Articol de Ioana Mihalcea - Publicat duminica, 14 octombrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 15 octombrie 2012 03:53
Paraşutistul austriac Felix Baumgartner, 43 de ani, a ajuns înapoi pe pămînt, după o cădere fără probleme de la 39.000 de metri în Roswell, New Mexico, SUA! A bătut recordul pentru cea mai rapidă cădere liberă de la cea mai mare altitudine, recordul pentru zborul cu balonul de la cea mai mare altitudine şi a spart bariera sunetului! Austriacul a petrecut aproximativ 4 minute şi 20 de secunde în cădere liberă, deschizîndu-şi apoi paraşuta.
VEZI AICI IMAGINI VIDEO CU SĂRITURA!
"Credeam că-mi voi pierde cunoştinţa din cauza violenţei săriturii. Presiunea era minimă, nu simţeam aerul. A fost mult mai dificil decît mă aşteptam. Mă simţeam obosit, deshidratat. Acolo sus este o lume diferită, copul reacţionează diferit", a declarat Baumgartner după "aterizare".
În altă ordine de idei, rămîne de văzut dacă recordul său de a depăşi bariera sunetului va fi omologat, se studiază în ce măsură a avut parte Felix de ajutor mecanic în depăşirea acestui prag.
"Bun, toată lumea se uită. Aş vrea să vedeţi ce văd eu. Uneori trebuie să ajungi foarte sus ca să poţi înţelege cît de mic eşti. Acum mă voi duce acasă"
Felix Baumgartner, înainte de a sări din capsulă
Iată momentul în care Felix a sărit din capsulă:
"N-am simţit că pot muri, dar am zis că dacă nu încetez să mă mai rotesc nu voi bate viteza sunetului. Asta ar fi fost o mare dezamăgire pentru mine, pentru că nu mai am nici un pic de energie să fac asta din nou.
Senzaţia a fost ca şi cum aş fi înotat fără să simt apa. Costumul era presurizat şi a fost foarte greu cînd am început să mă rotesc. Vreo 10 secunde n-am ştiut cum să ies din situaţia asta.
Acum mă retrag din meseria asta. Vreau să-mi găsesc un job decent ca pilot de elicopter. O să lupt cu focurile şi o salvez oameni. Fără emailuri, fără telefoane.
Totuşi, m-aş vedea intrînd iar în acest domeniu dacă cineva ar face cum am făcut eu cu Joe Kittinger, să vină la mine şi să-mi spună: hey, vreau să-ţi bad recordurile şi am nevoie de ajutorul tău.
Am făcut multe lucruri într-o meserie în care e greu să rămîi viu, aşa că atunci cînd va veni timpul îmi va face plăcere să ajut pe cineva. Ştiu că mulţi copii s-au uitat la ce am făcut eu azi şi poate unul dintre ei va fi următorul", a spus Baumgartner, care acum va fi protagonistul unui tur media prin întreaga lume, unde va explica fabuloasa sa experienţă.
Baumgartner a urcat în stratosferă cu o capsulă specială, proces care a durat aproximativ 2 ore şi jumătate. De acolo, austriacul a sărit, îmbrăcat într-un costum special, fără rezervă de oxigen, întreaga coborîre durînd în jur de 5 minute
În 1947, Chuck Yeager a fost primul om care a depăşit bariera sunetului în cădere, iar recordul bătut azi de Baumgartner a fost stabilit în 1960 de Joe Kittinger, căpitan în forţele aviatice americane. Kittinger este mentorul lui Felix, sfătuindu-l inclusiv în timpul săriturii de azi.
Peste 8 milioane de oameni au urmărit în direct pe internet săritura istorică a lui Baumgartner, pe site-ul sponsorului evenimentului, Red Bull.
Cifre:
39.043 metri a fost altitudinea de la care a sărit, în stratosferă
40 de secunde i-a luat de la momentul săriturii pînă cînd a spart bariera sunetului
1.342 de km/h a fost viteza maximă atinsă în cădere
4:19 minute a petrecut în cădere liberă
Mulţi oameni s-au întrebat ce s-a întîmplat cu capsula din care a sărit Felix. Inginerii Red Bull au creat un sistem care a detaşat capsula de balonul cu heliu, la comandă. Capsula a fost stabilizată cu ajutorul unei alte paraşute speciale. Apoi, o a treia paraşută a ghidat-o spre "casă", ajutînd echipamentul de peste o tonă să aterizeze în siguranţă, pe tampoane speciale care pot suporta pînă la 10 tone.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul