FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Marius Lăcătuș la 58 de ani! Povestea neștiută a unei încăierări imense din decembrie '89: „Hagi i-a tras un şut în fund prim-secretarului, Lăcătuș le zbura caschetele miliţienilor"

Articol de - Publicat marti, 05 aprilie 2022 11:31

Marius Lăcătuș, jucător legendar al Stelei, împlinește astăzi 58 de ani. GSP publică o poveste incredibilă din cariera marelui șeptar al roș-albaștrilor. 

  • O încăierare generală între jucători, conducători, suporteri şi miliţieni s-a declanşat după un fault tare comis, în finalul partidei FC Olt - Steaua, de Mihali, stoper la Scorniceşti.
  • „Hagi a dat şi a încasat şi el la greu”, spun martorii. Presa vremii şi oficialii n-au avut voie să scoată atunci un cuvînt despre incidente.

Suntem pe 10 decembrie '89, regimul comunist va cădea peste cîteva zile, iar în prima divizie de fotbal se dispută un „clasic” al anilor dinaintea Revoluţiei: FC Olt - Steaua.

Trupa din Ghencea, care disputase în vară finala de coşmar a Cupei Campionilor cu Milan (0-4), trecea, de obicei, fluierînd de meciurile cu prietenii de la Scorniceştiul natal al lui Ceauşescu, pe a cărui bancă stătea atunci Cornel Dinu.

Acum, în ultima rundă a turului, roş-albaştrii vor obţine din nou victoria, 1-0, gol Hagi (25). Cronica partidei din ziarul „Sportul”, semnată de Stelian Trandafirescu, reţine însă, fugitiv, şi două eliminări, Lăcătuş şi Mihali, ambele în minutul 89. În spatele acestei notiţe se află, de fapt, povestea uneia dintre cele mai mari bătăi întîmplate pe teren, din istoria fotbalului românesc!

„Oltul credea că Steaua o lasă moale"

Fostul jurnalist explica pentru GSP, în 2013, faptul că, la vremea respectivă, nu a avut voie să scrie nici un cuvînt despre evenimente:

„Părea să fie un meci de pace, dar la un moment dat ar fi venit de la Bucureşti un ordin să se joace corect. Ăştia de la Olt, care aveau o situaţie delicată în clasament, credeau că adversarul o va lăsa moale de data asta, mai ales că Steaua n-o ducea grozav în campionat. Pierduse acasă şi cu Dinamo, şi cu Craiova. Vestea i-a panicat pe cei de la Scorniceşti, aşa că meciul s-a jucat cu o tensiune nemaipomenită".

„După intrarea lui Mihali, i-a sărit muștarul lui Lăcătuș”

Sub ochii a 5.000 de spectatori, partida se ducea însă spre un final fără incidente, dar un fault dur comis de Mihali asupra lui Mujnai a declanşat iadul!

Trandafirescu: „În prima repriză, Hagi şi Ungureanu au scăpat de cartonaşe roşii, iar după intrarea tare a lui Mihali i-a sărit muştarul lui Lăcătuş. S-a repezit la Mihali, l-a tras de păr şi s-a creat o mare busculadă! Gherasim, care apăra la Olt, s-a băgat să calmeze spiritele, dar s-a trezit şi el cu un pumn în plină figură!

S-au luat la goană unii pe alţii, s-au împărţit pumni cu nemiluita la grămadă, jucători, miliţieni, civili, iar tot circul a durat cam un sfert de ceas! Nimeni n-a putut opri ciocnirile pînă nu s-au «răcorit» cu toţii!".

„Hagi i-a tras un şut în fund prim-secretarului!”

Aflat în brigada de la acel meci, tuşierul Dan Ologeanu n-a uitat clipele incredibile de la Scorniceşti:

„Lăcătuş a fost cel mai recalcitrant, a altoit inclusiv cîţiva miliţieni care vroiau să-i despartă pe jucători! Colegul meu de la centru, Alexandru Mustăţea, se gîndea să oprească partida, dar l-am sfătuit s-o mai ducă încă două, trei minute, că altfel iese deranj şi mai mare!".

Hagi n-a stat nici el departe de meciul de box. „A şi dat, dar a şi încasat!", îşi aminteşte Ologeanu, în timp ce Iovan completează: „Gică i-a tras un şut un fund chiar primului secretar de la Olt în îngrămădeala de la marginea terenului”.

Pelican: „Lăcătuş le zbura caschetele miliţienilor"

După Revoluţie, fostul senator Dumitru Pelican a reconstituit şi el, într-o declaraţie oferită pentru ziarul "Ring", momentele trăite atunci la microfonul radioului:

„Coordonatorul emisiunii, Gheorghe Minoiu, mă tot întreba ce se întîmplă cu partida, care trebuia să se fi terminat, dar eu anunţasem că jocul e oprit din cauza unei accidentări. Nu am putut zice nimic din ce se întîmplase pe gazon. Lăcătuş realmente se dezlănţuise, s-a luat de vreo patru miliţieni, le zburau caschetele ca avioanele. Dar nimeni n-a avut curajul să-i facă ceva, pentru că era unul dintre protejaţii lui Valentin Ceauşescu".

„Pe culoarul spre vestiare, Lăcătuş începuse să-l înjure şi pe Cornel Dinu, Procuroru' nu i-a rămas dator, dar acolo s-au limitat la un schimb tare de replici. N-a degenerat incidentul şi la cabine” (Dan Ologeanu, fost tuşier la FC Olt - Steaua)

„Au fost frecuşuri între Ilie Ceauşescu şi Bărbulescu, prim-secretarul de la Slatina, ca să ne dea un punct, fiindcă stăteam prost în clasament. Nu-mi mai aduc aminte foarte multe, dar ştiu că au fost contre mari între conducători şi ne-au cam lucrat şi cu arbitrii" (Cornel Dinu, fost antrenor FC Olt)

„Mă vedeţi pe mine în stare să bat singur atîţia oameni? Adevărul e însă că a fost o nebunie de meci, dar răfuiala pe teren n-a fost cu miliţienii, ci cu nişte oameni de-ai lui Lică Bărbulescu!" ( Marius Lăcătuş, fost atacant Steaua)

17 e locul pe care a terminat FC Olt (12 puncte) turul campionatului '89-'90, după înfrîngerea şi scandalul cu Steaua: bucureştenii au încheiat pe poziţia secundă (29 p), după Dinamo (32 p)

FC Olt - Steaua 0-1

Stadion "Viitorul" Scorniceşti, 10 decembrie 1989, spectatori: 5.000
A marcat: Hagi (25)

FC Olt: Gherasim - V. Popa, Cireaşă, Mihali, Ciobanu - M. Ene, Ruse, Eftimie, Pistol (78 Gruia) - Dudan, Ad. Georgescu. Antrenor: Cornel Dinu

Steaua: Lung - D. Petrescu, Iovan, Negrău, Ungureanu - Mujnai, Rotariu, Hagi, I. Dumitrescu - Lăcătuş, Balint (74 I. Minea). Antrenor: Anghel Iordănescu

Arbitru: Al. Mustăţea (Piteşti). Asistenţi: C. Sorescu (Piteşti), D. Ologeanu (Arad)

Cine a fost Marius Lăcătuș pentru Steaua: 

  • Lăcătuş este, de departe, fotbalistul cel mai reprezentativ din istoria roş-albaştrilor. A jucat timp de 13 sezoane pentru trupa din Ghencea, 1983-1989 şi 1993-2000, iar palmaresul său este unul greu de egalat: 10 titluri de campion din 23 cucerite în 64 de ani de "militari", 7 Cupe al României din cele 20 pe care le au în palmares steliştii. 
  • În plus, Lăcătuş are cele mai multe meciuri disputate în cupele europene pentru roş-albaştri, 72, înscriind de 17 ori. A cucerit Cupa Campionilor cu Steaua, în 1986, în finala cu Barcelona, atunci când a şi transformat unul dintre penalty-uri. În 1987, a cucerit şi Supercupa Europei în faţa lui Dinamo Kiev. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rapid vrea să-i fure titularul incontestabil lui Dinamo! L-a contactat pe agentul fotbalistului pentru un transfer la rivali
Superliga
Rapid vrea să-i fure titularul incontestabil lui Dinamo! L-a contactat pe agentul fotbalistului pentru un transfer la rivali
Iker Casillas se iubește cu prezentatoarea TV care a petrecut o noapte acasă la Cristiano Ronaldo
Stiri extrasport
Iker Casillas se iubește cu prezentatoarea TV care a petrecut o noapte acasă la Cristiano Ronaldo
Surpriză! Cristi Chivu, așteptat să semneze: „Favorit să devină antrenorul echipei”
Campionate
Surpriză! Cristi Chivu, așteptat să semneze: „Favorit să devină antrenorul echipei”

Iată cu câți bani l-a convins Șucu să o refuze pe Dinamo și să vină la Rapid! Sume impresionante pentru Liga 1

„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția răpusă de cancer


Comentarii (65)
polistul68
polistul68  •  05 Aprilie 2022, 19:59
Postat de godot pe 05 Aprilie 2022, 18:40

Din toată cariera lui, asta ați găsit de cuviință sa prezentați? Bă, ăsta a fost timp de 4-5 sezoane, intre 85-90, în primii 10 atacanți ai lumii, clar în primele 3 extreme dreapta.

Cine a facut lista asta, cu lacatus in priki 10 atacanti ? El saracu cand s.a.transferst afara, a fost jenant...ia vezi cate meciuri are in Italia, xate in Spania...daca a fost asa bun, de ce nu a confirmat ? El a fost bun aici, cu prote tia fam ceausescu..afara s.a facut de cacao. Incercati sa vedeti realitatea, nu ce va place voua...spune.mi un meci important, in care lacatus a fos decisiv...in cafe a tras echipa dupa el, in care a fost cel mai bun de pe teren. Doar un meci...dar sper ca nu spui de meciul cu ASA Tg Mures...sau cu Bacaul...un meci cu o echipa serioasa...

polistul68
polistul68  •  05 Aprilie 2022, 19:37
Postat de godot pe 05 Aprilie 2022, 18:47

Ești isteric și neghiob. Lăcătuș a fost agresiv într-adevăr, dar nu a fost violent cu adevărat decât cu cei violenti cu el, fiind un mecanism de protecție. Avea super-viteză și nu putea fi oprit decât prin fault. Trei dintre călăi, Camacho, Vujacici și Ardeleanu, au avut ghinion sa o pățească. Jucători duri erau alții, alde Tonca, Negrilă, Ungureanu, Dinu, Movilă, Andone, Mihali, Matei.

Zi.m8 cate picioare rupte au cei emumerati xe tine...si vezi apoi cate are lacstus...a fost un nesimtit care a.profitat de protectia ceusista...da, si a fost un foarte mare jucator, de aceea nu a confirmat niciinde afara, in best..el aici a fost mare si tare, umde avea spate..un om.farq carcter.

godot
godot  •  05 Aprilie 2022, 18:47
Postat de Alexandru Bria pe 05 Aprilie 2022, 13:36

MACELARUL lacatus, cel care I-A RUPT PICIORUL jucatorului Ardeleanu in 1999 si I-A DISTRUS CARIERA SI VIATA acestuia, era PROTEJATUL CLANULUI CEAUSESCU, precum intreaga ADUNATURA de la steaua !!! MACELARUL lacatus era considerat CEL MAI DUR fotbalist din Romania ceausesita, NENOROCIND ZECI DE FOTBALISTI !!! MACELARUL lacatus isi permitea sa faca ORICE intrucat NIMENI nu putea sa-i aplice LEGEA !!!

Ești isteric și neghiob. Lăcătuș a fost agresiv într-adevăr, dar nu a fost violent cu adevărat decât cu cei violenti cu el, fiind un mecanism de protecție. Avea super-viteză și nu putea fi oprit decât prin fault. Trei dintre călăi, Camacho, Vujacici și Ardeleanu, au avut ghinion sa o pățească. Jucători duri erau alții, alde Tonca, Negrilă, Ungureanu, Dinu, Movilă, Andone, Mihali, Matei.

Vezi toate comentariile (65)
Comentează