şi ea pe sintetic, în Finlanda, contra lui MyPa. Giuleştenii au cîştigat atunci cu 2-0, lejer, dar îşi amintesc mai ales experienţa de a juca pe iarba artificială: "Bine că nu ne-am accidentat! Terenul era tare şi solicită mai rău genunchii decît pe o surprafaţă naturală". Curelea avertizează şi el: "Ploaia face terenul alunecos, dar sinteticul nu e grozav nici cînd vremea e bună. Dacă e uscat, e mai aspru decît iarba şi mingea circulă mai greu. O echipă neobişnuită cu asta poate să fie încurcată, mai ales în primele minute ale unui meci!".
Reghe i-a avertizat
La antrenamentul de aseară, Reghecampf le-a explicat fotbaliştilor că trebuie să-şi adapteze jocul la specificul suprafeţei: "Căutaţi să trageţi mai mult pe jos, la firul ierbii, mai ales dacă va şi ploua mîine seară!". Antrenorul mizează pe faptul că mingea "zboară" mai rapid pe "artificial". (Vezi imagini de la anternament în galeria foto!)
Şi "San Siro" se face sintetic
O dată ce UEFA a început să omologheze terenurile artificiale, din ce în ce mai multe cluburi apelează la ele. "San Siro", legendarul stadion din Milano pe care-l împart Internazionale şi AC Milan, va avea şi el un teren parţial artificial din sezonul următor de Serie A. În stagiunea trecută din Italia, Novara a jucat meciurile de acasă pe sintetic. Asta n-a ajutat-o să se salveze de la retrogradare.
N-a ajutat-o cu Anderlecht
Ekranas a jucat tot pe terenul artificial din Vilnius şi în turul al treilea preliminar al Europa League. Adversara, Anderlecht, o bătuse la Bruxelles cu 5-0. Belgienii n-au fost afectaţi deloc de sintetic şi au cîştigat returul din Lituania cu 6-0. Ekranas îşi joacă de obicei partidele de acasă, din campionatul intern, pe stadionul propriu din Panevezys, unul cu gazon natural, deci nici campioana Lituaniei nu e foarte familiarizată cu suprafaţa pe care se va disputa partida de azi.
"Pentru portari e teribil! Din cauza gazonului sintetic, mingea nu mai sare după ce loveşte pămîntul şi e pericol la majoritatea şuturilor!"
Helmuth Duckadam
"Jucătorii vor purta tot ghete cu crampoane pe filet, nu turnate, chiar dacă terenul va fi unul diferit. Acestea sînt cele mai potrivite"
Laurenţiu Reghecampf, antrenor Steaua
300 de bilete vînduse Ekranas pînă aseară. Interesul scăzut nu e o surpriză pentru lituanieni: pe Anderlecht au venit s-o vadă doar 600 de oameni
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul