INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  DORTMUND - BAYERN 1-2

VIDEO Minunea roşie » Cea mai frumoasă finală de Ligă a ultimilor opt ani: Bayern, regină după 12 ani: 2-1 cu Dortmund

Urmărit de întreaga apărare a lui Dortmund, Robben reuşeşte să marcheze golul decisiv
Urmărit de întreaga apărare a lui Dortmund, Robben reuşeşte să marcheze golul decisiv

Articol de , , - Publicat duminica, 26 mai 2013 00:00 / Actualizat duminica, 26 mai 2013 09:29

Cu un gol şi o pasă de gol, Robben a decis ultimul act, dar împăratul este antrenorul Heynckes. Acum, la 68 de ani, cu două Ligi cîştigate, bătrînul Jupp se poate retrage. Să vină Guardiola!

The Guardian avea dreptate. "Fussball's coming home". Fotbalul german s-a întors să cucerească Europa, iar miticul Wembley a devenit casa lui, teritoriul bătăliei saxone, cu armuri, scuturi şi săbii tăioase, cavalerii teutoni Paul Breitner şi Lars Ricken aducînd în arenă obiectul de mare preţ pentru care Borussia şi Bayern au venit la Londra să se lupte: trofeul Ligii Campionilor.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

" Finala Cupei Germaniei"
Nemţii merită această finală. Au cel mai spectaculos joc, viu, trepidant, tehnic, cu goluri multe pe stadioane pline de fani care respiră fotbal. O imagine nouă, frumoasă şi captivantă a Bundesligii, la ani-lumină de acel clişeu al panzerelor ce strivesc totul în cale.

"Finala Cupei Germaniei", cum o numea amuzat Michel Platini, preşedintele UEFA, nu putea fi decît un supershow în tribunele colorate puternic în roşu şi galben-negru, dar mai ales pe gazon. "Sîntem echipa fără cusur, n-avem nici un punct slab", avertiza bavarezul Muller, însă Klopp, excentricul antrenor al lui BVB, îi replica: "Nu întotdeauna o finală este cîştigată de favoriţi".

BVBombă 20 de minute
Şi copiii săi teribili i-au surprins pe munchenezi într-un ritm incendiar. Au gîndit mai repede, au pasat mai repede - excelente pasele redublate între Reus şi Lewandowski! -, au ajuns mai repede în careul advers. Iar mingile lor au asaltat poarta lui Bayern.

Lewa îl păcăleşte pe Boateng şi trage sub transversală de la 20 de metri, compatriotul polonezului, Kuba Blaszczykowski deviază din şase metri pe colţul scurt, Reus accelerează pe lîngă adormiţii apărători din faţa lui şi bombardează buturile rivalilor. A fost doar o încălzire pentru Neuer, care nu lasă să treacă nimic. Respinge tot, cu braţele, cu picioarele, păstrîndu-şi plasa neatinsă.

58 la sută era posesia lui Bayern după primele 20 de minute

5-0 era raportul şuturilor la poartă (3-0 cadrate) în favoarea Borussiei după 20 de minute

Bayern loveşte cu capul
Atunci s-a trezit Bayern. Era prea mult pentru echipa lui Heynckes. Parcă de nicăieri, un balon zboară de-a lungul careului mic al lui Dortmund, Bender sare pe sub el şi Mandzukici îi schimbă traiectoria, trimiţîndu-l violent spre poartă. Reflex Weidenfeller, apoi transversala îl salvează. Corner, Javi Martinez este la capătul centrării. Altă lovitură de cap, puţin peste. Era minutul 26.

Robben nu se lipeşte de gol la finale?
După alte patru minute, Robben e singur cu Weidenfeller, îl ţinteşte la fix. Şut în pieptul goalkeeperului. Imediat, Lewandowski mai scapă o dată de Boateng, şi el e face to face cu Neuer, dar golul întîrzie. Viteza jocului creşte, Robben e iarăşi în careul mic, are mingea însă pe piciorul drept, iar dreptul parcă nu e al lui.

Nu înscrie. Şi nu se lipseşte de gol nici cînd nu găseşte altă soluţie, într-o situaţie ideală, decît să-i dea lui Weidenfeller un pumn în maxilar cu mingea. E incredibil ghinionul lui Robben în finale. Are ocazii cu carul, dar nu marchează. Nu poate. Nu poate? Să mai aşteptăm.

Francez-olandez-croat. Şi 0-1!
S-a răzbunat însă Robben în minutul 60. Dacă nu poate să înscrie într-o finală, atunci poate să paseze decisiv. Forţa de şoc a bavarezilor, cuplul Ribery - Robben, a creat faza golului, iar Mandzukici a finalizat. Francezul îl eliberează pe olandez cu o pasă de artist, batavul îl driblează pe Weidenfeller şi centrează în faţa porţii, de unde croatul nu ratează. BVB - Bayern 0-1.

În tribună, Gotze, vedeta galben-negrilor care a semnat cu bavarezii pentru 37 de milioane de euro, nici nu ştie cum să reacţioneze. Să-şi arunce şapca de nervi pentru Borussia sau de bucurie pentru Bayern? Şi-o lasă pe cap, ca să nu supere pe nimeni.

Gafa lui Dante. Gundogan, 1-1
Mai e o jumătate de oră. Dar nu trec decît 7 minute. Reus jonglează în careul roşu, Dante se repede neglijent asupra blondului vrăjitor german, izbindu-l cu piciorul în abdomen. Penalty! Corect, Rizzoli. Dacă ar fi fost şi mai dur, l-ar fi putut elimina pe Dante, care avea deja un "galben". Nu mai bate Lewandowski. Acum 3 săptămîni, a ratat un 11 metri chiar în faţa lui Neuer. Execută Gundogan, perfect, în colţul opus. 1-1 (68).

Jocul arde, are viteză de rachetă. Şi vine ocazia meciului, a anului, a deceniului :). Thomas Muller îl fentează pe Weidenfeller şi nu-l mai poate opri nimeni, poarta e goală. Trage încet însă, Robben aşteaptă, în loc să plonjeze spre balon şi să rupă plasa, iar Subotici respinge din alunecare. FA-BU-LOS! Subotici merită şi el un premiu.

Răzbunarea lui Arjen
Bayern atacă în valuri, Alaba e aproape de golul victoriei, apoi Muller, ţinut de tricou de Subotici ca ultim apărător (sîrbul putea fi eliminat), îi pasează greşit lui Mandzukici... Nici un antrenor nu face vreo modificare, deşi mai sînt doar cîteva minute. Aşteaptă prelungirile.

11-11 era raportul şuturilor la poartă după 80 de minute (7-7 cadrate)

Furia roşie se prăvăleşte asupra Borussiei. Bombă Schweinsteiger, apără "caracatiţa" galbenă. Prelungiri? Nu! Robben vrea să se răzbune pentru toate ratările din toate finalele jucate. Arjen se infiltrează la călcîiul lui Ribery, pătrunde vijelios în careu şi deviază balonul subtil pe lîngă Weidenfeller. Divină acţiune, divin gol. Memorabil. Cel mai important gol din cariera lui Robben. Care oferă Bavariei a 5-a Cupă a Campionilor, prima după o aşteptare de 12 ani!

25 şuturi a tras Robben în 4 finale: 3 de Ligă cu Bayern şi una de CM cu Oland

1 gol a reuşit aripa batavă în cele patru meciuri decisive jucate în carieră

86.298 de spectatori au fost aseară în tribunele stadionului Wembley

101 întîlniri au avut Dortmund şi Bayern în toate competiţiile, 46 de victorii Bayern, 25 Borussia şi 30 de remize

5 jocuri fără eşec are Bayern contra lui Dortmund în acest sezon. A cîştigat de trei ori, în Ligă, Cupă şi Supercupă, remizînd de două ori în campionat (1-1)

454 de minute fără gol primit e seria lui Neuer în Ligă. Ultimul care l-a învins a fost Koscielny (Arsenal), în returul din "optimi"

DORTMUND - BAYERN    1-2
(Gundogan 68 penalty - Mandzukici 60, Robben 89)

BORUSSIA: Weidenfeller - Piszczek, Subotici, Hummels, Schmelzer - Gundogan, S. Bender (90+1 Sahin) - Blaszczykowski (90+1 Schieber), Reus, Grosskreutz - Lewandowski. Antr: J. Klopp

BAYERN: Neuer - Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba - J. Martinez, Schweinsteiger - Robben, T. Muller, Ribery (90+1 Luiz Gustavo) - Mandzukici (90+4 M. Gomez). Antr: J. Heynckes

A arbitrat Nicola Rizzoli (Italia)

ALTE ŞTIRI DE LA FINALĂ:

Ribery şi "Lewa", de "galben"
Franck Ribery a scăpat ca prin urechile acului de un "galben" în minutul 25. Lewandowski l-a ţinut insistent, iar francezul a cedat nervos şi în încercarea de a se elibera l-a lovit pe atacantul Borussiei cu dosul mîinii peste figură. Lewandowski a fost şi el iertat de un "galben" în repriza secundă (80), cînd l-a călcat pe gleznă pe Boateng.

Război saxon
Meciul a fost deschis de un mic show de 15 minute, gazdele londoneze pregătind o coregrafie dedicată finalei germane, privită ca un război saxon. Momentul a fost deschis de o întîlnire la centru între Paul Breitner (foto dreapta, 61 de ani) şi Lars Ricken (36 de ani), fostele glorii ale lui Bayern şi Dortmund, cîştigători ai C1 în 1974, respectiv 1997, care au dat semnalul ciocnirii între cele tabere. Costumaţi în cavaleri teutoni şi în culorile celor două finaliste, protagoniştii spectacolului au încălzit duelul din teren ce avea să urmeze.

La şubler: 23 mm!
Gazonul a fost la înălţimea finalei, nici nu se putea altfel în Anglia. Îngrijitorii au tuns iarba de trei ori în cursul zilei de ieri, pînă ce înălţimea acesteia a ajuns la exact 23 de milimetri. Ca la regulament!

Acelaşi vestiar ca Barca
Organizatorii i-au rezervat lui Bayern acelaşi vestiar pe care l-au ocupat şi jucătorii Barcelonei la finala din 2011, cu Man. United (3-1). De asemenea, pe perioada şederii la Londra, munchenezii au locuit la hotelul Landmark, la care au stat şi la 3-1 cu Arsenal, în "optimi". Inclusiv naţionala Germaniei a fost găzduită acolo înaintea finalei Euro 1996 cu Cehia (2-1).

Show media: 2.500 de jurnalişti!
Finala de aseară de la Londra a fost transmisă în 220 de ţări, fiind urmărită de 350 de milioane de oameni. Implicaţi la meci au fost circa 2.500 de jurnalişti, iar pe stadion au fost amplasate 120 de camere de luat vederi.

A 4-a finală naţională
Dortmund - Bayern a fost a 4-a finală de Ligă disputată între echipe din aceeaşi ţară. Anterior se jucaseră Real Madrid - Valencia 3-0 (2000), AC Milan - Juventus 0-0, 3-2 la penalty-uri, în 2003, şi Man. United - Chelsea 1-1, 6-5 la penalty-uri (2008).

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul
Altele
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul
„Era hamal în piață” » Românul care i-a șocat pe englezi, numit azi la ANS: „Mulți dintre colegii mei au fost violați sau uciși în gară”
Diverse
„Era hamal în piață” » Românul care i-a șocat pe englezi, numit azi la ANS: „Mulți dintre colegii mei au fost violați sau uciși în gară”
Cum arată penthouse-ul lui Dennis Man din Arad, în care a investit salariul său la Parma pe o lună: „Și-a dorit mereu să fie discret”
Special
Cum arată penthouse-ul lui Dennis Man din Arad, în care a investit salariul său la Parma pe o lună: „Și-a dorit mereu să fie discret”

Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul

Cum arată penthouse-ul lui Dennis Man din Arad, în care a investit salariul său la Parma pe o lună: „Și-a dorit mereu să fie discret”


Comentarii (58)
cristivu
cristivu  •  27 Mai 2013, 11:28
Postat de adrian84 pe 26 Mai 2013, 09:55

Dupa aspectul jocului si scorul inregistrat la ambele meciuri, nu se poate spune ca Real a fost distrusa de Dortmund. Poate in prima mansa, insa Barcelona a fost facuta KO, apoi a fost folosita pe pst de mop pentru podeaua ringului in ambele manse.

Madridul a fost ingenunchiata, prietenas. Au dat 2 goluri doar pentru ca BVB si-a zis ca n-are ce sa pateasca in cateva minute. Sa fim seriosi. BVB a fost cu o clasa peste madrileni in cele patru meciuri disputate cu ei in acest an.

cristivu
cristivu  •  27 Mai 2013, 11:25
Postat de ave_biancorossi pe 26 Mai 2013, 09:02

eu am tinut cu liverpool, de data asta. as fi tinut cu olympiakos, dar s-au abtinut, anul asta. era sa si adorm. adica, meciul in sine a fost foarte tacticizat, ambele echipe se cunoasteau perfect si a fost si emotia finalei la multi jucatori, mai ales la cei de la BvB, mai putin experimentati si mult mai tineri, dar si multi dintre cei de la bayern au fost sub nivelul lor. a urmat o ploaie de dorinta dar cu foarte putine realizari, multe pase gresite, mai ales la BvB (acuratetea paselor a fost net superioara la bayern, inclusiv posesia), iar din aceste motive, nu au fost prea numeroase nici ocaziile de gol, multe aparand pe fondul unor erori defensive.

Nu prea te pricepi la fotbal. Esti ca indivizii aia care daca citesc putina filosofie, ii doare capu o saptamana. Ramai la mieunel si azorel. Sper ca macar la astea nu te ia somnul.

cristivu
cristivu  •  27 Mai 2013, 11:18
Postat de uzu_buzu_ pe 26 Mai 2013, 20:41

Cea mai urata finala din ultimii 10 ani. Nu stiu la ce meci s-a uitat ala care a scris articolul. Adica in prima repriza s-au dat cred mai multe pase la adversar decat la coechipier ... Jenanti sunteti. Sau chiar nu va pricepeti DELOC la fotbal.

Tu ce meci ai vazut ? Acum incearca sa treci peste faptul ca n-au jucat tacaneala barcelonei.

Vezi toate comentariile (58)
Comentează