INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ISTORIA FOTBALULUI

Cum a ajuns fluierul în fotbal » Ce foloseau arbitrii pentru a "indica" faulturile înainte de existenţa lui

În fotbalul britanic de la 1800, viaţa arbitrilor era un chin +5   FOTO
În fotbalul britanic de la 1800, viaţa arbitrilor era un chin

Articol de GSP - Publicat sambata, 05 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 05 ianuarie 2013 12:34

Invenţia britanicului Joseph Hudson din 1870 a fost folosită pentru prima oară la un meci în Cupa Angliei, la Nottingham-Sheffield 2-0 (1878). Produsele companiei Hudson sînt folosite astăzi de FIFA şi forţele NATO!

Un tip harnic, băiat de fermier din Derbyshire, venit la Birmingham să se pricopsească. Asta era la sfîrşitul anilor 1800 Joseph Hudson, britanicul obişnuit cu munca de la 12 ani. A, şi mai avea ceva în plus: idei neaşteptate!

Născut în 1848, Hudson pune pe picioare la doar 22 de ani propria afacere: producerea unor noi modele de fluiere. Ciudat? Peste doar 8 ani, fotbalul avea să-l declare genial. Apoi, Scotland Yard să-l facă celebru. De la atacanţi la poliţişti, ţiuitul lui Hudson cucerea lumea!

Băţul ridicat, înlocuit de ţiuit
În 1878, cînd la noi apăreau primii bani româneşti de hîrtie, englezii jucau fotbal. Şi nu oricum! În Cupa Angliei, meci mare în turul 2, Nottingham Forest-Sheffield FC. Hudson se dă peste cap şi-i convinge pe arbitri să folosească obiectul mic, de metal, pe care el îl proiectase.

Pînă atunci, toate deciziile brigăzii se comunicau prin ţipete disperate, se mai folosea cîte un băţ ridicat spre atenţia combatanţilor, sau, la meciurile mai liniştite, se flutura o eşarfă care să oprească jocul!

A fost 2-0 pentru Nottingham, n-au ajuns ei nici măcar în finală, dar meciul avea să rămînă în istorie drept primul în care s-a auzit sunetul pe care aveau să-l aştepte mereu tribunele la start şi pe care să-l deteste deseori jucătorii.

De la arbitri la poliţişti
Anul a fost unul magic. Tot atunci, pe 14 octombrie, s-a disputat primul meci în nocturnă, la Sheffield. Iar pentru Hudson, începea nebunia! Peste doar 5 ani, în 1883, aduce o îmbunătăţire invenţiei: se spune că a scăpat din braţe vioara la care cînta şi, impresionat de sunetul produs, s-a gîndit să introducă în fluier un cocoloş de hîrtie, apoi un bob de mazăre, care să crească intensitatea sunetului prin vibraţia aerului. Simplu şi nemaipomenit.

A botezat noul produs "Acme", de la cuvîntul grecesc ce înseamnă acut, înalt. Scotland Yard i-a cumpărat primul fluier, observînd că sunetul produs se aude pînă la 1,6 kilometri. Şi aşa s-au menajat plămînii poliţiştilor!

Hudson, sau numele fluierului
Nu e o legendă: o variantă a fluierelor Hudson a fost folosită de echipajul de pe Titanic. Au apărut în timp sute de modele, iar astăzi compania care şi-a păstrat sediul în Birmingham şi nu dispune de mai mult de 150 de angajaţi are vînzări anuale de 5 milioane de lire sterline şi e cel mai mare producător de fluiere din lume!

De la meciul acela de Cupa Angliei, fluierele "Acme" ajung azi în aproape 200 de ţări, sînt folosite pe aproape toate stadioanele lumii şi au devenit parteneri pentru FIFA, FINA şi NFL; forţele ONU şi NATO!

Evoluţia fluierului în fotbal
- 1914: apariţia fluierului de plastic pentru arbitri
- 1920: fluierul devine mai mic, mai strident şi capătă formatul actual cu dispozitiv alungit pentru buze
- 1923: la finala FA Cup (Bolton-West Ham 2-0), pe Wembley, fluierul e auzit de o asistenţă record, 126.047 spectatori
- 1936: fluierul e menţionat în premieră în Legile Jocului de Fotbal

92 de lei costă cel mai scump fluier produs astăzi de compania Hudson, fondată de inventatorul fluierului modern

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Fiorentina - Inter, abandonat. Edoardo Bove s-a prăbușit pe teren » Atenție, imagini cu puternic impact emoțional!
Campionate
Fiorentina - Inter, abandonat. Edoardo Bove s-a prăbușit pe teren » Atenție, imagini cu puternic impact emoțional!
România pierde la mare luptă cu Muntenegru, dar e în cărți pentru calificare în grupa principală la Euro 2024 » Când pot fi făcute calculele + Fanii cântă INCREDIBIL la eșec
Handbal
România pierde la mare luptă cu Muntenegru, dar e în cărți pentru calificare în grupa principală la Euro 2024 » Când pot fi făcute calculele + Fanii cântă INCREDIBIL la eșec
Alegeri parlamentare 2024 în România » Cum arată exit poll-ul de la ora 21:00. Victorie mare pentru Gigi Becali
Stiri extrasport
Alegeri parlamentare 2024 în România » Cum arată exit poll-ul de la ora 21:00. Victorie mare pentru Gigi Becali

Ședință la Rapid: ce i-a spus Șumudică lui Boupendza, după incidentele de la meciul cu Petrolul

Sondaj de 1 Decembrie! Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de sportiv român care vă trece prin minte?” » 60 au oferit același răspuns


Comentarii (6)
sek.91
sek.91  •  06 Ianuarie 2013, 08:06

@Gabriel Berceanu Te rog frumos sa mai publici articole de acest gen. De exemplu: cand si cine a introdus cartonasele in fotbal . De ce la colt sunt puse fanioane, de cand se folosesc crampoane si cine le-a promovat prima data, etc etc.

cfrclujole
cfrclujole  •  06 Ianuarie 2013, 01:15
Postat de rad1cal pe 05 Ianuarie 2013, 18:13

felicitari pentru articol !

subscriu

magus1349
magus1349  •  05 Ianuarie 2013, 18:27

Ma surprinde numarul "enorm" de comenarii !!! Hehe , daca era un articol despre Pamfile ...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează