Articol de Răzvan Luţac - Publicat luni, 03 iunie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 02 iunie 2013 21:32
Fostul fotbalist Ion Costea, cîştigător a cinci Cupe ale României, coleg cu legendarii Baratky şi Auer, a servit Rapidul timp de 72 de ani, inclusiv ca vînzător de bilete! Omul care i-a descoperit pe Coe, Liţă Dumitru şi Sandu Neagu a decedat la patru zile după ultimul meci jucat de Rapid în Liga 1.
"A iubit Rapidul mai mult decît pe mama. Toată ziua era la stadion!".
Aşa descria fiica lui Ion Costea, Rodica, ataşamentul tatălui pentru giuleşteni, într-un interviu pentru Libertatea. Se întîmpla în mai 2012: ieri, în apartamentul din cartierul Pajura, părintele ei s-a stins. Rămăsese alături de giuleşteni şi după cariera de jucător, şi după retragerea din antrenorat, ca vînzător de bilete şi fulare. În ultima vreme nu mai conştientiza ce se întîmplă cu echipa. "Mai bine că n-a văzut-o aşa", spun fanii pe forumuri şi în comentarii.
5 Cupe în palmares
Costea avea 11 ani la fondarea clubului. A ajuns la CFR-ul de Bucureşti peste alţi 12, prinzînd vremurile de glorie de la începuturile celui de Al doilea Război Mondial. Cinci Cupe ale României cîştigate, deşi n-a jucat decît în cea din '39, 2-0 cu Sportul. Participări în cupele europene timpurii, schimburi de pase cu Giussy Baratky, Raffinsky şi "Rici" Auer. N-a ratat nici celebra ediţie a Cupei Europei Centrale, 1940, cînd Rapidul n-a putut juca finala împotriva lui Ferencvaros din cauza începerii războiului. În campionat a bifat 38 de partide.
Liţă Dumitru: "Mi-a dat friptură şi tenişi"
S-a remarcat şi ca antrenor: a descoperit generaţia care avea să ia primul titlu cu Rapid, în 1967. Printre alţii, Dan Coe, fraţii Dumitriu, Puiu Ionescu sau Sandu Neagu. Şi alţi rapidişti de seamă, precum Nae Manea şi Liţă Dumitru. Ultimul, aflat în Germania, a auzit imediat de moartea primului său tehnician. "Dumnezeu să-l ierte. Un antrenor excelent. A fost omul care m-a învăţat s-o dau cu stîngul, cu dreptul şi s-o bag în poartă! Mi-a dat prima friptură şi primii tenişi".
"Ruşine lui Copos!"
Liţă Dumitru a comentat şi la Radio GSP moartea lui Ion Costea. "Ruşine Rapidului că l-a lăsat să vîndă bilete. Cînd îl vedeam îmi era şi ruşine să vin la el. Îl vedeam umilit. Ruşine lui Copos care îi dădea lui Rică Răducanu un salariu în plus doar pentru că era Rică. Rada şi Rică au fost prea mult băgaţi în seamă faţă de unii care au făcut mai mult pentru Rapid", a tunat fostul mijlocaş.
Dramele lui Costea
Într-un articol publicat în Revista VIP acum un deceniu sînt consemnate două momente nefericite din trecutul lui Costea. Regimul comunist i-a demolat casa, apoi, în 1979, la 5 ani după pensionare, a suferit o accidentare gravă, ruptură de ligamente, fiind operat de urgenţă la picior.
"Primul meu fular l-am cumpărat, acum 20 de ani, de la nea Costea. Era frig, decembrie. Mi-a zis: «Ai grijă de fular! Dacă se rupe, se va rupe în zeci de mii de bucăţi, cîţi rapidişti sîntem». Am avut grijă, fularul e la loc de cinste" (Francy, suporter rapidist)
CV - Ion Costea
Născut: 12 aprilie 1912, Sîncel (azi în jud. Alba)
Post: mijlocaş dreapta
Jucător: România Cluj (1929-'30), CFR Cluj (1930-'35), CFR Bucureşti (1935-'36), CFR Braşov (1936-'38), Rapid Bucureşti (1938-'44), Juventus Bucureşti (1944), Rapid Bucureşti (1945-'46), Griviţa Bucureşti (1947-'48)
Antrenor: Locomotiva Filaret (1948-'52) şi grupe de juniori la Rapid (1952-'74)
Palmares ca jucător: 5 Cupe ale României (1938, 1939, 1940, 1941, 1942)
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul