FOTBAL  »  Superliga  »  FC BRAŞOV

Galben-negrii au fost alb-albaştri! » Povestea culorilor lui FC Braşov relatată de fosta glorie a "stegarilor", Csaba Gyorffy

Prima poză de
grup după
schimbarea
culorii
tricourilor +3   FOTO
Prima poză de grup după schimbarea culorii tricourilor

Articol de , - Publicat duminica, 21 octombrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 20 octombrie 2012 20:45

Timp de 30 de ani, jucătorii de la FC Braşov au evoluat în alb-albastru. Istoria s-a schimbat după un meci în Uruguay, cu Penarol, în 1966


Sînt porecliţi galben-negri de cînd lumea. Doar cîţiva îşi mai aduc aminte că, în urmă cu 50 de ani, FC Braşov era echipa alb-albastră. Povestea spumoasă a modificării culorilor e depănată de Csaba Gyorffy, unul dintre jucătorii emblematici ai oraşului de sub Tîmpa în anii '60-'70.

"Pe la mijlocul anilor '60, echipa olimpică a României îşi stabilise un meci amical în Uruguay. Penarol era în plină glorie, pe val cum s-ar spune", îşi aminteşte cel care a jucat 224 de meciuri şi a înscris 37 de goluri pentru Steagu’ la nivelul primei ligi. "Era perioada de aur a clubului uruguayan, care reuşea performanţe incredibile, trei cupe Libertadores şi multe altele. I-am bătut de două ori, dar momentul care i-a şocat a fost atunci cînd Niki Dumitriu i-a dat de două ori mingea printre picioare căpitanului Alberto Spenser! Ecuadorianul a înnebunit şi i-a bătut obrazul lui Niki, care era mai tehnic ca Dobrin. Enervat de gestul românului, Spenser i-a dat şi o palmă după ceafă de nervi", povesteşte Gyorffy.

Tricoul care a schimbat Braşovul
"Eram aproape de incident şi am sărit între ei! După meci, înainte să intru în vestiar, în faţa uşii, era Spencer. Mi-a dat tricoul lui cu care jucase în acel meci. Ce frumos era!, avea numele şi numărul 10 pe spate. Prima oară am crezut că-i o glumă, dar mi l-a lăsat mie", adaugă Csaba.

De aici începe cu adevărat povestea romanţată a deciziei luate de către conducătorii celor de la FC Braşov. Din 1936, de la înfiinţarea echipei, şi pînă în decembrie 1966, echipa de la poalele Tîmpei jucase în tricouri alb-albastre. Însă din ianuarie 1967, culorile respective au devenit istorie, iar braşovenii au trecut la galben-negru, asemenea celor de la Penarol!

Istorie schimbată într-o zi!
"Ajuns acasă, după două victorii în faţa echipei la modă a vremii în America de Sud, şi cu un tricou în culori exotice, m-am dus la antrenament. I-am povestit antrenorului Silviu Ploeşteanu aventura sud-americană şi i-am arătat captura. A luat tricoul, s-a uitat la el, l-a întors pe toate părţile, l-a studiat ca pe o adevărată operă de artă, l-a oprit şi n-a spus nimic. Dar după două săptămîni, tricourile noastre alb-albastre au fost înlocuite cu altele, în dungi galben-negre, identice cu cele de la Penarol! Silviu Ploeşteanu ne-a spus că ne vedem mai bine pe teren şi decizia fusese deja luată. Singurul meu regret e că acel tricou al lui Spenser a dispărut pur şi simplu. Nu mai ştie nimeni unde e, dar măcar am satisfacţia că am făcut ca Braşovul să joace în galben-negru, după 30 de ani în care jucaserăm în alb-albastru", încheie nea Buţi.

Povestea lui Csaba Gyorffy, cel care a adus tricoul căpitanului Spenser la Braşov, a ajuns şi în presa internaţională. Un jurnalist spaniol al agenţiei EFE, Marcel Gascon, a venit în România pentru a specula povestea fostului internaţional. "Omul care a adus în România culorile lui Penarol" este titlul articolului din presa spaniolă.

1966 este anul debutului în Liga 1 pentru Csaba Gyorffy în Steagul Roşu Braşov - Universitatea Craiova, 1-1

1.200 de lei este pensia pe care o primeşte fostul jucător al Braşovului

A fugit din maşina Miliţiei
Steaua a pus ochii pe tînărul Csaba Gyorffy pe vremea cînd acesta avea 20 de ani! În 1967, militarii au fost la un pas să-l răpească pe jucător, dar acesta a fugit. "Au venit cu duba Miliţiei să mă răpească. Făceam armata în Braşov, la vînătorii de munte, chiar lîngă cinematograf. Un colonel m-a obligat să mă sui într-o dubă mare, iar unul dintre soldaţi mi-a spus că mergem la Bucureşti, să mă legitimeze la Steaua. Cînd am auzit, după ce-a plecat maşina, am sărit din ea! Colonelul a observat şi a început să ţipe «Soldat, stai că trag!». Nu m-am oprit, am fugit de-am rupt pămîntul. Am ajuns în biroul prim-secretarului de partid, i-am povestit ce s-a întîmplat. Aşa am rămas la Braşov", îşi aminteşte gloria fotbalului braşovean.

A refuzat Espanol Barcelona!
În 1967, Braşovul a ajuns în optimile de finală ale Cupei Oraşelor-Tîrguri. A jucat cu Espanol Barcelona, braşovenii au pierdut cu 3-1 primul meci, dar în retur au cîştigat 4-2. "Atunci aveam 22 de ani! La minipetrecerea de după meci m-am trezit la masa mea cu Di Stefano! Am crezut că e o glumă. Mi-a spus doar atît: «Te vrem la Barcelona!». N-am vrut, mi-era teamă că nu-mi mai pot vedea familia niciodată. Ştiţi cum era, cu comunismul... Au înnebunit cînd am refuzat, s-au chinuit mult să mă ia. N-am vrut! Acum, ăsta e cel mai mare regret al vieţii mele".

CV CSABA GYORFFY
- data naşterii: 9 iulie 1943 (69 de ani)
- locul naşterii: Cristurul Secuiesc, judeţul Harghita
- a jucat la: Voinţa Odorhei (1960-1962), Mureşul Tg. Mureş (1962-1964), ASA Tg. Mureş (1964-1966), Steagul Roşu Braşov (1966-1977)
- în 1970 a fost în lotul României pentru Campionatul Mondial din Mexic, dar o bronşită l-a lăsat acasă

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB, tun financiar în Europa League » Anunțul lui Gigi Becali la GSP Live Special
Europa League
FCSB, tun financiar în Europa League » Anunțul lui Gigi Becali la GSP Live Special
CALCULE: FCSB e ca și calificată în primăvara Europa League: 99% șanse + Cum ajunge în „optimi”
Europa League
CALCULE: FCSB e ca și calificată în primăvara Europa League: 99% șanse + Cum ajunge în „optimi”
România divizată! Proteste și contramanifestații în Capitală, ultrașii radicali au avut propria țintă: „Străzile sunt naționaliste, lor le pute ce e românesc!”
Stiri extrasport
România divizată! Proteste și contramanifestații în Capitală, ultrașii radicali au avut propria țintă: „Străzile sunt naționaliste, lor le pute ce e românesc!”

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (15)
dani27
dani27  •  26 Octombrie 2012, 11:03

STEAUA=EMBLEMA COMUNISTA A ROMANIEI

bigiu
bigiu  •  23 Octombrie 2012, 13:41

ACEST OM E O LEGENDA TOT RESPECTU PENTRU ACEST OM FORZA FC.BRASOV

usera
usera  •  21 Octombrie 2012, 15:23

...si o inchinaciune plina de respect si pentru Domnul Dumitru Popescu Colibasi!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează