FOTBAL  »  NATIONALA  »  UNGARIA - ROMÂNIA

FOTO Iad la arenă, paradis în oraş » Fanii maghiari au creat o atmosferă explozivă în jurul arenei "Ferenc Puskas"

Un om de ordine supraveghează un stadion gol la Ungaria - România +8   FOTO
Un om de ordine supraveghează un stadion gol la Ungaria - România

Articol de - Publicat sambata, 23 martie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 23 martie 2013 00:34

Forţele de ordine s-au pregătit exemplar şi au menţinut liniştea în Budapesta: extremiştii şi fanaticii au reuşit să facă iureş doar înainte de meci, şi cu poliţiştii drept ţintă directă.

"Tricolorii" s-au încumetat pînă la urmă şi au trecut peste frigul pătrunzător de la Budapesta, ieşind ieri la o plimbare pe marginea Dunării. Una specială, cu două cordoane de poliţişti escortîndu-i nonstop, deşi singura "ameninţare" a rămas aerul rece din capitala Ungariei. Orele au trecut greu, dar zîmbetele lui Tamaş, Mutu şi Chipciu, relaxaţi înaintea marelui meci, au conferit linişte întregului lot.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Un stadion de poliţişti
Spre seară, aproape în fiecare intersecţie mare din oraş au început să apară maşinile de poliţie: Budapesta s-a împînzit de sirene şi uniforme, aşteptînd parcă un summit NATO, nu o partidă de fotbal. "Nu cred că ar avea loc pe stadion toţi poliţiştii care sînt acum pe străzi", glumeau taximetriştii.

A venit şi vestea că 15 români au fost arestaţi în gară: fanii, vrăjiţi de frumuseţea unguroaicelor, depăşiseră măsura în avansurile făcute. În atîta tensiune, ne-a bufnit rîsul: e o infracţiune, fireşte, dar e reconfortant să auzi un astfel de motiv şi nu cine-ştie-ce alt gest teribil şi inutil.

Seară cu ceai şi meciurile "Mighty Magyars"
Cu două ore înainte de meci, Piaţa Hosok era aproape goală: doar 200 de maghiari, familii zgribulite, se strîngeau la coadă la ceai. Aici ar fi trebuit să ardă deja vulcanul preconizat de organizatori, cu 20.000 de fani!

În fapt, pe ecranele uriaşe rulau imagini în alb-negru cu "naţionala" maghiară şi aerul nostalgic te ducea cu gîndul mai repede la o reuniune old-boys! Copiii s-au vopsit pe faţă în culorile steagului maghiar, iar un bătrîn de-o vîrstă cu Puskas încerca fără spor să vîndă drapele.

În aceste ore s-a simţit cel mai puternic senzaţia că pendulăm, de fapt, în lumi diferite: una a prejudecăţilor şi a fricii, alta a firescului şi a sportului. Prima, ascunsă în fiecare din cei care sîntem la Budapesta şi flambată de presă. A doua, la orice pas.

Au scuipat, morţi de beţi
În jurul arenei "Ferenc Puskas" a fost, ce-i drept, atmosferă: aproape 10.000 de fanatici, cu steaguri în mîini, au dansat pe muzica explozivă din boxele uriaşe. Violenţi fără motiv şi cîţiva atît de beţi că probabil şi uitaseră că e vorba de un meci de fotbal, de un meci, de ceva! Au scuipat fără milă poliţiştii, au aruncat cu pahare de plastic şi sticle înspre ei, aşa că pentru români prezenţa printre ei chiar ar fi fost nebunie curată.

Dacă au fost sau nu cei 3.000 de extremişti anunţaţi de presa maghiară, n-avem cum să ştim exact. Dar dacă asta a fost bucuria lor, îngrădită şi împrejmuită, atunci să rămînă cu ea!

Articol în română pe site maghiar
Site-ul maghiar SportGeza a lansat ieri un articol online în limba română. Publicaţia online a făcut o trecere în revistă a meciurilor România - Ungaria, dar şi a relaţiilor politice încordate întreţinute de-a lungul vremii pe ruta Bucureşti - Budapesta. De asemenea au prezentat analize şi statistici cu privire la grupa de calificare pentru Campionatul Mondial din Brazilia.

Maghiarii au făcut referire şi la problemele  rasiale cu care se confruntă fotbalul şi care au dus la disputarea fără spectatori a meciului împotriva României.

8 filtre de control au pregătit organizatorii, de la porţile complexului sportiv "Ferenc Pusksas" şi pînă la intrarea în stadion

564665-asistenta.jpg

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu a anunțat convocările preliminare pentru dubla cu Cipru și Lituania » O mare surpriză: prima selecție la națională
Nationala
Mircea Lucescu a anunțat convocările preliminare pentru dubla cu Cipru și Lituania » O mare surpriză: prima selecție la națională
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Altele
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Superliga
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (2)
panacotar
panacotar  •  23 Martie 2013, 09:16

care atmosfera ? 2000 de rataciti, praf ....

dynamovist
dynamovist  •  23 Martie 2013, 04:20

Si Bogdan Stancu

Vezi toate comentariile (2)
Comentează