Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 14 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat marti, 14 ianuarie 2014 11:12
Fostul internaţional a evitat de-a lungul anilor să lumineze episoadele controversate din viaţa şi cariera sa. Azi, cînd intră în campania pentru FRF cu un discurs bazat pe onestitate, echilibru şi profesionalism, lumea fotbalului aşteaptă clarificările din partea lui Popescu pe subiectele tulburi.
Au trecut 194 de zile de la lansarea oficială a candidaturii lui Gică Popescu pentru şefia FRF. "Baciul" a ocolit constant abordarea frontală a temelor controversate din viaţa şi cariera sa, aşa cum procedase şi în perioadele anterioare.
Iată de ce Gazeta îi propune azi, la prezentarea echipei şi a programului pentru alegeri, să formuleze răspunsurile punctuale pe subiectele invocate constant de contracandidaţi şi de familia fotbalului pentru a-i pune în discuţie capacitatea de a conduce FRF începînd din 5 martie.
1. În 2000, aţi refuzat să mai participaţi ca jucător la acţiunile "naţionalei" pentru că autorităţile nu v-au facilitat cumpărarea unui hotel în Poiana Braşov? Aţi condiţionat revenirea de achiziţionarea, fără licitaţie, a acestui hotel? Cum aţi reacţiona ca preşedinte FRF dacă un fotbalist-cheie din "naţionala" de azi ar avea o atitudine similară?
2. Aţi întocmit personal cele 5 note informative scrise de mînă din dosarul numărul R225431 aflat în arhiva CNSAS? Aţi semnat un angajament de colaborare cu Securitatea? Apreciaţi că informaţiile din dosarul dumneavoastră au adus atingere vreuneia dintre persoanele la care se făcea referire (colegi şi antrenori)?
3. Intenţionaţi să faceţi publică situaţia completă a afacerilor şi a averii personale, dumneavoastră şi membrii echipei pe care o propuneţi?
4. Care e proiectul sau afacerea pe care aţi întreprins-o după încheierea activităţii de fotbalist şi pe care o puteţi considera un exemplu de reuşită sub managementul dumneavoastră, cîtă vreme în activitatea ca preşedinte FRF managementul este esenţial, nu CV-ul de jucător?
5. Aţi făcut vreo înţelegere, în orice formă, cu Mircea Sandu privind o colaborare pe durata campaniei dumneavoastră şi după eventuala alegere ca şef FRF? Cum veţi trata eventualele clauze de despăgubire existente în contractele unor federali, dacă nu veţi dori să-i păstraţi în federaţie?
6. Consideraţi că aţi prejudiciat statul român prin activitatea dumneavoastră care face subiectul "Dosarului Transferurilor"? Cum justificaţi returnarea celor 400.000 de dolari, reprezentînd impozitele datorate statului, în cazul transferului lui Florin Bratu la Galatasaray?
7. Apreciaţi că o sentinţă definitivă privind condamnarea dumneavoastră în "Dosarul Transferurilor", indiferent de natura ei, ar fi incompatibilă cu funcţia de preşedinte al FRF?
5 martie e data la care vor avea loc alegerile pentru şefia FRF, 6 candidaţi sînt în cursă: Gică Popescu, Răzvan Burleanu, Vasile Avram, Sorin Răducanu, Marcel Puşcaş şi Octavian Popescu
3 ani cu suspendare a fost condamnarea primită de Gică Popescu în 2012, la Curtea de Apel. "Dosarul Transferurilor" a fost retrimis de ÎCCJ la Curtea de Apel şi are termen pe 22 ianuarie