Articol de GSP - Publicat marti, 04 martie 2014 00:00 / Actualizat marti, 04 martie 2014 19:40
Decizii-şoc în Dosarul Transferurilor! Magistraţii au anunţat condamnări cu executare pentru toţi cei 8 inculpaţi. Pedepsele sînt executorii!
Toţi s-au predat în această seară. Ultimul a fost Mihai Stoica, care a ajuns în jurul orei 7:30.
Sentinţele anunţate în Dosarul Transferurilor:
George Copos (61 de ani) - 3 ani şi 8 luni cu executare
Mihai Stoica (49 de ani) - 3 ani şi 6 luni cu executare
Cristi Borcea (44 de ani) - 6 ani şi 4 luni cu executare
Ioan Becali (61 de ani) - 6 ani şi 4 luni cu executare
Victor Becali (53 de ani) - 4 ani şi 8 luni cu executare
Jean Pădureanu (78 de ani) - 3 ani şi 4 luni cu executare
Gică Popescu (47 de ani) - 3 ani, o lună şi 10 zile cu executare
Gigi Neţoiu (55 de ani) - 3 ani şi 4 luni cu executare
Reacţii:
• Primul care se predă » George Copos şi-a părăsit reşedinţa şi a plecat spre poliţie!
• MM a răbufnit pe facebook după ce a fost condamnat la închisoare: "Mulţumesc, România!"
• Prima reacţie a lui Giovanni după verdict: "Acum mă predau!" Cum se va proceda cu cei 8 condamnaţi
• Tolontan după verdictul fără precedent din Dosarul Transferurilor » Ultima scrisoare a lui George
• Cu Popescu la închisoare, Mircea Sandu vrea să saboteze alegerile pentru a avea timp să pregătească alt candidat!
• Un patron din Liga 1 anunţă efecte devastatoare în fotbal după sentinţa din Dosarul Transferurilor: "E absolut terifiant!"
• Adrian Mititelu şocat după condamnările de azi » Avertisment disperat: "Doamne fereşte să se întîmple asta!"
• Maria Andrieş despre finalul imunităţii oamenilor de fotbal în faţa legii: Aviz amatorilor!
***************
UPDATE 14:00 Se apropie momentul anunţării deciziei finale în Dosarul Transferurilor. Judecătorii vor da verdictul în sala "Vasile Papadopol"
UPDATE 13:10 Agitaţie la Curtea de Apel, unde magistraţii vor anunţa după ora 14:00 verdictul în Dosarul Transferurilor. Avocatul lui Cristi Borcea, Florian Surghie, şi-a făcut deja apariţia, urmînd să vină pe parcurs şi ceilalţi avocaţi. Cel mai probabil, nici unul dintre cei 8 inculpaţi nu va fi prezent la Curtea de Apel.
***************
La un simplu search pe google, "verdictul în Dosarul Transferurilor" este anunţat în cîteva mii de ştiri şi pentru cîteva zeci de date diferite. Am luat cu toţii plasă săptămîna trecută, atunci cînd am crezut că verdictul într-un caz vechi de 8 ani nu poate fi amînat. Sperăm ca de data aceasta să se ajungă la o concluzie.
Martin Luther King Jr spunea că "justiţia tîrzie nu e justiţie", însă după o anchetă ce a durat ani de zile şi care a însemnat muncă multă, investigaţii şi stres, fotbalul românesc este în faţa unui moment decisiv.
Dosarul Transferurilor este o afacere destul de complicată, de aceea GSP.RO răspunde la cîteva întrebări ce pun cazul în perspectivă:
1. Cînd a început totul?
Totul a început în urmă cu mai bine de 7 ani, pe 6 februarie 2006, cînd Gazeta Sporturilor a declanşat o investigaţie jurnalistică fără precedent în România. Primul caz de care ne-am ocupat a fost cel al transferului lui Florin Bratu, de la Rapid la Galatasaray.
Cum arăta lumea în 2006? Cîteva detalii:
- România nu era în Uniunea Europeană, ci urma să intre oficial la 1 ianuarie 2007;
- Jacques Chirac era preşedintele Franţei;
- Nimeni nu folosise niciodată cuvîntul iPhone. Steve Jobs avea să-l introducă în vocabularul mondial în ianuarie 2007;
- Pluto era considerată planetă;
- Spania nu cîştigase nicio trofeu major, în afara de CE 1964.
2. Mai precis, despre ce e vorba în Dosarul Transferurilor?
În zeci de pagini de ziar, sute de articole documentate cu acte, mii de ore de discuţii cu sursele GSP, reţeta dezvăluită în Gazetă era aproape aceeaşi: şefii de cluburi sau impresarii declarau sume de transfer mai mici decît cele reale, păstrînd banii pentru ei şi, totodată, plătind astfel un impozit mai mic! Totul s-ar fi făcut prin nişte off-shore-uri din străinătate.
3. Procurorii ce au făcut?
Direcţia Naţională Anticorupţie a reacţionat la probele dezvăluite de Gazetă şi a deschis propria cercetare . Investigaţia DNA, continuată în paralel şi de ziar, a contabilizat 800 de transferuri verificate, peste 100 de persoane anchetate şi interogate, zeci de volume însumînd peste 20.000 de file.
4. Cine sînt cei implicaţi?
La final, Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gică Popescu au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Toţi au fost acuzaţi că, prin tranzacţii ilegale la 12 transferuri de fotbalişti vînduţi în perioada 1999-2005, ei au produs statului un prejudiciu de 1,5 milioane de dolari şi o "gaură" de peste 10 milioane de dolari în bugetul cluburilor din Liga 1.
5. Cînd a început procesul?
DNA i-a trimis în judecată la data de 2 octombrie 2008. A durat aproape 4 ani pînă la prima decizie! Cei 8 oameni din fotbal au apărut la început foarte relaxaţi la audieri, puşi pe glume în faţa judecătorilor, convinşi că totul se va stinge repede. Pe parcurs şi-au mai pierdut din zîmbete, realizînd că dosarul nu e un simplu foc de paie. După după 6 ani de la deschiderea dosarului şi după 43 de termene, pe 3 aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe toţi cei învinuiţi în dosar.
Procurorii DNA n-au fost însă împăcaţi cu decizia. Au făcut contestaţie la Curtea de Apel, care a schimbat radical sentinţa iniţială. Pe 12 noiembrie 2012, toţi cei 8 au fost condamnaţi la ani grei de închisoare cu executare sau cu suspendare.
Toţi cei 8 au fost condamnaţi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală. La Ioan Becali, Cristi Borcea, MM Stoica şi Gigi Neţoiu s-a adăugat şi spălarea de bani. Mai mult, ei vor trebui să returneze statului sau cluburilor sume importante de bani. Mai tîrziu, Înalta Curte de Justiţie decidea să retrimită cazul la Curtea de Apel, decizie pe care o aşteptăm astăzi.
6. Cine sînt cele două judecătoare care dau sentinţa?
Mădălina Anca Alexandrescu, preşedinta completului şi cea care a răspuns mereu glumelor acuzaţilor, a fost implicată în cazurile "Marius Petcu", “Trancă” şi „Păcurariu”: ţinteşte, în 2014, un loc la ÎCCJ. Codruţa Strîmb se află la primul caz de anvergură la Curtea de Apel, unde a ajuns în septembrie. Mai multe detalii despre cei doi magistraţi aici.
7. Ce se întîmplă dacă cele două judecătoare nu cad de acord?
Juriştii consultaţi de Gazetă explică paşii:
a) astăzi, în şedinţă publică, se anunţă faptul că cele două judecătoare au opţiuni diferite
b) se anunţă formarea unui complet de divergenţă: completului de doi i se va alătura un al treilea membru
c) acesta poate fi preşedintele secţiei a II-a penale, Isabelle Tocan, sau preşedintele Curţii de Apel, Lia Savonea
d) se stabileşte un nou termen, destinat exclusiv pronunţării
e) pînă atunci, cel de-al treilea judecător trebuie să încline spre una din cele două soluţii la care a ajuns completul de doi
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern