Articol de Roxana Fleşeru - Publicat luni, 07 octombrie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 06 octombrie 2013 22:53
Larisa a urcat pe treapta a treia a podiumului, după ce ratase în finala de la bîrnă, acolo unde era favorită la aur ♦ Sandra a păţit la fel ca la Londra, atunci cînd a ratat la ultima diagonală
Suspine, sclipici, ratări, lacrimi ţinute în frîu, zîmbete poate amare, covor albastru, personalitate, medalie şi un adio dintr-o inimă. Cîteva secvenţe dintr-o zi plină de emoţii pentru Sandra Izbaşa şi Larisa Iordache la Campionatele Mondiale de la Anvers.
Sub ochii a mii de oameni, Larisa a fost prima care a intrat să se bată pentru medalii. La bîrnă, acolo unde se calificase cu primul punctaj, 15,266, şi chiar dacă ratase în finala de la individual compus de vineri, tot ea era favorită, singurul lucru pe care trebuia să-l facă era să stea pe bucata de lemn lată de zece centimetri. Toate adversarele sale evoluaseră deja, iar nota cea mai mare era a Aliiei Mustafina 14,900. A zîmbit cu teamă înainte să se urce pe aparat şi, la prima desprindere, la aterizare, a picat de pe el. Dacă ar fi fost ca în calificări, Larisa avea aurul la gît, dar a fost 13,933 şi locul şapte. Cu dezamăgirea ascunsă sub machiaj, trebuia să meargă mai departe spre covorul de la sol, acolo, unde se calificase a treia.
În ultima finală a zilei pentru fete, nu mai era singură. Era şi Sandra Izbaşa, campioană olimpică în 2008 la sol şi la sărituri în 2012, care anunţase că după aceste Mondiale se retrage sau, cum spune ea, ia o pauză.
Prima pe covorul albastru a intrat Larisa Iordache. A reuşit să zîmbească, la fel ca o actriţă, deşi ratările de la bîrnă cu siguranţă au lăsat urme. La fel ca oboseala, ca accidentările cu care s-a tot luptat înainte de aceste Mondiale, A sărit, n-a lipit aterizările de la diagonale, dar a interpretat, a dansat şi a obţinut 14,600, o notă ce a plasat-o pe locul al treilea, după Simone Biles (15,000) şi Vanessa Ferrari (14,633).
Sandra izbaşa era singura gimnastă care o putea da jos de acolo pe Larisa. A păşit hotărîtă, învăluită în albastru închis. Nimic nu părea că o va clinti. Şi totul a ieşit perfect, pînă la ultima diagonală. Ea s-a simţit bine şi a sedus cu mişcările sale şi cu coregrafia exerciţiului pe toată lumea. Numai că la ultima diagonală a aterizat foarte jos şi s-a sprijinit cu mîinile de sol. Un deja-vu. La fel ca în finala olimpică de la Londra. Atunci a spus că a dovedit că nu e un robot. A făcut acest lucru şi la Anvers, exerciţiul său fiind plin de coregrafie care să o pună în valoare. Sandra însă a avut puterea să zîmbească, să-şi ia adio de la gimnastică şi să le facă fanilor o inimă din mîinile ei. Chiar dacă a primit 13,733 şi a încheiat pe locul al şaptelea.
La 23 de ani, Sandra are nevoie de o pauză de gimnastică, la început i-a spus retragere, apoi a spus că se mai gîndeşte, dar nu promite nimic. Cert e că nu va mai fi, pentru o perioadă, în gimnastica mondială. Prima ei pauză hotărîtă de ea şi nu de accidentări. "Feeling good" nu va mai avea de acum legătură cu solul, ci cu viaţa de dincolo de sală.
Cu evoluţia Sandrei Izbaşa s-a încheiat şi acest Mondial pentru România, care a avut trei gimnaste prezente la CM. Mezina Ştefania Stănilă nu s-a calificat în nici o finală, iar bronzul Larisei a fost sigura medalie cucerită la Anvers. La 17 ani, la primul său Mondial, Iordache a pus o distincţie în dreptul României. Mai bine ca în 2011, cînd gimnastele nu aduseseră nimic de la Tokyo.
Medaliile Sandrei Izbaşa
Jocuri Olimpice
2008 Beijing aur la sol, bronz cu echipa
2012 Londra aur la sărituri, bronz cu echipa
Campionate Mondiale
2006 Aarhus argint la brînă, bronz la individual compus
2007 Stuttgart bronz cu echipa
Campionate Europene
2006 Volos aur la sol, argint cu echipa, bronz la bîrnă
2007 Amsterdam argint la individual compus, argint la bîrnă
2008 Clermont Ferrand aur la sol, aur cu echipa, argint la bîrnă
2011 Berlin aur la sărituri, aur la sol
2012 Bruxelles aur la sărituri, aur cu echipa
Berbecar pe 6 şi 7
Marius Berbecar, singurul gimnast român calificat în finalele pe aparate de la Anvers, s-a clasat ieri pe locurile 6 şi 7 la paralele, respectiv sărituri. Gimnastul în vîrstă de 28 de ani a deschis finala de la sărituri şi a obţinut o medie de 14,850 (14,800, 14,900), care l-a trimis pe locul al şaptelea. La paralele a terminat pe şase, cu un punctaj de 15,000.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!