FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Preparatorul fizic italian Urbano Lega a reacţionat după materialul din Gazeta: "Mărăşescu are dreptate!"

Urbano Lega a fost preparator fizic la Naţional şi la Universitatea Craiova.
Urbano Lega a fost preparator fizic la Naţional şi la Universitatea Craiova.

Articol de - Publicat duminica, 10 februarie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 10 februarie 2013 14:28

Cel care a lucrat în trecut la FC Naţional şi la U Craiova susţine în totalitate teoriile expuse de actualul membru al COSR, care l-a arătat cu degetul pe Reghecampf din cauza numărului de amicale ale Stelei din această iarnă.

Articolul de acum două zile, publicat de Gazeta Sporturilor şi intitulat "Le-au antrenat muşchiul şi le-au obosit creierul", care conţinea părerile lui Nicolae Mărăşescu, fost antrenor de atletism, referitoare la modul în care Reghecampf a ales strategia de jocuri amicale în această iarnă, a trezit interesul unui preparator fizic italian. Urbano Lega, acum în vîrstă de peste 70 de ani, dar care a lucrat în Liga 1, a comentat, cu privire la respectivul material, pe pagina de facebook a Gazetei Sporturilor.

"Aşa e, mulţi nu ştiu să ducă o muncă psihologică"
"Am citit cu interes în Gazeta Sporturilor interviul cu profesorul Nicolae Mărăşescu. Punctual şi cu problemele corect ridicate fără nici un fel de îndoială. Doar noi, cei care am lucrat în atletism, ştim ce înseamnă să duci o muncă psihologică şi fizică în faţa jucătorilor. Ce înseamnă cu adevărat încărcarea şi descărcarea în timpul perioadei de pregătire. Mulţi antrenori nu ştiu cum să lucreze cu maşinile umane, cu jucătorii. Prin urmare, este inevitabil să nu apară şi greşelile", spune preparatorul italian. Acesta a absolvit Şcoala Centrală de Sport din Roma, după care a lucrat la lotul de atletism al Italiei, dar a pregătit şi ciclişti, tenismeni şi voleibalişti.

"Ascultaţi-l pe Mărăşescu!"
Lega a discutat despre antrenamentele montane la care cîteva echipe n-au renunţat: "Am ridicat de mai multe ori problema antrenamentelor şi a cantonamentelor în zăpadă. Nici un club din Europa nu face aşa ceva! Toată lumea vrea să meargă la căldură pentru că pregătirea fizică se poate face numai la temperaturi blînde. Sînt total de acord cu profesorul Mărăşescu şi îl felicit din inimă pentru contribuţia pe care o are asupra fotbalului din România, oameni ca el ar trebui ascultaţi".

"Pregătirea în zăpadă nu e benefică!"
Nu e pentru prima dată cînd Urbano Lega trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte cantonamentele montane pe care antrenorii din România le preferă. Într-un interviu acordat GSP în decembrie 2010, acesta critica tehnicienii care preferă să-şi ducă la epuizare fotbaliştii în speranţa unui antrenament corect şi foarte benefic pe viitor.

"Mulţi antrenori cred că atunci cînd jucătorul e obosit, e antrenat. Nu e un adevăr absolut. Să te plimbi mult timp pe munte e dificil, dar nu e un antrenament! Cel mult acumulezi un pic de forţă. Eu nu înţeleg de ce în România există convingerea că antrenamentele în zăpadă sînt importante. Alergarea în zăpadă e obositoare, dar nu e o muncă specifică, nu poţi să antrenezi şi alte calităţi. Un fotbalist trebuie să alerge într-un ritm apropiat sau puţin mai ridicat decît propriul său prag aerobic, iar asta nu e posibil pe zăpadă!", spune italianul.

"Staff-ul Stelei trebuie să facă rapid schimbări! În următoarele zile pînă la meciul cu Ajax, jucătorilor trebuie să li se readucă prospeţimea, pierdută după atîtea jocuri de verificare!" (Nicolae Mărăşescu)

"La Olimpiada de la Rio, numărul psihologilor îl va depăşi pe cel al medicilor şi cei din fotbalul românesc continuă să ne spună că nu e nevoie de psihologi?!" (Nicolae Mărăşescu)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Răsturnare de situație! Andrei Vlad PLEACĂ de la Petrolul » Echipa îi cumpără acum bilet de întoarcere din Antalya
Superliga
Răsturnare de situație! Andrei Vlad PLEACĂ de la Petrolul » Echipa îi cumpără acum bilet de întoarcere din Antalya
Gigi Becali, la prima intervenție din 2025 » A anunțat ce se întâmplă cu transferurile lui Olaru și Târnovanu: „L-a sunat Giovanni”
Superliga
Gigi Becali, la prima intervenție din 2025 » A anunțat ce se întâmplă cu transferurile lui Olaru și Târnovanu: „L-a sunat Giovanni”
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția-răpusă de cancer
Superliga
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția-răpusă de cancer

Iată cu câți bani l-a convins Șucu să o refuze pe Dinamo și să vină la Rapid! Sume impresionante pentru Liga 1

„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția răpusă de cancer


Comentarii (33)
theopalas
theopalas  •  10 Februarie 2013, 18:14

Sunt de acord cu ce spun cei doi, iar realitatea confirma.

newsted
newsted  •  10 Februarie 2013, 17:37

Echipele pregatite de Urbano Lega nu aveau jucatori care faceau intinderi sau rupturi musculare. Jucatorii erau mereu proaspeti... si fizic si psihic, vezi cazul Craiovei, care castiga cele mai multe meciuri in ultima treime a meciului. Nu cred ca se mai face pregatire in zapada, prin Europa, cel putin n-am auzit. Iar echipele romanesti, alergatoare prin zapada, au fost mereu mai slabe, din punct de vedere fizic, in comparatie cu strainii.

ando89
ando89  •  10 Februarie 2013, 16:53

Daca vrei sa ai jucatori care sa-ti alerge in regim de efort zece km pe meci, sa faca presing sustinut si ruperi de ritm si sa nu se plimbe in ritmul lor de pomanagii lenesi pe teren, atunci faci si pregatiri pe zapada sau nisip, la altitudine etc. Sau te bazezi pe chimicale de casa si transfuzii... Altfel esti sparring partner, blatuiesti si traiesti din firimiturile aruncate de cei mari.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează