Articol de Mirela Neag - Publicat marti, 22 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 21 ianuarie 2013 21:56
Cîştigătorul Cupei FIS de iarnă de la Rîşnov a început să practice săriturile cu schiurile în 2008, an în care au fost făcute şi primele săpături pentru construcţia platformelor de pe Valea Cărbunării
Iulian Pîtea a ajuns ieri la Liberec pentru a participa la Campionatul Mondial de combinată nordică. Puştiul de doar 15 ani a plecat fericit în Cehia. Cu o zi în urmă a devenit primul român care a cîştigat un concurs internaţional de sărituri cu schiurile rezervat seniorilor.
Vrea în Cupa Mondială
La Cupa FIS de iarnă de la Rîşnov, competiţie găzduită în week-end-ul trecut la Rîşnov, prin care au fost inaugurate şi trambulinele K90 şi K64, nu au participat nume grele din lume. Este un concurs de nivel trei valoric mondial, după etapele de Cupă Mondială şi Turneul celor 4 Trambuline. "Este doar începutul pentru că în doi, trei ani o să ajung în topul mondial", a declarat Pîtea cu emoţie, dar foarte serios după întrecerile de la Rîşnov. "Un săritor poate ajunge la nivelul săritorilor de top după şapte, opt ani de pregătire. Atunci ar fi apt să concureze în etapele de Cupă Mondială", l-a completat Gheorghe Gerea, antrenorul de la CSŞ Dinamo Rîşnov care l-a descoperit pe Pîtea.
A început pregătirea la 10 ani
Tehnicianul rîşnovean, la fel ca şi elevul său, a povestit cum a început Pîtea să sară cu schiurile. "Nu împlinise 11 ani cînd tatăl lui a venit la mine şi m-a rugat să-l iau la antrenamente. Înainte a încercat cu fotbalul, dar nu l-a atras foarte mult. După cîteva şedinţe de pregătire am realizat că este un copil foarte dotat motric", a mărturisit Gerea. În acelaşi an, 2008, a început să fie pus în practică parteneriatul dintre FR Schi şi Biatlon şi OMV, sponsorul echipei de sărituri a Austriei. Parteneriat prin care austriecii şi-au propus să construiască un centru de iniţiere şi pregătire la Rîşnov, centru dotat cu 3 trambuline: K15, K30 şi K60. Pînă la finalizarea proiectului, partenerii străini au asigurat lotului naţional al României stagii de pregătire în bazele din Austria.
FRSB a selecţionat atunci 30 de copii, cu vîrste între 7 şi 12 ani, cu care a pornit la drum. Printre ei s-a aflat şi Iulian Pîtea.
Copiii români pe podium
Primul stagiu de pregătire în Austria a avut loc la Villach, în oraşul situat între munţii şi lacurile din Carintia unde există o importantă bază sportivă pentru săriturile cu schiurile. Timp de patru ani, Pîtea şi colegii săi au efectuat nenumărate cantonamente în Austria, iar la Rîşnov trambulinele au prins contur, fiind finalizate în 2012. Statul a completat proiectul cu trambulina K90, căreia i s-a făcut botezul o dată cu organizarea Cupei FIS de iarnă.
Rezultatele colaborării cu austriecii nu au lipsit, coordonatorul proiectului fiind Paul Ganzenhuber, unul dintre cei mai mari antrenori de sărituri cu schiurile din lume. Românii au început să urce pe podiumurile celor mai prestigioase competiţii pentru copii din Europa. Doi ani la rînd, Turneul celor 4 Trambuline rezervat copiilor a fost cîştigat de sportivii români Radu Păcurar şi Ioana Boeriu. Pîtea s-a impus la juniori în 2011, la Hinterzarter (Germania). "Iulian a început deja să sară şi de la trambuline de 120 de metri. A făcut-o la Zakopane, locul unde s-a pregătit Adam Malysz. Trebuie să avem răbdare şi să muncim", a mărturisit antrenorul Gerea.
"Planurile noastre sînt ca, după zece ani de parteneriat, săritorii români să ajungă la un nivel profesionist. Sînt convins că la final un român va reuşi să se claseze în primii zece din lume"
Paul Ganzenhuber, expert FIS